Научна конференция „Световната военнополитическа обстановка и последиците за България“

сряда, 08 май 2024 16:38

В Голяма конферентна зала се проведе дискусионен форум на тема: „Световната военнополитическа обстановка и последиците за България“. Проявата бе организирана от Университета за национално и световно стопанство (УНСС) и Национална асоциация „Сигурност“.

При откриване на форума се подписа нов рамков договор за сътрудничество между Университета за национално и световно стопанство и Национална асоциация „Сигурност“. Координатор по изпълнение на договора е д-р Николай Дончев от катедра „Маркетинг и стратегическо планиране".

Проф. д-р Димитър Димитров и о.р. полковник Чавдар Петров

На официалния президиум присъстваха г-н Велизар Шаламанов, бивш министър на отбраната и депутат в две народни събрания, проф. д-р Димитър Димитров, ректор на УНСС, о.р. полк. Чавдар Петров, председател на НА „Сигурност“, г-н Румен Петков, бивш министър на вътрешните работи и депутат в три народни събрания, д-р Марин Маринов от катедра „Маркетинг и стратегическо планиране", организатор и модератор на дискусията. (на снимката долу от ляво надясно).

Ректорът откри конференцията като наблегна на факта, че УНСС се превръща в подходяща платформа за споделяне на мнения, в място за значими дискусии. Той припомни последните международни конференции, дискусии и форуми, проведени в Университета, обсъждащи международното положение и последиците за България, и събитията, свързани с анализ на състоянието на страната ни в икономически, социален, културен, образователен план, както и от гледна точка на сигурността, една от основните теми на днешната научна конференция.

„Сигурността няма партиен цвят и не трябва да има, трябва да се чуят различните мнения и да се намерят подходящите решения. Ние осъзнаваме нуждата от сигурност само когато има проблем. Тя е като въздуха. Когато свърши кислородът, тогава осъзнаваш важността на въздуха. За сигурност не мислиш, когато всичко е спокойно, но когато свърши, веднага се появява необходимостта да я има“, каза проф. Димитров и официално откри форума като отбеляза, че „УНСС винаги е бил еталон на образователна и научна институция, която организира, насърчава и предоставя домакинство за провеждане на задълбочени научно аргументирани дискусии, свързани с бъдещето на България“.

Д-р Марин Маринов съобщи мотото на конференцията „Интересите на България - над всичко“ и в тази връзка допълни: „Идеята на днешната научна проява е да предоставим различни мнения за определящите тенденции в световното и в регионалното военно, политическо, дипломатическо, икономическо, социално, научно, технологично и екологическо развитие. Многообразието на изразените позиции трябва да ни даде възможност за най-пълно, за системно описание на онези сигнали и събития, които се пораждат и развиват във външната среда и които ще оказват най-силно влияние върху България“. Той изрази убедеността, че България, Европа, светът, остро се нуждаят от промяна в управленските модели. „Трябва незабавно да се премине от хазартен тип управление, от вземане на интуитивни, спонтанни, произволни, парциални решения, към дълбоко аргументирани, осмислени, обосновани решения. Решения с проява на знание и мъдрост, решения, изведени от логиката на живота.“

Участниците направиха задълбочени коментари за влиянието, което военните конфликти оказват върху различните области на националното развитие:

Г-н Велизар Шаламанов, бивш министър на отбраната, в своя доклад анализира задълбочено военнополитическата обстановка в света. Много прецизно разграничи подходите при вземане на решения и изведе приоритетните направления за бъдещото сътрудничество и взаимодействие между съюзниците в НАТО.

Г-н Румен Петков, бивш министър на вътрешните работи, изтъкна важната роля на откритите научни дискусии за подпомагане на висшите държавни институции с допълнителна информация и солидни аргументи при важните управленски решения. Той постави въпроса за много по-активната и аргументирана позиция на България при отстояване на националните интереси в интеграционните общности и в международните отношения.

Г-н Валентин Радомирски, дипломат от кариерата, бивш изпълнителен директор на Института за икономика и международни отношения (ИИМО) пространно анализира и очерта доминиращите тенденции в геополитиката и в дипломатическите отношения“.

Г-н Огнян Боюклиев, доцент в Института за икономически изследвания – БАН,  представи резултатите от изследвания, свързани с продоволствената сигурност на страната. Посочени бяха сериозните деформации при реализиране на националната селскостопанска политика, довели до значителни дисбаланси при производството на различни видове стратегически селскостопански продукти и храни.

Силно впечатление направиха високо-професионалните изяви и активното участие на преподаватели от УНСС.

Доц. д.ик.н. Георги Киранчев от катедра „Маркетинг и стратегическо планиране" изведе изключително прецизно проблемите, свързани с надеждните доставки на различните видове енергийни ресурси и бъдещето на енергийния отрасъл в Европейския съюз и в България. Той изтъкна пряката връзка между икономически растеж – енергетика – жизнен стандарт.

Проф. д.н. Георги Чанков от катедра „Международни отношения“ анализира динамиката в международните валутно-финансовите отношения, нововъзникващите силни финансови центрове, ситуацията в Еврозоната, поведението на ЕЦБ и критичното нарастване на дълга в определени страни, както и бъдещите ефекти за България от приемането в Еврозоната.

Главен комисар д-р Антон Златанов – директор на ГД „Гранична полиция“ направи много задълбочен и пространен анализ на опасностите от миграционните потоци – естествено възникващи, провокирани и организирани. Той очерта специфичните характеристики на основните миграционни потоци към Европа – етнически, религиозни, възрастови, полови. Основателно бе изтъкната много активната, професионална дейност на граничните власти за намаляване на нелегалната имиграция и противодействието на организираните престъпни групи. Поставен бе акцент на ефективното взаимодействие между компетентните държавни институции за надеждна защита на България от навлизане на екстремистки и терористични елементи и влияния. Специално бяха коментирани отношенията с партньорите от ЕС за защита на „най-тежката“ югоизточна граница на общността. С убедителни факти (количествени и качествени) бяха представени постигнатите успехи и процесът по включването на България в Шенгенската зона.

Оригинални исторически препратки и прогноза за бъдещото развитие направи г-н Валентин Вацев. Той се позова на съжденията на признати български и световни авторитети – учени и политици.

В разгърналата се оживена и пълноценна дискусия много ценни разсъждения и препоръки направиха проф. Д. Динков, о.р. полк. Г. Симеонов, д-р Д. Събев, д-р Т. Стойчев, д-р Д. Гърдев, посланик Св. Илиев, о.р. контраадмирал Станчевски.

Специално трябва да подчертаем активното участие в подготовката на научната проява на студентите от специалност „Стратегическо планиране“ - трети и четвърти курс.

При закриване на конференцията участниците изразиха задоволство и признание от възможността свободно да изразят и обсъждат различни становища. Те категорично заявиха, че Университетът за национално и световно стопанство е желано, авторитетно и утвърдено, място за провеждане на съдържателни научни дискусии.

Галерия снимки от Научна конференция „Световната военнополитическа обстановка и последиците за Бъл ...