Доц. д-р Кристалина Георгиева беше преизбрана за втори мандат начело на МВФ

вторник, 16 април 2024 17:05

Управляващият директор на Международния валутен фонд (МВФ) Кристалина Георгиева ще продължи да ръководи финансовата институция след като беше преизбрана за втори петгодишен мандат.

Кристалина Георгиева поема управлението на Международния валутен фонд през 2019 година. Тя притежава докторска степен по икономически науки от нашия университет и е доцент на УНСС, където преподава през периода 1977 – 1993 г.  Доц. д-р Кристалина Георгиева е автор и съавтор на над 100 публикации по макро- и микроикономика и е подпомогнала множество академични и научни изследвания в целия свят.

Като признание за работата и заслугите на доц. д-р Кристалина Георгиева през май 2022 г. ректорът на УНСС проф. д-р Димитър Димитров връчи почетното звание „Доктор хонорис кауза“.

УНСС удостои доц. д-р Кристалина Георгиева с почетното научно звание като международно признат лидер и визионер в развитието на световната икономика и стабилизирането на финансовите институции, на човешкия капитал и на социалните промени, насочени към подобряване живота на хората, за голямата практическа стойност на нейните академични и научни постижения в областта на икономиката, климатичните промени и устойчивото развитие в глобален мащаб, както и за приноса й за преодоляването на хуманитарни кризи и бедствия чрез превенция и бързи оперативни действия.



Новият мандат ще започне на 1 октомври 2024 година. Миналият месец финансовите министри на Европейския съюз одобриха Кристалина Георгиева за ново 5-годишно управление на МВФ. По традиция европейските страните препоръчват управляващия директор на МВФ, а Съединените щати препоръчват ръководителя на Световната банка.

Доц. д-р Кристалина Георгиева е втората жена, която оглавява МВФ.

   

Галерия снимки от Доц. д-р Кристалина Георгиева беше преизбрана за втори мандат начело на МВФ ...