Откри се „Лятно училище по предприемачество“ за индийски студенти

вторник, 11 юни 2024 16:58

Откри се „Лятно училище по предприемачество“ за студенти от Университета „Ел Джей“, Ахмедабад, Индия. Това е поредната инициатива в резултат на сътрудничеството между УНСС и висшето частно училище „Ел Джей“, което е водещо в предприемаческото обучение в Индия. През януари т.г. ръководителят на катедра „Предприемачество“ доц. д-р Костадин Коларов и гл. ас. д-р Силвия Георгиева бяха на посещение в Индия и изнесоха цикъл от лекции пред студенти от интегрираната програма за бакалаври и магистри и програмата „Предприемачество и фамилен бизнес“ на Университета „Ел Джей“. Същите студенти сега са на посещение в България и ще участват в лятното училище, организирано от УНСС.

Инициативата официално се откри от Н. Пр. Санджай Рана, посланик на Индия у нас, от ректора на УНСС проф. д-р Димитър Димитров, от ръководителя на катедра „Предприемачество“ доц. д-р Костадин Коларов и от проф. Джей Шукла (на снимката от ляво надясно).

„Надявам се престоят ви тук да е ползотворен като разгледате нашите забележителности и се насладите на прекрасната ни природа, но най-важното е, че ще научите още много неща за предприемачеството, че стартирахме успешно едно много важно сътрудничество между двата университета и се надявам то да продължи да се развива ползотворно в бъдеще“, каза ректорът на УНСС и благодари на доц. д-р Костадин Коларов и неговия екип от катедра „Предприемачество“ за успешно организираната образователна програма.

Н. Пр. Санджай Рана, посланик на Индия у нас, благодари на „най-големия икономически университет в България“ за поканата и изрази радостта си, че индийски студенти ще се обучават в български университет. „Контактите между България и Индия датират още от древни времена, защото и българите са древен народ като индийския. Връзките между двете държави са здрави, а сътрудничеството – ползотворно, а когато България стана член на ЕС през 2007 година нашите отношения се засилиха още повече, защото в съвременния свят на глобализация на икономиката България стана за нас врата към Европа. С България осъществяваме икономически проекти, които затвърждават нашите приятелски отношения и се надявам, че сътрудничество ни ще продължи да се развива ползотворно“, каза посланикът на Индия у нас.

Илиян Чабуклийски, председател на Студентския съвет при УНСС, Радостина Чапразова, регионален директор на фондация „Арете“, Н. Пр. Санджай Рана, посланик на Индия у нас, проф. д-р Димитър Димитров, ректор на УНСС,  доц. д-р Костадин Коларов, ръководител на катедра „Предприемачество“ и проф. Джей Шукла

На тържественото откриване присъства и ректорското ръководство в лицето на доц. д-р Мария Воденичарова, зам.-ректор по научноизследователската дейност, и доц. д-р Янко Христозов, зам.-ректор по международната дейност, които приветстваха участниците и им пожелаха да натрупат нови знания по време на престоя си в България, както и да разгледат забележителностите на нашата страна. Приветствие поднесе и председателят на Студентски съвет Илиян Чабуклийски.

Университетският преподавател проф. Джей Шукла от „Ел Джей“, като представител на университета, който обучава студенти по предприемачество, изрази голямата си надежда за  обмяна на опит по отношение на обучението по тази дисциплина. „Оценяваме високо поканата от вашия университет и това е голяма възможност за разширяване на нашите познания по отношение на предприемачеството, за разширяване на хоризонта ни извън пределите на нашата страна“.

Доц. д-р Костадин Коларов обясни, че УНСС е сред първите университети не само в България, но и в Европа, които имат бакалавърска програма по предприемачество: „Ние не само обучаваме нашите студенти, но им осигуряваме стажове в големи компании, подготвяме ги да стартират свой собствен бизнес. И тази наша опитност и знания искаме да предадем и на вашите студенти. Надявам се тези инициативи да са от полза и за двете страни и да доведат до по-задълбочено сътрудничество“.

Гл. ас. д-р Силвия Георгиева обясни, че това лятно училище се организира за първи път в УНСС. Тя представи програмата, която ще се изпълни в рамките на един месец, и освен лекции по глобално предприемачество, предприемачески възможности в България и Европа, социално предприемачество в неговите национални специфики, включва и практически занятия по „Основи на предприемачеството“. „Ще ги заведем на посещение в Асеновград, в  предприятие за бонбони, което има международна дейност, и в няколко предприятия в Стара Загора. На място ще проведем практически занятия. Предвидили сме и срещи с опитни предприемачи, инвеститори, банкери, консултанти и изследователи. Подготвили сме и културна програма за индийските студенти и техните преподаватели“, каза гл. ас. д-р Силвия Георгиева.

Преди откриването на лятното училище ректорът на УНСС проф. д-р Димитър Димитров проведе среща с посланика на Индия у нас Н. Пр. Санджай Рана, на която обсъдиха възможностите за съвместно сътрудничество в областта на образованието.

С индийските студенти се срещнаха студенти и ученици от Младежката фондация „Арете“, които бяха на посещение в УНСС

Всички организатори и участници в лятното училище от българска и индийска страна се снимаха пред Стената на славата, където са имената на преподаватели и възпитаници на УНСС, ръководители на международни и национални институции.

Галерия снимки от Откри се „Лятно училище по предприемачество“ за индийски студенти ...