XII международна научна конференция за студенти и докторанти „Инфраструктура: бизнес и комуникации“

вторник, 23 април 2024 17:14

За дванадесети път факултет „Икономика на инфраструктурата“ организира международна научна конференция за български и чуждестранни студенти и докторанти. Форумът, който вече е значимо събитие за българската и международната научна общност, е под патронажа на  ректора на университета проф. д-р Димитър Димитров, който има значителен принос за развитие както на факултета, така и на научната конференция, като дългогодишен декан на факултет „Икономика на инфраструктурата“.

В деловия президиум бяха главният секретар по науката проф. д-р Еленита Великова, деканът на факултета „Икономика на инфраструктурата“ и ръководителят на катедра „Икономика на търговията“ доц. д-р Силвия Терезова и проф. д-р Христина Николова, заместник-декан по научноизследователската дейност (на снимката от ляво надясно).

Проф. д-р Христина Николова, модератор на събитието, постави началото на традиционната конференция като благодари от името на деканското ръководство на ректора, на всички ръководители на катедри на факултета, на научните секретари, които са съдействали за организирането на това значимо научно събитие.

„Настоящата конференция представлява един форум, едно средище на научната мисъл на най-младите представители на нашия факултет. Многообразието на катедрите и специалностите в нашия факултет дава възможност да обменим идеи, полезни съвети и да продължим да се развиваме в бъдеще. Считам, че по този начин вие, които участвате с разработки във форума не само успявате да влезете в научното поприще и да създадете значими научни публикации, но и да запалите искрицата на науката в себе си“, каза при откриването главният секретар по науката проф. д-р Еленита Великова като се обърна и към участниците.

Доц. д-р Силвия Терезова, декан на факултета, поздрави младите участници за положените усилия и за изключително актуалните теми, които са избрали: „Надявам се при обсъждането на докладите да стигнем до предложения за решаването на тези актуални проблеми и да съдействаме за развитието на икономиката на нашата страна. Гордеем се като факултет, тъй като наистина създадохме една традиция. През изминалите години участие в научната конференция са взели над 650 студенти както български, така и от различни страни в ЕС и извън ЕС“.

Заместник-деканът по учебната работа доц. д-р Светла Цанкова припомни, че тази конференция е първата организирана онлайн международна среща.

„За нас като преподаватели е много приятно да се запознаем с вашите доклади и презентации, да видим интереса ви към научноизследователския процес. Това е мястото, на което ние се оглеждаме за бъдещите докторанти в нашите катедри. Смятайте това като инвестиция във вашето бъдеще“, обърна се към студентите доц. Цанкова.

„Тази международната научна конференция се утвърди като един от най-успешните университетски форуми, демонстриращи ангажимента на УНСС за развитието на научния потенциал на студентите и докторантите“, написа доц. д-р Светла Бонева, декан на факултет „Международна икономика и политика“, в поздравителния адрес до катедрата.

Работата на конференцията беше организирана в пет панела, в които взеха участие общо 37 студенти и докторанти от шестте катедри на факултета, както и от чуждестранни университети.

В първия панел на катедра „Национална и регионална сигурност“, с модератори докторант Георги Тасев и докторант Васил Павлов, участниците засегнаха темите за миграционните потоци и тяхното въздействие върху сигурността на страната, модернизацията на въоръжените сили на България, предизвикателствата пред националната сигурност, противодействието на организираната престъпност в ЕС и влиянието на корупцията върху обществото в България.

Вторият панел на катедра „Логистика и вериги на доставките“, с модератори гл. ас. д-р Мирослав Стефанов и ас. д-р Иво Анев, включваше темите за съвременните софтуерни решения, стратегиите за подобряване на веригите на доставки, управлението на запасите и на доставчиците в авиационната индустрия, транспортирането на петрол и въздействието му върху околната следа и други.

В третия панел на катедра „Икономика на туризма“, с модератори гл. ас. д-р Светослав Калейчев и докторант Лили Станоева, се коментираха темите за осигуряване на достъпен туризъм, същността и характеристиките на „отговорния туризъм“, тенденциите и развитието на международния туризъм, ролята на спортните събития в туризма и други.

В четвъртия панел на катедра „Медии и обществени комуникации“, с модератори гл. ас. д-р Мария Николова и студентката Рая Ваташка, се коментираха темите за дигитализацията на архивите на БТА, мобилния телефон – средство и пространство за създаване на мобилна журналистика, изкуствения интелект, облачните технологии в журналистиката и медийната грамотност – социален ангажимент в европейската, финландската и българската образователна система.

Петият панел на двете катедри „Икономика на транспорта и енергетика“ и „Икономика на търговията“, с модератори гл. ас. д-р Николинка Игнатова и гл. ас. д-р Георги Димитров, разгледа темите: „Роля на големите данни при прилагането на интелигентни транспортни системи в градска среда“, „Подобряване ефективността на сухопътния транспорт в Европа“, „Европейски политики за подобряване на транспортното обслужване“, „Енергия от възобновяеми източници“ и други.

Дванадесетата международна научна конференция за студенти и докторанти беше закрита официално с връчването на 37 сертификата. На всички участници бе даден и сборник с публикациите от конференцията на диск.

Доц. д-р Нончо Димитров, заместник-декан по качеството и международното сътрудничество на факултет „Икономика на инфраструктурата“ и ръководител катедра „Национална и регионална сигурност“, връчвайки сертификатите изрази своето голямо задоволство от високото качество на научните разработки и от интересните теми, които са привлекли вниманието на студентите и докторантите.

В тържественото връчване на сертификатите участва деканското ръководство,  ръководителите на катедрите във факултета както и преподаватели, участвали активно в организацията на форума и в подготовката на студентите и докторантите.

Галерия снимки от XII международна научна конференция за студенти и докторанти „Инфраструктура: би ...