Проведе се предварителен изпит във формат ДЗИ - матура за прием в УНСС

събота, 08 юни 2024 15:05

За втора поредна година УНСС провежда предварителни изпити за прием във формат ДЗИ (матура) по български език и литература. На изпита се явиха 225 ученици, записали се през страницата на Университета, с желание да кандидатстват в УНСС, защото оценката от тази пробна матура важи за приемен изпит в нашия университет.

Заместник-ректорът по учебната дейност проф. д-р Матилда Александрова откри събитието и поздрави учениците от името на ректора, като им пожела успех на изпита и изрази надеждата си, че с повечето от тях ще се видят на откриването на новата учебна година. Обясни на учениците, че те могат да избират от широк кръг от бакалавърски специалности както в редовна, така и в дистанционна форма на обучение, и че освен диплома от УНСС могат да получат и диплома от чуждестранен университет по съвместна програма. „УНСС е част от елитната университетска мрежа ENGAGE.EU и е в партньорство с осем престижни европейски икономически университета от Германия, Италия, Норвегия, Нидерландия, Франция, Австрия, Испания и Финландия. Можете да се възползвате и от стажове и обучение в чужбина по програма Еразъм+“.

Проф. д-р Матилда Александрова, доц. д-р Николай Величков и д-р Екатерина Деливерска, директор на дирекция „Учебна дейност“

Проф. д-р Матилда Александрова изтъкна, че наскоро е чествана 104-годишнината от създаването на нашия университет, който съчетава традиция и модерност, предлага над 25 електронни услуги, може да се кандидатства онлайн за общежитие, за място в един от 12-те блока с общо 5100 места. „Имаме модерно оборудвани аудитории, изцяло реновирана Университетска библиотека и споделени пространства, с всички условия за учене и живот. Освен добрата учебна среда, студентите имат отлични възможности за спорт в комплекс „Бонсист“, каза проф. Александрова.

Гл. ас. д-р Иван Вълчанов  Доц. д-р Николай Величков

Кандидат-студентите бяха разпределени в три зали и преди началото на изпита преподаватели от Университета запознаха средношколците с условията, които предлага УНСС. „Това е един истински европейски университет, с европейски облик и качествено образование“, каза гл. ас. д-р Иван Вълчанов, научен секретар на факултет „Икономика на инфраструктурата“ и преподавател в катедра „Медии и обществени комуникации“. „Това е моят университет, аз съм учил и в трите степени на висшето си образование тук, а след това станах преподавател в Университета. Моите учители станаха сега мои колеги. Тук човек освен да получи знания и умения, може да  създаде и чудесна среда. Това е място, където наистина можеш да поставиш основите на живота си напред“, каза гл. ас. д-р Иван Вълчанов като обясни и за създаденото партньорство между Университета и бизнеса, за провеждането на стажантски и менторски програми, бизнес академии и за възможността да се започне работа още по време на обучението.

Доц. д-р Николай Величков, заместник-декан по учебната работа на Общоикономическия факултет и заместник-ръководител на катедра „Икономикс“, приветства средношколците, че са избрали да кандидатстват в най-големия и престижен икономически университет в България и в Югоизточна Европа. „Учебните планове и програми в специалностите са разработени с отчитане на социално-икономическите предизвикателства, пред които сме изправени. Съобразени са с потребностите на пазара на труда и отговорят на най-високите изисквания за предоставяне на качествени образователни услуги. Неслучайно сме Университет №1, с най-високата акредитационна оценка за предоставяне на качествено образование от всички висши училища в България“, каза доц. Величков.

Директорът на дирекция „Учебна дейност“ д-р Екатерина Деливерска инструктира участниците как ще бъде проведен изпитът при спазване на всички правила за Държавен зрелостен изпит по български език и литература. За стриктното съблюдаване на правилата беше създадена организация с квестори от дирекция „Учебна дейност“. 

Бъдещите кандидат-студенти имаха възможност да тестват знанията си по изпитните въпроси, организирани в три модула. Включени бяха задачи с избираем отговор, с кратък свободен отговор, с разширен свободен отговор и задачи за създаване на текст. Владо Иванов, ученик от Националната търговско-банкова гимназия – София (на снимката долу) изтегли Вариант № 3.

Кандидат-студентите имаха възможност за избират между есе и интерпретативно съчинение.

Тема за есе: Моралните аспекти на човешката свобода

Тема за интерпретативно съчинение: Етичните предизвикателства на любовта – вярност и свобода на избора („До моето първо либе“ на Христо Ботев)


Последният изпит във формат ДЗИ (матура) по БЕЛ ще се проведе на 23 юни (неделя) в УНСС.

Документи и такси за кандидатстване за предварителните изпити ТУК.


Редовната кандидатстудентска сесия ще се проведе в периода 2-5 юли 2024 г.,

като кандидатстудентски документи ще се приемат: от 10 до 28 юни 2024 вкл. на място;

от 10 до 30 юни 2024 г. вкл. онлайн през платформата „Уеб-прием“ на УНСС.

Документи и такси за кандидатстване – редовни изпити и класиране ТУК.


 

Галерия снимки от Проведе се предварителен изпит във формат ДЗИ - матура за прием в УНСС ...