104 години УНСС - припомняме началото, увеличаваме летописите в „Жива памет“, награждаваме заслужилите студенти и отправяме поглед в бъдещето

вторник, 21 май 2024 10:00

На 21 май 2024 г. УНСС чества 104 години от своето създаване. С документална експозиция за създаването на Университета припомняме началото, а чрез изложбата „Mundus Novus: Новият свят“ на художника от Босна и Херцеговина Рикардо Друшкич, в която авторът изследва сложната връзка между човечеството и изкуствения интелект, отправяме взор напред. В навечерието на празника още няколко значими имена влизат в рубриката „Жива памет“, а на Тържествения академичен съвет на 22 май 2024 г. ще бъде учредена фондация „Духът прави силата“ и ще бъдат наградени изявени студенти.

Част от събитията за отбелязване на празника е документалната експозиция за създаването на УНСС, по която работиха две звена от Университета -  музеят (Обществена колекция „История на УНСС“) и Централният архив на УНСС. В експозицията са използвани документи, които за първи път се представят пред публика, като Първата обща книга на Свободния университет за политически и стопански науки от 1919 - 1922 г. с подписа на проф. Стефан Бобчев и восъчния печат на Университета. Сред експонатите е и Годишникът на Свободния университет за политически и стопански науки от 1922 г. Припомняме си и първия протокол от заседанието на Инициативната комисия за основаване в София на Свободния университет за политически и стопански науки (Балкански близкоизточен институт) от 21.05.1920 г.

„Преди 104 години в кризисните времена след края на Първата световна война е създаден Университетът, когато създателите прозорливо настояват да се развива образованието. Така възниква Свободният университет за политически и стопански науки и вече 104 години ние гордо продължаваме делото на първите основатели и бащите на Университета“, подчерта на официалното откриване ректорът проф. д-р Димитър Димитров (на снимката долу в средата). Той обърна внимание, че в тази експозиция са използвани реални исторически документи и че ръководството на Университета отделя голямо внимание на съхраняването на тази памет, но и поощрява създаването на дигитална история, включително рубриката „Жива памет“, и дигитални архиви, защото „нищо не започва от вчера“.

„Архивните документи са историята и документите тук имат уникална историческа стойност“, каза директорът на Централния архив Александър Перев (на снимката горе вдясно) и представи експонатите, с които Архивът участва в експозицията.

Главният уредник на Обществената колекция „История на УНСС“ Антоанета Дръндова (на снимката горе вляво) представи деветте експоната, с които Обществената колекция се включва в документалната експозиция.

Гергана Кирилова, директор дирекция „Кабинет на ректора“, доц. д-р Мария Воденичарова, зам.-ректор по научноизследователската дейност (от ляво надясно) доц. д-р Марчо Марков (на преден план), който има страница в рубриката „Жива памет“ и във видеоинтервю разказва за  новото лице в рубриката - проф. д.н. Никола Великов

На празника, когато УНСС навършва 104 години, отправяме и поглед в бъдещето с изложбата „Mundus Novus: Новият свят“ на художника от Босна и Херцеговина Рикардо Друшкич, в която авторът изследва сложната връзка между човека и изкуствения интелект. Изложбата се осъществява от Института по интелектуална собственост и технологичен трансфер „Проф. д-р Борислав Борисов“ със съдействието на Държавния културен институт към Министерството на външните работи на Република България.

„Изкуството трябва да присъства в университетите“, подчерта ректорът проф. д-р Димитър Димитров (на снимката горе вдясно) и допълни, че тази изложба дава друг поглед за човешкото развитие и ролята на изкуствения интелект. Той направи връзка между миналото, представено чрез архивните документи от създаването на Университета, и изложбата с картини на Рикардо Друшкич, представяща мотиви, които засягат бъдещето.

Снежана Йовева, директор на Държавния културен институт към Министерството на външните работи (на снимката горе в средата), увери присъстващите, че културата може и трябва да бъде част от публичните събития  в университетите и отбеляза, че УНСС има сигурен партньор в лицето на Института. Тя посочи, че изложбата повдига интересна тема, която един млад и смел артист поставя, вълнувайки се от промените в света и от драматичното и рязко навлизане на изкуствения интелект във всички сфери на нашето битие, в това число и в културата.  „Бъдете уверени, че изкуството може да бъде онзи мост, който ни кара да бъдем по-свободни и по-уверени в нашите избори.“

Искрен Константинов от Института по интелектуална собственост и технологичен трансфер „Проф. д-р Борислав Борисов“ отбеляза актуалността на тематиката на картините, представящи нарастващата роля на изкуствения интелект в нашия живот и посочи, че „художникът е заменил хората с роботи, за да се замислим какви биха били последиците от бързото развитие на технологиите“ (на снимката горе вляво).

Продължаваме да пишем и нашите летописи за значимите лица на УНСС. Новите имена в рубриката „Жива памет“ са: проф. д-р Веселка Павлова, проф. д.ик.н. Кирил Тодоров и проф. д.н. Никола Великов. Преди дни в рубриката влезе и проф. д.н. Любомир Стойков по случай 70-годишния му юбилей. 

Проф. Веселка Павлова е била зам.-ректор по обучението в ОКС „магистър“ и дистанционно обучение в периода 2007 – 2016 г. Тя е отговорен редактор на Юбилейния алманах „100 години УНСС“, който обхваща първото столетие на Университета и съдържа биографични данни за преподавателския състав и отразява най-значимите им публикации.

Страница в рубриката има и проф. д.ик.н. Кирил Тодоров, който е основател и почетен ръководител на катедра „Предприемачество“, създател на специалността „Предприемачество“, заслужил професор на УНСС. Той е бил директор на Института по предприемачество (ИРП) към УНСС и вицепрезидент за България на Европейския съвет за малък бизнес и предприемачество – ECSB.

Част от значимите лица в рубриката вече е и проф. д.н. Никола Великов, който два мандата е бил зам.-ректор на УНСС; ректор на Славянския университет в България. Той е носител на орден „Св. св. Кирил и Методий“ І и ІІ степен, златен орден и грамота „За изключителен принос в развитието на икономическото образование в Република България“ от Синдиката на българските учители.

Проф. д.н. Любомир Стойков, е преподавател в катедра „Медии и обществени комуникации“ - катедра на ЮНЕСКО, изкуствовед, естет, журналист, PR и медиен експерт. Въвежда медиите и комуникациите като предметна и лекционна сфера в УНСС и е първият преподавател в нашия университет по комуникации и фирмена култура. Създател и научен ръководител на магистърската програма „Връзки с обществеността“. 

В навечерието на своята 104-годишнина нашият университет може да се похвали, че през годините не само отдава огромно значение на студентския спорт, но има и много високи спортни постижения, с които можем да се гордеем, като последното от тях е първо място при мъжете на проведените по инициатива на Българската спортна федерация по шахмат (БСФШ) Първи отборни студентски първенства по шахмат за новия век.

Началото на организирания студентски спорт в нашата страна също започва от УНСС, когато на 27 ноември 1923 г. е основан първият Студентски спортен клуб. Нашите колеги са носители на множество титли и като спортисти състезатели, и като треньори. Студенти с изявени спортни постижения се включват в представителните отбори на УНСС и техните победи са доказателство, че нашите колеги са изключително талантливи, защото въпреки свръх натоварения учебен процес успяват да постигат и такива значими успехи в спорта.


По повод честването на 104-годишнината от основаването на УНСС на 22 май 2024 г.

ще се проведе и Тържествен академичен съвет,

на който ще бъде учредена фондация „Духът прави силата“.

Ректорът проф. д-р Димитър Димитров ще награди студентите по право от Юридическия факултет,

участвали в Състезанието по международно публично право Philip C. Jessup и

в Световното състезание по международен търговски арбитраж Willem C. Vis,

както и спортистите от представителните отбори на УНСС, призьори от Националната универсиада 2024.

Честванията и Тържественият академичен съвет ще завършат

със символично връщане към началото с поднасяне на венци и цветя пред паметника на

основателя на нашия университет и първи негов ректор - проф. Стефан Бобчев.


    

Галерия снимки от 104 години УНСС - припомняме началото, увеличаваме летописите в „Жива памет“, на ...