Меморандум за сътрудничество с Комратския държавен университет в Молдова

петък, 12 април 2024 15:53

УНСС и Комратски държавен университет в Молдова подписаха меморандум за сътрудничество. Ректорът проф. д-р Димитър Димитров положи подпис под документа при срещата си с младите хора от Република Молдова и Република  Северна Македония, които гостуваха през месец март. Една част от тях припознават България като образователна дестинация, възползвайки се и от Постановленията на Министерски Съвет № 103 и 228, даващи възможност за образователна дейност сред българите в чужбина и приемане на граждани на Република Северна Македония за студенти в българските държавни висши училища.

Комратският университет представи доц. д-р Татяна Раковчена, зам.-ректор по международни връзки и председател на Общината на българите в Гагаузия. Тя посочи, че в  Университета има много деца, които учат български език и обменът на студенти и преподаватели ще бъде много полезен.

Доц. Янко Христозов, зам.-декан по качеството и международното сътрудничество, доц. д-р Светла Бонева, декан на факултет „Международна икономика и политика“, ректорът проф. Димитър Димитров, доц. Татяна Раковчена, доц. Пламен Ралчев, ръководител катедра „Международни отношения“, д-р Моника Панайотова от катедра „Международни отношения“ (от дясно наляво)

Споразумението за сътрудничество между УНСС и Комратски държавен университет включва и реализиране на съвместни инициативи, както и проекти по „Еразъм+“.

„Подобно сътрудничество има чудесна добавена стойност за двустранните  отношения както между двата университета, така и между двете държави. Споразумението е своеобразен академичен мост между преподавателите и студентите от Молдова и България, в контекста на близките отношения между двете страни и желанието за европейска перспектива на Модлова“, пише в споразумението.

Галерия снимки от Меморандум за сътрудничество с Комратския държавен университет в Молдова ...