Победителите в националния кръг ще представят България на финала на Европейската олимпиада по статистика

понеделник, 15 април 2024 16:00

В тазгодишното издание на Европейската статистическа олимпиада в България участваха рекорден брой отбори – общо 523 в двете категории от 148 училища в цялата страна. Тази година статистически рекорд има и при данните от онлайн гласуването – общо 38 758 гласа, което е с близо 15 760 гласа повече в сравнение с миналата година.

По два отбора от двете категории завоюваха правото да представляват България на седмото издание на Европейската олимпиада по статистика. В категория „А“ това са Search от ПМГ „Христо Смирненски“, Перник, и CoffeeNG от Втора  АЕГ „Томас Джеферсън“, София. В категория „Б“ това са отборите Prima от ВТГ „Георги С. Раковски“, Варна, и Daimos от ПМГ „Иван Вазов“, Добрич. Победителите бяха обявени след публично изслушване, което се проведе на 13 април в София. За финалния кръг на националното ниво на състезанието се класираха шест отбора в категория „А“ (ученици от X до XII клас) и пет отбора в категория „Б“. Според регламента оценката на участниците се формира от онлайн гласуване, което е с тежест 25%, още 25% се добавят от публиката в залата, а оценката на журито носи 50% за окончателния резултат.

На победителите от XII клас се признава оценка „Отличен 6.00“ за резултат от кандидатстудентски изпит в УНСС за специалност „Анализ на бизнес данни със специализиран софтуер“. Победителите можете да видите ТУК.

„Знаете колко важни са първите седем години за развитието на човека. Мога с гордост да кажа, че през това време не спряхме да ви провокираме да израствате, да формирате знания и умения, да развивате вашите изследователски решения и иновативно мислене“, посочи в приветствието си към участниците председателят на журито на конкурса и заместник-председател на НСИ проф. д-р Михаил Кончев. „Тези седем години бяха изключително успешни и ще продължим напред със същите темпове“, посочи той.

Членове на журито са Антоанета Илкова, директор на дирекция „Многосекторна статистика, методология и регистри“ в НСИ, проф. д-р Силвия Трифонова, преподавател в УНСС и секретар на Националния статистически съвет, доц. д-р Ралица Ковачева, преподавател във Факултета по журналистика и масови комуникации в Софийския университет „Св. Климент Охридски“. 

Проф. д-р Михаил Кончев, доц. д-р Атанас Атанасов, председател на НСИ, Антоанета Илкова, проф. д-р Силвия Трифонова, доц. д-р Ралица Ковачева (от дясно наляво)

В заключителния етап на събитието се присъедини и председателят на НСИ доц. д-р Атанас Атанасов, който поздрави участниците и пожела успех на победителите в европейския кръг на надпреварата.

Четирите отбора ще представят България на европейския финал в началото на юни в Люксембург. Тяхната задача ще е да изработят двуминутен видеоклип по представената идея, който трябва да изпратят до 13 май. Победителите в европейския кръг ще станат известни на 6 юни и ще получат ваучери на стойност 400 евро за всеки член на отбора.


Резултатите от националния кръг на Седмата европейска олимпиада по статистика за ученици 2024 можете да видите ТУК.


   

Галерия снимки от Победителите в националния кръг ще представят България на финала на Европейската ...