Практическа лекция за възможностите за внедряване на интелигентно и сензитивно земеделие в практиката на фермерите

сряда, 24 април 2024 14:05

Възможностите за внедряване на интелигентно и сензитивно земеделие в практиката на фермерите беше темата на практическата лекция, изнесена пред студенти от 3 и 4 курс, преподаватели и гости. Лекцията представя и проект „Интелигентно земеделие като метод за насърчаване на устойчивостта в земеделското производството“ (DS-Farm), финансиран по програма „Еразъм+“, който се разработва от екипи от България (УНСС), Дания, Норвегия, Италия, Румъния и Ирландия. Проектът има за цел да подкрепи фермерите при внедряване на работещи дигитални методи за събиране на информация, която позволява ефективно използване на природните ресурси, минимизиране на разходите, количествата на торове, който се използват и др. Изграждането и подобряването на био-агро стопанствата изисква въвеждане на сервитизация за механизацията, ЕРП системи за мениджмънта, използване на сателитни, наземни и In Situ данни. Проект DS-Farm си поставя редица задачи, една от които е обучението на ново поколение мениджъри, чиято визия включва развитие на икономиката, опазване на околната среда, развитието на селата и тяхната конкурентоспособност, както и експерти и преподаватели в областта на селското стопанство.

Практическата лекция представиха ръководителят на проекта гл. ас. д-р Емилия Дунева от катедра „Управление“ (вляво на снимката) и експертът в изграждане и управление на био-агро стопанства, агроном Петя Христова. Те уточниха, че чрез създаване на специализирана платформа за онлайн обучение, участниците получават достъп до необходимите инструменти и материали, за да развият уменията си и да приложат системи за интелигентно земеделие в собствените си практики.

В изложението стана ясно, че проектът DS-Farm  предоставя възможност българският фермер да се доближи до европейския и да увеличи своята конкурентоспособност чрез интелигентното и сензитивно земеделие. Чрез учебни материали, базирани на интернет платформа, се цели да се помогнат земеделците да повишат добивите и печалбите, а разходите – да се оптимизират.

Лекторите обърнаха внимание, че все повече се говори за т.н. „интелигентно земеделие“ поради способността му да подобрява ефективността, да намалява разходите и да минимизира въздействието върху околната среда. Д-р Емилия Дунева посочи, че „интелигентното земеделие е цялостна система, която се интегрира в стопанската дейност на земеделския производител с цел постигане на повишена конкурентоспособност и минимализиране на разходите. Множеството приложения на системата са инструменти за визуализация на средата, в която се осъществява стопанската дейност, като тази информация служи за по-ефективно вземане на решения в точния момент.“

Бъдещите мениджъри проявиха интерес към иновативния метод по проекта, финансиран по програма „Еразъм+“, за която важен приоритет е сближаването на теорията с практиката.

     

Галерия снимки от Практическа лекция за възможностите за внедряване на интелигентно и сензитивно з ...