Уъркшоп „Използването на технологиите за изкуствен интелект на Майкрософт“

четвъртък, 16 май 2024 4:37

УНСС бе домакин на уъркшоп на тема „Използването на технологиите за изкуствен интелект на Майкрософт“, организиран от катедра „Информационни технологии и комуникации“, Microsoft България и EuroHPC NCC България.

Проф. Валентин Кисимов от Центъра за компетентност в областта на високопроизводителните изчисления, анализа на големи данни и изкуствен интелект при УНСС, откри събитието, изтъквайки, че то e част от поредицата инициативи, които Университетът организира в изпълнение на стратегията за използването на изкуствения интелект за позиционирането на УНСС като университет от ново поколение и част от прекрасното сътрудничество, което Университетът има с Microsoft България.  

Той представи г-н Калин Димчев, изпълнителен директор на Microsoft България и главен мениджър на регион „Адриатикс“ в Microsoft и г-жа Гергана Русева, акаунт мениджър в компанията и координатор от страна на Microsoft по меморандума за сътрудничество между УНСС и Microsoft, подписан ноември 2023 г.

В срещата участваха проф. д-р Даниела Фесчиян, ръководител катедра „Счетоводство и анализ“, доц. д-р Александрина Мурджева, ръководител на катедра „Информационни технологии и комуникации“, проф. Камелия Стефанова, координатор на проект „Дигитализация на икономиката в среда на големи данни“, гл. ас. д-р Даниела Цветкова от  катедра „Предприемачество“, координатор по меморандума с Microsoft от страна на Университета, и други.

Проф. Камелия Стефанова, доц. д-р Александрина Мурджева, проф. д-р Даниела Фесчиян, проф. Валентин Кисимов, г-н Калин Димчев и г-жа  Гергана Русева (от дясно наляво)

Г-н Калин Димчев представи темата на уъркшопа – използването на изкуствения  интелект в образованието, и покани всички присъстващите да се включат в ползотворна дискусия. По време на обсъжданията бяха засегнати въпросите за формирането на етичен кодекс и изграждането на т.н. „етична рамка на изкуствения интелект“, за борбата с плагиатството, за защитата на интелектуалната собственост.

Проф. д-р Даниела Фесчиян се включи в дискусията като сподели своя поглед и опит по обсъжданите теми.

Аудиторията зададе актуални въпроси по темата. Бяха обсъдени плюсовете и минусите при използването на изкуствения интелект, като бе подчертано, че той е средство, инструмент, който помага на преподавателя и на студента да развиват нови умения. Разгледано бе приложението му в различни сфери – не само при създаването на съдържание, но и неговата помощ при преодоляването на ограниченията на хора с увреждания, приложението при персонализираното обучение в средното образование.

Галерия снимки от Уъркшоп „Използването на технологиите за изкуствен интелект на Майкрософт“ ...