Дискусия на тема „Изкуственият интелект и пазарът на труда в 21 век“ се проведе в нашия университет

петък, 19 април 2024 17:05

Експерти от nPloy и Пощенска банка, със съдействието на Междууниверситетския център за развитие на кариерата (МЦРК) към УНСС, организираха форума „ГледAI си кариерата“, като представиха на студентите иновативна платформа за работа и дадоха безплатни персонални кариерни консултации на три щанда пред МЦРК в УНСС.

Атанас Димитров, директор на МЦРК, Арсен Апостолов, Пощенска банка, проф. д-р Цветана Стоянова, заместник-ректор по институционално и бизнес сътрудничество и студентски политики, Ивайло Иванов, Явор Белаков и Ивета Стоянова от nPloy

Проведе се и семинар на тема „Умения на бъдещето и AI инструменти във финансовата сфера“, който откри проф. д-р Цветана Стоянова, зам.-ректор по институционално и бизнес сътрудничество и студентски политики.

„За мен е удоволствие да бъдем домакини на актуална дискусия, свързана с използването на изкуствения интелект както в областта на човешките ресурси, така и във финтех индустрията. Радвам се, че въпросите как да използваме AI, за да започнем и да развием кариера във финансовата сфера ще бъдат представени от водещи експерти, като Арсен Апостолов, специалист в областта на данните и анализите от „ПБ Лични Финанси“, част от Пощенска банка, завършил УНСС, с над 15-годишен опит в анализа на данни и автоматизацията; Явор Белаков, един от основателите на TeamGPT и AI инженер, имащ за цел да помага на хората да усвоят изкуствения интелект възможно най-лесно и да го използват максимално ефективно, и Ивайло Ивановчлен на Борда на директорите на Българската Финтех асоциация, преминал през различни предизвикателства като консултант в EY и PwC, основател на финтех компаниите iuvo и NewPay, инвеститор в стартиращи компании. Нашите гости ще ви помогнат да се ориентирате какво ще бъде бъдещето ви след навлизането на AI и най-важното, какви ще бъдат новите изисквания на пазара на труда“, каза проф. Стоянова.

Модератор на събитието бе Ивета Стоянова, част от маркетинг екипа на nPloy.

Гостите представиха различни безплатни ресурси за работа с изкуствен интелект и специфичните особености на различните версии на ChatGPT.

Атанас Димитров, директор на МЦРК, призова студентите да бъдат проактивни, да се възползват от възможностите, които университетът и МЦРК им предоставят с организирането на тези срещи, интересни лекции, семинари, контакти с водещи специалисти, споделящи своя опит. Обясни, че УНСС е българският университет с най-висока степен на електронизация на учебната, научноизследователската и административната дейност, че са дигитализирани всички процеси и студентите ползват 21 онлайн услуги, че те са първите, които притежават електронна студентска книжка. „Но, ако вие не изисквате, ако не се възползвате от всичко това, тези постижения нямат смисъл. Вие трябва да искате, за да има напредък“, каза Атанас Димитров.

В проведената дискусия се повдигнаха въпросите докъде могат да се дават лични данни на изкуствения интелект и има ли опасност те да станат достояние и на други хора, за разликите между изкуствен и естествен интелект и за променящите се изисквания при кандидатстване за работа.

Най-активните студенти получиха награди от лекторите.

Експерти от  nPloy и Пощенска банка даваха персонални кариерни консултации на студентите на УНСС пред МЦРК

   

Галерия снимки от Дискусия на тема „Изкуственият интелект и пазарът на труда в 21 век“ се проведе  ...