Предприемачеството като житейска стратегия и как Европа помага за това

сряда, 24 април 2024 18:30

Среща-дискусия на тема  „Предприемачеството като житейска стратегия и как Европа помага за това“ се проведе в УНСС. В дискусията участваха експерти с опит в предприемачески проекти и преподаватели от УНСС –  маг. инж. Деница Симеонова, зам.-председател на Комисията по въпросите на Европейския съюз, Шенгенското пространство и еврозоната, Наталия Митева, зам.-министър на образованието, Елеонора Алексова, председател на Националното сдружение на малкия и среден бизнес, д-р Христиан Даскалов от Техническия университет – София, доц. д-р Светла Бонева, декан на факултет „Международна политика и икономика“ и доц. д-р Костадин Коларов, ръководител катедра „Предприемачество“ в УНСС.

 Д-р Христиан Даскалов, Наталия Митева и доц. д-р Костадин Коларов

Доц. д-р Костадин Коларов, ръководител катедра „Предприемачество“, обясни, че УНСС е един от първите университети в Европа, в който започва да се изучава „Предприемачество“ и се създава Институт по предприемачество на УНСС, където преподавателите са ангажирани с изследователски проекти. „Като Университет сме предприели различни инициативи за развитие на „Предприемачеството“ – от дисциплина, която се преподава, до обучаване в практически умения. За целта са изградени кариерни центрове, стартъп хъб,  стартъп компании, организират се бизнес академии, стажове, конкурси“, каза доц. Коларов.

Модератор на събитието бе Елеонора Алексова, председател на Националното сдружение на малкия и среден бизнес, което скоро подписа меморандум за сътрудничество с катедра „Предприемачество“.

„Предприемачеството като житейски път може да е пресечната точка между вашия бизнес и общата ни кауза за една по-приветлива за малкия и среден бизнес България. Нашата страна, като пълноправен член на Европейския съюз, трябва да се възползва максимално от възможностите, които той предоставя за предприемачите“, каза Деница Симеонова, основният инициатор на събитието, която има богат личен опит в предприемачеството.

Елеонора Алексова, доц. д-р Светла Бонева, маг. инж. Деница Симеонова и д-р Христиан Даскалов

Наталия Митева обясни, че в оперативната програма „Образование“ има специален инструмент за дялово финансиране на стартиращи компании и проекти на студенти и докторанти. „Човек може да е предприемач независимо къде работи – и в частния бизнес, и в неправителствения сектор, и в държавната администрация, и в политиката и в научната сфера“, каза зам.-министърът на образованието.

Доц. д-р Светла Бонева, декан на факултет „Международна икономика и политика“, се спря на темата за социалното предприемачество и на специалната методология за изчисляване на доходността от социалното предприемачество, а д-р Христиан Даскалов, председател на Европейския цифров иновационен хъб „Тракия“, подробно разказа за своя личен предприемачески опит като ръководител на международен стартъп в сферата на блокчейн технологиите.

Лекторите заедно със студентите и присъстващите преподаватели обсъдиха въпроси, като как се става предприемач, какво трябва да се знае, за да се започне бизнес, какъв е пътят от бизнес идеята до реалното стартиране на бизнес и как Европейският съюз може да помогне.

Галерия снимки от Предприемачеството като житейска стратегия и как Европа помага за това ...