Проведе се Десетата младежка кръгла маса „Балканите в XXI век – българският поглед“, организирана от САИМО

петък, 05 април 2024 13:34

Студентската асоциация за изследване на международните отношения (САИМО) организира Десетата младежка кръгла маса „Балканите в XXI век – българският поглед“ с любезното партньорство на катедра „Международни отношения“, Института за икономика и международни отношения (ИИМО), Националната асоциация за международни отношения (НАМО), Българското дипломатическо дружество (БДД) и списание „Международни отношения“.

Доц. д-р Мария Бакалова, „Международни отношения“, УНСС, Веселин Вълчев, член на БДД, Любомир Кючуков, директор на ИИМО, проф. Динко Динков, катедра „Международни отношения“, УНСС, д-р Георги Мисайлов, изпълнителен директор на НАМО

Александра Гайтанджиева, председател на САИМО, откри събитието като акцентира, че това е Юбилейната десета кръгла маса „Балканите в XXI век – българския поглед“, превърнала се в традиционно годишно събитие, като темата на тазгодишното издание е: „Войните и Балканите – влиянието на световните конфликти върху Балканския регион“.

„Изминалата година добави към конфликта в Украйна и военните действия в Газа като активизира още една гореща точка в близост до Балканите. Това поставя с още по-голяма острота поредица от въпроси, свързани със сигурността, стабилността и развитието на региона, като и с неговата роля в международните процеси“, каза Александра Гайтанджиева и представи членовете на авторитетното жури – проф. Динко Динков, доайен на катедра „Международни отношения“ и един от нейните основатели, Любомир Кючуков, директор на Института за икономика и международни отношения, Веселин Вълчев, член на Българското дипломатическо дружество и д-р Георги Мисайлов, изпълнителен директор на Национална асоциация за международни отношения.

 

Александра Гайтанджиева  Доц. д-р Мария Бакалова

Модератор на събитието беше доц. д-р Мария Бакалова от катедра „Международни отношения“, а гости на Кръглата маса бяха Андрей Караславов, председател на БДД, както и  доц. д-р Елена Симеонова, ръководител катедра „Политология“, които взеха активно участие в дискусиите.

Участниците бяха студенти и докторанти от УНСС и СУ „Св. Климент Охридски“, като всеки от тях представи резюме на своя научен доклад в рамките на 10 минути.

Първата представена разработка беше на Александър Сотиров от специалност „Политология“ от УНСС на тема „Дали въоръжаването на ЕС ще доведе Балканите в интегрираната зона на ЕС и каква ще бъде ролята на България?“. След него презентации направиха Даяна Асенова, УНСС, докторант към катедра „Международни отношения“ -  „Балканите – обект или субект на международните отношения: остана ли място за регионално сътрудничество?“ и Христо Радославов, СУ „Св. Кл. Охридски“ – „Гражданското общество на Балканите. Подцененият инструмент за регионално сътрудничество“.

Интерес предизвика темата на Константина Симеонова, УНСС, специалност „Международни отношения“ – „Отражение на войната в Близкия изток върху религиозното разделение на Балканите“, както и „Сърбия – вълк единак на Балканите или двоен агент на линията Изток – Запад?“ на Габриел Пенчев, УНСС, специалност „Международни отношения“.

На финала бяха представени темите „Присъединяването на Западните Балкани към Европейския съюз (ЕС): Перспективи и въздействие върху региона“ на Иван Нанков, УНСС, специалност „Международни отношения“ и „Милитаризацията като регионална тенденция след конфликта в Украйна и българската перспектива“ на Христо Йоцов, СУ „Св. Кл. Охридски“.

В дискусията след презентациите се коментира дали регионът се превръща във „фронтова линия“ и променят ли военните конфликти ролята на Балканите, енергийна несигурност за региона след войните в Украйна и Близкия изток и какви са възможностите за проактивна българска политика в рамките на ЕС и НАТО по отношение на региона.

Журито изслуша всички презентации  и определи трите най-добри разработки, които получиха грамоти за отлично представяне. Най-високо оценена бе разработката на Константина Симеонова от УНСС на тема „Отражение на войната в Близкия изток върху религиозното разделение на Балканите“. Тя ще бъде представена на предстоящата на 18 април конференция „България и регионалното сътрудничество“ и ще бъде публикувана в списание „Международни отношения“. Второто място бе отредено на Христо Радославов от СУ „Св. Климент Охридски“ с темата „Гражданското общество на Балканите. Подцененият инструмент за регионално сътрудничество“.  На трето място бе отличен Габриел Пенчев от УНСС с темата „Сърбия – вълк единак на Балканите или двоен агент на линията Изток – Запад?“

По повод юбилейното издание на Младежката кръгла маса докладчиците, заели първите три места получиха и парични награди, дарени от Алумни общността на САИМО.

Галерия снимки от Проведе се Десетата младежка кръгла маса „Балканите в XXI век – българският погл ...