Председателят на Надзорния съвет на Европейската централна банка Клаудия Бух и председателят на Единния съвет за преструктуриране Доминик Лабуре на среща-дискусия в УНСС

петък, 26 април 2024 14:00

Със съдействието на БНБ, УНСС посетиха Клаудия Бух, председател на Надзорния съвет на Европейската централна банка (ЕЦБ), която понастоящем е заместник-председател и на Deutsche Bundesbank, и Доминик Лабуре, председател на Единния съвет за преструктуриране (Single Resolution Board). Те участваха в среща-дискусия с преподаватели и студенти от университета. Проф. д-р Димитър Димитров, ректор на УНСС, посрещна представителите на европейските институции и им подари прототип на „Златната книга“ на университета.

Ректорът проф. д-р Димитър Димитров откри събитието, представи официалните гости и подчерта, че дискусията ще предостави на студентите и преподавателите изключителната възможност да получат информация от първа ръка за състоянието на европейската банкова система и предстоящото присъединяване на България към еврото, както и за новата стратегия на Единния съвет за преструктуриране с хоризонт до 2028 г. (SRM Vision 2028).

Клаудия Бух запозна присъстващите с функциите, които изпълнява Надзорният съвет на Европейската централна банка като орган, съблюдаващ спазването на Единния надзорен механизъм и осигуряването на стабилност на банковата система в Европа чрез последователен надзор, както и засилване на финансовата интеграция. Тя подчерта отговорната роля на Съвета за последователното прилагане на разпоредбите и надзорните политики, които допринасят за възстановяване на доверието в европейския банков сектор. Разгледа и новите инструменти и процедури за вземане на решения, които способстват за изграждането на банков пазар, който е по-прозрачен, по-единен и по-сигурен.

Доминик Лабуре представи работата на Единния съвет за преструктуриране и  разгледа механизмите на функциониране на единния пазар на ЕС, еврозоната и Банковия съюз на ЕС като инструменти за осъществяване на целите и задачите на Съвета – да действа бързо, адекватно и пропорционално за възстановяване и преструктуриране на банките от еврозоната. Той посочи, че България също е член на Банковия съюз и се надява скоро да влезе и в еврозоната.

Преди дискусията Клаудия Бух и Доминик Лабуре в кабинета на ректора  оставиха своите послания в Златната книга на УНСС.

Клаудия Бух

„Благодаря за възможността да посетим вашия университет и да дискутираме със студентите по време на първото си посещение в България! Ние търсим много възможности за обмен и пожелаваме на студентите всичко най-добро и късмет на изпитите!“

Доминик Лабуре

„За мен е чест да бъда поканен от този престижен университет и да имам възможността да представя един от най-големите стълбове на европейската финансова стабилност – Банковия съюз. Надявам се, че обменът на информация със студентите ще покаже как Европа може да донесе полза на всички граждани.“

След срещата представители на дирекция „Управление на човешките ресурси“ на БНБ представиха пред студентите кариерните програми, предлагани от Банката – възможностите за работа и актуалните свободни позиции, програмата за стаж и конкурса за стипендианти.


Европейската централна банка (ЕЦБ) упражнява пряк надзор върху най-значимите банки в рамките на единния надзорен механизъм (ЕНМ). Понастоящем 109 банки се намират под прекия надзор на ЕЦБ. Това са банки, които или са най-големите в страната си, или притежават над 30 млрд. евро общи активи, или извършват съществени трансгранични операции. Тези банки притежават почти 82% от банковите активи в тези държави. В качеството си на надзорен орган ЕЦБ следи отблизо състоянието и интегритета на европейската банкова система. ЕЦБ разполага с правомощието да извършва проверки на съответствието на банките с правилата на ЕС, да изисква от банките да заделят допълнителен капитал за смекчаване на рисковете и дори да отнема банкови лицензи.

Единният съвет за преструктуриране (Single Resolution Board) е сред структурите, които имат водещо значение в съществуването на Банковия съюз на ЕС, в който членуват всички страни от еврозоната и България. Заедно с националните регулатори във всяка държава те формират Единния механизъм по преструктуриране (ЕСП). Заедно с Единния надзорен механизъм на ЕЦБ, както и с Европейската система за гарантиране на депозитите, ЕСП представлява един от трите стълба на Банковия съюз, като неговото формиране започва през 2014 г. след банковите сътресения по време на финансовата криза от 2009 г. Основната идея на преструктурирането на банки е да предотврати тяхното затваряне и да ги остави оперативни - било то чрез реорганизация, продажба на други финансови институции и др., като това да не предизвиква мобилизиране на публичен ресурс. В България националният орган по преструктуриране на кредитните институции е БНБ.


    

Галерия снимки от Председателят на Надзорния съвет на Европейската централна банка Клаудия Бух и п ...