Проф. д-р Матилда Александрова: При желание всеки кандидат-студент може да заяви индивидуална онлайн или присъствена консултация

петък, 05 април 2024 13:35

Зам.-ректорът по учебната дейност проф. д-р Матилда Александрова за кандидатстудентската кампания, основана на ключовия приоритет на УНСС – да предлага модерни специалности с богато учебно съдържание и практическа насоченост

Кандидатстудентската кампания вече се провежда през цялата година, а не само около приемните изпити. Много са и възможностите за кандидатстване? Как оценявате КСК 2024 - 2025?

Кандидатстудентската кампания и тази година обединява усилията на ректорското ръководство, академичния и административния състав на университета, представителите на студентската общност за утвърждаване на нашия университет като лидер в областта на икономическите, управленските, политическите, комуникационните и правните науки – не само в България, а и в Югоизточна Европа. В този процес високо трябва да се оцени ролята на нашите партньори от бизнеса, държавните и общинските институции, средните училища и образователните центрове. Заедно ние успяваме да привличаме по-мотивирани и по-ангажирани кандидат-студенти.

Кандидатстудентската кампания е основана на  ключовия  приоритет на УНСС, а именно – да предлага модерни специалности с богато учебно съдържание и практическа насоченост, съобразени с най-добрите европейски и световни образователни стандарти, ценна експертиза и възможности за стажове и стипендиантски програми както в големи национални и международни компании, банки и финансови институции, така и в държавни и общински организации.

Този основен приоритет ни стимулира да продължаваме усилията си в организирането и провеждането на множество кандидатстудентски изпити в различен формат – Единен приемен изпит (ЕПИ) и ДЗИ (матура) по БЕЛ и по география и икономика. В рамките на кандидатстудентската кампания УНСС организира и национални състезания и конкурси. Съществен принос в тази насока имат Асоциацията на икономическите училища в България (АИУБ) и Асоциацията на езиковите училища в България (АЕУБ). И тази година посланието към кандидат-студентите е „Пътят на успеха минава през УНСС“.

УНСС си поставя за цел да скъси дистанцията със средното образование. Как това се проявява в тази кампания?

С визията си за университет на бъдещето ние се стремим да бъдем в унисон със съвременния свят, основан на цифровата икономика, дигиталното общество и устойчивото развитие. Използвайки тези предимства, се насочихме към такива канали за комуникация с младите хора, които ясно, бързо и ефективно да ги информират за въведените в УНСС нови и модерни учебни програми и интерактивни ресурси. Освен комуникация в социалните мрежи и другите дигитални средства залагаме на директната комуникация, която включва множество срещи по училища, открити лекции и професионални консултации със зрелостниците в страната и с техните родители. Тези регионални срещи, както и дните на отворените врати в университета, са продължение на цялостната политика на ректорското ръководство за партньорство с редица общини в България. Това сътрудничество е особено ефективно при организирането на предварителни изнесени изпити в различни региони на страната, което дава възможност на повече средношколци да участват в такива изпити в родните си места.

Скъсяването на дистанцията с кандидат-студентите се осигурява и с помощта на студенти доброволци и преподаватели от УНСС, които участват в множество срещи с бъдещите първокурсници в страната. Така се предоставя информация относно предлаганите в УНСС специалности, процеса и сроковете за кандидатстване, условията в студентските общежития, както и широките възможности за професионално развитие по време на следването. Важно място тук заема и информирането относно възможностите за мобилност в рамките на алианса ENGAGE.EU, където УНСС е член, по програма „Еразъм+“ и други форми на сътрудничество с чуждестранни университети.

При желание от страна на кандидат-студентите всеки може да заяви индивидуална онлайн или присъствена в университета консултация относно всички допълнителни въпроси, които го вълнуват – информация за университета, специалностите, образователните процеси, кариерното развитие и реализацията и др. Интересът към обучение в УНСС за всички специалности е много голям, за някои от тях конкуренцията е значителна, което свидетелства за високото качество на обучение в университета.

Университетът се стреми да бъде в крак с новите търсения и на кандидат-студентите, и на бизнеса. Какви нови специалности се предлагат?

В УНСС следим непрекъснато както промените в нормативната база, така и новите търсения на пазара на труда, образователния пазар и интересите на кандидат-студентите. В същото време сме готови своевременно да отговорим на тези потребности. За прием през учебната 2024 – 2025 година в УНСС се предлагат нови бакалавърски програми – „Европейска интеграция и дипломация“, която ще се изучава в редовна форма на обучение, „Бизнес администрация“, „Публична администрация“ и „Регионално развитие“, които ще могат да се изучават и в желаната от много кандидат-студенти дистанционна форма на обучение. Специалност „Бизнес администрация“ се предлага за първи път и с преподаване на английски език. Водещо правило при откриване на нови специалности в УНСС е конкретното проучване и обратната връзка от работодатели и браншови организации за необходимостта от кадри със съвременна подготовка.

Какво предстои в КСК 2024 – 2025? Какво да очакват кандидат-студентите от УНСС?

Акцент в кандидатстудентската кампания за учебната 2024 – 2025 година е индивидуалният подход към всеки кандидат-студент. Кандидатите могат да избират измежду широк набор от модерни специалности в редовна и дистанционна форма – общо 53 бакалавърски специалности и магистърска специалност „Право“ след средно образование. От 10 години в УНСС се провежда обучение с преподаване на английски език, като понастоящем това става в осем специалности, една от които е в дистанционна форма на обучение. За тези специалности се изисква сертификат за владеене на езика на равнище В2 или успешно положен в УНСС изпит за нивото на владеене на езика. За още четири специалности се изисква владеене на език, като кандидатите могат да представят валиден сертификат за владеене на някой от петте езика – английски, немски, френски, испански и руски.

За всички специалности в УНСС може да се кандидатства по документи с оценка от държавен зрелостен изпит (матура). Шансовете на кандидатите за класиране в желаната специалност значително се увеличават с явяването им на някой от предварителните изпити – кандидатстудентски изпит (тест) в електронен формат (ЕПИ) или изпит във формат на държавен зрелостен изпит (матура) по български език и литература или по география и икономика. За балообразуване се избира най-високата оценка, получена на някой от изпитите.

За прием в УНСС е създадена и се използва Единна информационна система. Освен онлайн подаване на документи чрез нея се осигурява автоматичен достъп до необходимата информация за кандидатстване, подреждането на специалностите в желания от кандидата ред, получаване на информация и електронно напомняне за всички важни за кандидат-студентите срокове и дати, както и за резултатите от класирането. За оповестяване на актуална информация УНСС използва робот, който може да изпраща нотификация едновременно до всички кандидат-студенти. Усилията са насочени към все по-широко използване на възможностите на изкуствения интелект не само в обучителния процес, но и в процесите на кандидатстудентската кампания. Това още веднъж свидетелства за новаторската роля на нашия университет в прилагане на съвременните дигитални технологии във учебните и административните процеси във висшето образование.

  

Галерия снимки от Проф. д-р Матилда Александрова: При желание всеки кандидат-студент може да заяви ...