Предизвикателствата пред ЕС в областта на миграцията, убежището и контрола на границите бяха обсъдени на семинар в рамките на Националната научна програма „Сигурност и отбрана“

четвъртък, 16 май 2024 11:05

Тематичен семинар „Предизвикателства пред ЕС в областта на миграцията, убежището и контрола на границите“ организира катедра „Национална и регионална сигурност“ по Националната научна програма „Сигурност и отбрана“.

В събитието участваха ректорът на УНСС проф. д-р Димитър Димитров, зам.-ректорът по международната дейност доц. д-р Янко Христозов, доц. д-р Мария Воденичарова, зам.-ректор по научноизследователската дейност, доц. д-р Нончо Димитров, ръководител на катедра „Национална и регионална сигурност“ и координатор на Националната научна програма „Сигурност и отбрана“ за УНСС, преподаватели, докторанти, студенти от катедра „Национална и регионална сигурност“.

Модераторът на семинара гл. ас. д-р Атанас Димитров, преподавател в катедра „Национална и регионална сигурност“, представи гост-лекторите на форума – главен комисар Антон Златанов, директор на Главна дирекция „Гранична полиция“ към Министерството на вътрешните работи (МВР), който е и възпитаник на УНСС, и проф. Алфонсо Джордано от Департамента по политически, правни и социологически науки на Niccolò Cusano University и Департамента по политически науки на  LUISS University в Рим, Италия.

Доц. д-р Нончо Димитров, гл. ас. д-р Атанас Димитров, главен комисар Антон Златанов, проф. д-р Димитър Димитров, доц. д-р Янко Христозов, проф. Алфонсо Джордано (от ляво надясно)

„Темата за миграцията продължава да е актуална, защото миграционните процеси не спират. Те отразяват сериозните проблеми в едни общества и обикновено водят до разгорещени дебати и проблеми с миграционния натиск в други. Ние трябва да сме подготвени, че тези процеси ще продължат и трябва да имаме по-активна политика по този въпрос както със съседните ни държави, така и с Европейския съюз“, каза ректорът проф. д-р Димитър Димитров.

Зам.-ректорът по международната дейност доц. д-р Янко Христозов подчерта важността на темата и отбеляза един от проблемите, с който университетите се сблъскват в последните години. Той касае чуждестранните студенти, защото студентите от трети страни кандидатстват за визи и често са затруднени, тъй като срокът за тяхното получаване е доста дълъг.

В рамките на програмата на семинара проф. Алфонсо Джордано запозна присъстващите с актуалното състояние на мигрантския натиск и контрола, който предприема Италия по отношение на миграцията.

Главен комисар Антон Златанов представи работата на Главна дирекция „Гранична полиция“ по отношение на миграцията, контрола на границите и  основните канали, през които мигрантите се опитват да преминават в България и Европа.

„Основни предизвикателства пред системата за международна закрила в Република България“ бе темата на презентацията на Лъчезар Петров, гл. експерт в дирекция „Международна дейност“ на Държавната агенция за бежанците при Министерския съвет на Република България. Той запозна присъстващите с различните видове закрила, структурата и функциите на Агенцията.

Проф. д-р Ставри Фердов от Академията на МВР представи доклад на тема „Управление при миграционна криза“.

Михаел Козарски от Института по отбрана „Проф. Цветан Лазаров“ изрази мнението и вижданията на Института по темата на семинара.

Гл. ас. д-р Атанас Димитров представи становището на катедра „Национална и регионална сигурност“ по проблемите с миграцията, контрола и мерките за ограничаване на мигрантския натиск.

Семинарът завърши с ползотворна дискусия.

  

Галерия снимки от Предизвикателствата пред ЕС в областта на миграцията, убежището и контрола на гр ...