Млади изследователи представиха пред студенти изследването си на тема „Непредставителна демокрация“

понеделник, 22 април 2024 14:22

Трима млади изследователи – Петър Банков, Стефан Георгиев и Станислав Додов, представиха пред студентите второкурсници от професионално направление „Политически науки“ (специалности „Политология“, „Международни отношения“ и „Европейска политика и икономика“) своето изследване на тема „Непредставителна демокрация: Кои не са представени в българския парламент?“, осъществено с подкрепата на фондация „Фридрих Еберт“.

Гостуването им бе по покана на доц. д-р Елена Симеонова (на снимката долу) и бе осъществено в рамките на водената от нея дисциплина „Методология и методика на политическия анализ“. Подобни покани са израз на установената традиция за предоставяне на академична трибуна на изявени специалисти от практиката, които да споделят със студентите своя изследователски опит.

Целта на лекцията бе, от една страна, да представи съдържателните аспекти на изследването, а от друга, да запознае в детайли студентите с методиката, по която то е проведено.

Учебният час започна с формиране и работа в „бъз групи“, последвана от проучване в реално време на поведението и мотивацията на студените по време на избори, осъществено с интерактивния софтуер „Ментиметър“.

Стефан Георгиев, социолог и докторант в СУ „Св. Климент Охридски“, който активно работи в сферата на неформалното образование и в полето на младежките политики, говори за историята на изследването, нуждата от него и обясни ключови методологически компоненти.

Петър Банков, преподавател по политология в Университета в Глазгоу (Великобритания), занимаващ се със синдикална дейност и член на колектива на списание „dВЕРСИЯ“, се включи дистанционно чрез видео връзка, за да ръководи интерактивното проучване в реално време, а също и за да интерпретира резултатите от изследването на различните групи, непредставени в българския парламент граждани.

Станислав Додов, социален педагог и процесен фасилитатор, работещ със сдружение „Орион грид“, присъства задочно чрез резултатите от своята част на изследователската работа, които бяха представени от колегите му.

В сесията с въпроси и отговори един от важните въпроси, поставен от студентите, бе какво е мотивирало младите социолози да се ангажират с темата на своето изследване. В отговор те подчертаха, че това е „желанието да поставят във фокуса на общественото внимание необходимостта от преосмисляне на представителството като обществено-политически процес и феномен, а не само технологическите аспекти  на представителната демокрация (макар те безспорно също да не са без значение)“. В този смисъл целта им е била да задълбочат „общественото разбиране за представителната демокрация, от което да произтече и една по-ясна идея каква демокрация искаме да постигнем като общество.“ Те са убедени, че дискусии от такъв порядък са „изключително спешни в турбулентните времена, в които се намираме“.

  

Галерия снимки от Млади изследователи представиха пред студенти изследването си на тема „Непредста ...