УНСС проведе Информационни дни за кандидат-студенти от Северозападния район

четвъртък, 11 април 2024 9:00

УНСС организира Информационни дни за зрелостниците от Северозападния район на страната, за областите Монтана, Враца и Видин.

На 8 април 2024 г. в Общинския младежки дом – Монтана, представители на Университета се срещнаха със средношколци, директори на училища, учители и родители.

От страна на УНСС в срещите участваха проф. д-р Матилда Александрова, зам.-ректор по учебна дейност, проф. д-р Надя Миронова, декан на факултет „Управление и администрация“, ръководител на катедра „Управление“ и директор на Регионалния център за дистанционно обучение на УНСС в Хасково, гл. ас. д-р Емилия Дунева, преподавател в катедра „Управление“, и Лазарина Атанасова, студентка в 1-ви курс, специалност „Мениджмънт и администрация“ в дистанционна форма на обучение.

Проф. д-р Матилда Александрова откри събитието и подчерта: „УНСС има 104-годишна история, той е най-голямото и най-старото висше икономическо училище в България и Югоизточна Европа, но е и модерен университет със съвременни и иновативни специалности. УНСС предлага 53 бакалавърски специалности в редовна и в дистанционна форма на обучение. Тези от вас, които изберат да се обучават в нашия университет, ще имат възможност да учат в 9 университета по време на следването си, защото УНСС е част от елитната университетска мрежа ENGAGE.EU в партньорство с осем водещи европейски икономически университета. Студентите ни могат да реализират и мобилност по програма „Еразъм+“ в университети от 30 европейски държави“.

Проф. д-р Матилда Александрова посочи, че Университетът поддържа тесни контакти с работодателите и развива дългосрочни партньорства с бизнеса за провеждане на стажантски и менторски програми, развива студентското предприемачество, като за целта в УНСС функционира Стартъп хъб. Тя обърна внимание на добрата учебна среда, като изтъкна, че УНСС има модерно оборудвани аудитории, разполага с 12 студентски общежития с 5100 места, предлагащи всички условия за учене и живот, предоставя отлични възможности за спорт в Спортен комплекс „Бонсист“.

„Първото, за което трябва да мислите, е какво искате да работите, а не толкова какво искате да учите, защото това, което искате да учите е последващо. То е инструмент, начин да постигнете това, което искате да работите. В този смисъл УНСС ви дава изключителни възможности, тъй като е единственият университет, който има толкова много специалности в различни професионални направления, които не просто съществуват като възможност, но дават най-високото качество на обучение в нашата страна към този момент. Причината за това са не само традициите, международните контакти и изключително високото ниво на преподавателския състав в УНСС, но и възможностите за реализация“, каза проф. д-р Надя Миронова.

Тя обърна внимание, че УНСС е университетът с най-висока степен на дигитализация и младите хора, които искат да съчетаят образованието си с работа, могат да го направят без затруднения при дистанционната форма на обучение, където всичко се случва онлайн.

„Много се вълнувам, че присъствам на това събитие и то не само защото представяме възможностите на нашия университет, а и защото съм родена в Монтана“, обърна се към присъстващите гл. ас. д-р Емилия Дунева и разказа на зрелостниците за своя път от студентските си години в УНСС до професионалното поприще на преподавател в катедра „Управление“. „Изключително съм горда от своя избор, защото УНСС ме изгради като личност, предостави ми възможности за развитие, включително и в бизнеса. Получих изключителна подкрепа, много знания и умения, които всекидневно се стремя да предавам на своите студенти“, каза гл. ас. д-р Емилия Дунева.

Своя личен опит със средношколците сподели и студентката Лазарина Атанасова. „Над 30 години развивам собствен успешен бизнес, който все още ме кара сутрин да се събуждам и с удоволствие да отивам на работа. През последните десет години бизнесът ми се развива изключително бързо и за да съм в унисон с времето, са ми необходими нови компетенции. Затова се записах да уча в УНСС. Мисля че заради динамиката на времето, в което живеем, трябва да сме с нагласата за учене през целия живот“, каза Лазарина Атанасова.

Представителите на Университета разясниха на бъдещите кандидат-студенти как да изберат своята специалност от 53-те, които УНСС предлага. Подробно бяха представени условията за прием и процедурата за кандидатстване, изпитите, сроковете, таксите и документите за класиране.

Събитието продължи с оживена дискусия, където средношколците имаха възможност да попитат за всичко, което ги интересува относно кандидатстудентската кампания и УНСС.

На 9 април 2024 г. УНСС участва и в „Панорама на висшето образование – Видин 2024“, където се включиха 21 висши учебни заведения от страната. Събитието се проведе в Културен център „Жул Паскин“ и се организира за втора поредна година от Центъра за подкрепа за личностно развитие и кариерно ориентиране и консултиране, с подкрепата на община Видин и в партньорството на Регионалното управление на образованието.

Екипът на УНСС, към който се присъедини и Антонина Лозанова, магистър в УНСС, специалност „Връзки с обществеността“ и носител на наградата „Студент на годината - 2023“ в категория „Хуманитарни и социални науки“, която е от Видин, представи Университета и отговори на въпроси на бъдещите кандидат-студенти, като бе подчертано, че УНСС е университетът с най-високата институционална акредитация сред българските университети (9.80), има изцяло реновирана и модернизирана библиотека и е единственият, който предоставя на студентите си онлайн студентска книжка, която може да се отваря и в мобилния телефон.

По време на изложението щанда на УНСС бе посетен от зам.-областния управител на Видин Ани Арутюнян, също възпитаник на нашия университет, придобила научна степен „доктор“ от катедра „Политология“ на факултет „Международна икономика и политика“.

По-късно през деня проф. д-р Матилда Александрова, проф. д-р Надя Миронова и  Антонина Лозанова се срещнаха с областния управител на Видин Иво Атанасов и зам.-областния управител Ани Арутюнян. Обсъден бе въпросът за подписването на меморандум за сътрудничество, както и други идеи за бъдещи съвместни проекти, които да популяризират Видинска област и културно-историческото наследство на региона.

В рамките на инициативата „Информационни дни за кандидат-студенти“ проф. д-р Матилда Александров, проф. д-р Надя Миронова и Антонина Лозанова се срещнаха и със средношколци от 12-ти клас на Професионална гимназия „Проф. д-р Асен Златаров“ и с ученици от 11-ти клас на Профилирана природо-математическа гимназия „Екзарх Антим I“.

Галерия снимки от УНСС проведе Информационни дни за кандидат-студенти от Северозападния район ...