УНСС с инициатива за Европейския ден на морето – „Синя икономика - възможности и перспективи“

четвъртък, 18 април 2024 16:34

Нашият университет се включи в инициативите за отбелязване на Европейския ден на морето със среща на студенти с морския посланик на добра воля към Международната морска организация – капитан далечно плаване (кдп) Александър Александров, преминала под мотото „Синя икономика – възможности и перспективи“.

Инициативите, свързани с Европейския ден на морето, имат за цел да се повиши осведомеността на обществото за значението на морето и морската индустрия и да се насърчи изграждането на европейската морска идентичност и устойчивото управление на крайбрежните райони, морета и океани. Това е повод и за насочване на вниманието към  възможностите и предизвикателствата за регионите и фирмите, които зависят от морето.

Доц. д-р Борислав Арнаудов, научен секретар на катедра „Икономика на транспорта и енергетиката“, представи гост-лектора кдп Александър Александров и напомни на студентите факта, че животът на нашата планетата е възникнал в океана. Той посочи, че океанът е жизнено важен за световната икономика, над 90% от световната търговия преминава през океана и създава работа на милиони хора, но трябва да се отчитат и опасностите в лицето на различните замърсявания и добави, че днес темата е за така наречената „синя икономика“, разгледана най-вече от гледна точка на иновациите.

Доц. д-р Борислав Арнаудов

В началото на срещата кдп Александър Александров запозна студентите от специалност „Икономика на транспорта и енергетиката“ със своята мисия като морски посланик на добра воля. Той уточни, че тя е свързана с разпространяване на информация за дейността на Международната морска организация, за важността на световния океан, за това как да го използваме ефективно без да изчерпваме неговите ресурси, как да го запазим чист. Част от неговата дейност включва и предоставянето на информация за морските професии, които са свързани с ефективното използване на световния океан: „Мисията на морските посланици на Международната морска организация в страните по света е да популяризират морската индустрия сред младите хора.“

Капитан далечно плаване Александър Александров

Лекторът запозна аудиторията с българската морска индустрия, която се определя като един от важните национални приоритети със стратегическо значение, подчертавайки че река Дунав и Черно море, са ресурс с много сериозен потенциал. Той не пропусна да спомене и факта, че нашето морско образование е признато в цял свят от десетилетия.

Гост на лекцията бе и доц. д-р Петя Коралова-Ножарова от Институт за икономически изследвания (ИИИ) при БАН. Тя е възпитаник на УНСС, доктор по икономика и управление, научен секретар на секции „Регионална и секторна икономика“ на ИИИ при БАН.


Европейският ден на морето (European Maritime Day – EMD) е обявен с Декларация на Европейската комисия, Европейския парламент и Съвета на Европейския съюз през 2007 г. и се отбелязва в европейските страни от 2008 г. Морето винаги е било от ключово значение за Европа –  22 от държавите членки имат излаз на море или са островни държави. Крайбрежието на континента има дължина почти 70 000 км и се населява от около 40% от населението на ЕС.

Главното събитие, свързано с Деня, е ежегодната двудневна конференция „Европейски ден на морето“, по време на която морската общност на Европа се среща, за да обсъжда и формира съвместни действия по морските въпроси и устойчивата синя икономика.

Тазгодишното издание на Европейския ден на морето ще се проведе в Свендборг, Дания, 30 - 31 май 2024 г.

Европейският ден на морето е и публично събитие, което достига до младите хора и гражданите в цяла Европа чрез местни събития, обединени под наименованието „EMD в моята страна“.

През 2024 година събитията по програмата European Maritime Day са 452, локализирани в 27 европейски държави. В България те са 17 и ще се проведат на различни места в страната.


   

Галерия снимки от УНСС с инициатива за Европейския ден на морето – „Синя икономика - възможности и ...