Майсторски клас по управление на риска от „Пи Ем Ай – България Чаптър“

вторник, 14 май 2024 13:35

Майсторски клас по управление на риска, предназначен за студенти, с интереси в управлението на проекти, сред които и студенти от магистърската програма по „Управление на международни проекти“ се проведе в нашия университет. Лектори бяха експертите от професионалната организация за управление на проекти „Пи Ем Ай – България Чаптър“ (PMI Bulgaria Chapter).

Майсторският клас е инициатива, която се провежда за първи път и е в изпълнение на меморандума за сътрудничество на УНСС със сдружение „Пи Ем Ай – България Чаптър“, сключен през 2022 г. Координатор от страна на сдружението е зам.-председателят по професионално развитие г-жа Анелия Червенова, а от страна на УНСС – доц. д-р Васил Петков, ръководител на катедра „МИО и бизнес“ и директор на Научноизследователския център за пазарни анализи и прогнози.

Г-жа Анелия Червенова представи „Пи Ем Ай – България Чаптър“, подчертавайки, че организацията разширява своята дейност и членската си маса. Тя представи и различните сертификати, които професионалният проектен мениджър може да поучи по пътя на своето развитие. В България вече има над 400 сертифицирани от PMI професионалисти по управление на проекти, с удостоверено високо ниво на компетентност, гарантиращо ефективно и успешно управление на проекти в международен план. (1.6 млн. са сертифицираните професионалисти в света.)

Доц. д-р Моника Моралийска, зам.-ръководител на катедра „МИО и бизнес“, д-р Стоян Нейчев, г-жа Анелия Червенова, г-жа Ася Кирова, проф. д-р Светлана Александрова

Доц. Моника Моралийска, зам.-ръководител на катедра „МИО и бизнес“, сподели, че сътрудничеството с „Пи Ем Ай – България Чаптър“ предоставя на студентите възможността за допълнително професионално развитие и повишава тяхната конкурентоспособност на пазара на труда. Като цяло проектният мениджмънт е модерна и перспективна област за професионална реализация и все повече студенти се насочват към нея. Тя е универсална и приложима във всички сектори на икономиката и бизнеса.

Проф. Светлана Александрова, отговаряща за магистратурата по „Управление на международни проекти“, благодари на „Пи Ем Ай – България Чаптър“ за техническата подкрепа, която сдружението оказва в текущата международна сертификация на програмата.

Основен лектор бе г-жа Ася Кирова, PMI. Майсторският клас предостави на участниците цялостно разбиране за управлението на риска, включително дефиниции за риск, видове рискове (включително и специфични за проекта), стратегии за смекчаване и практически упражнения за дефиниране и смекчаване на рисковете. Особено ценно бе споделянето на реални казуси, които г-жа Кирова е срещала в професионалната си кариера като проектен мениджър на различни международни и национални проекти, най-вече в сферата на информационните технологии.

Лекторите споделиха удовлетворението си от възможността да се срещнат и споделят знания с мотивирани и амбициозни млади хора като нашите студенти, които инвестират време и усилия в придобиването на допълнителни умения.

       Студентите, участвали в майсторския клас бяха основно от магистърската програма „Управление на международни проекти“ и специалност „МИО“

След края на обучението студентите получиха сертификати от „Пи Ем Ай – България Чаптър“. Те споделиха, че за тях мастър класът е бил изключително полезен и интересен и че се надяват на нови срещи с лектори от сдружението. От своя страна „Пи Ем Ай – България Чаптър“ покани присъстващите на предстоящата онлайн среща с международно признатия експерт по управлението на проекти г-н Kim Essendrup, както и на ежемесечните срещи, на които различни компании представят своя опит при изпълнение на конкретни проекти. Те приканиха всички участници да се абонират и за бюлетина на „Пи Ем Ай – България Чаптър“, като по този начин ще могат да следят инициативите на сдружението и новостите в областта на управлението на проекти.

Галерия снимки от Майсторски клас по управление на риска от „Пи Ем Ай – България Чаптър“ ...