УНСС и Държавна агенция „Технически операции“ подновиха споразумението си за сътрудничество

сряда, 03 април 2024 16:53

Партньорството между УНСС и Държавна агенция „Технически операции“ (ДАТО) се подновява с подписване на допълнително споразумение за сътрудничество към споразумението, сключено между двете институции през 2021 година.

Под документа подписите си поставиха ректорът на УНСС проф. д-р Димитър Димитров и председателят на ДАТО Бисер Борисов.

Ректорът посочи, че катедра „Национална и регионална сигурност“, на която той е бил ръководител в продължение на 16 години, подготвя експерти в областта на икономиката на отбраната и сигурността и има успешни партньорства с държавните институции, работещи в тази област. Той отбеляза, че през годините Катедрата е имала докторанти от ДАТО, Министерство на вътрешните работи (МВР), Държавна агенция „Национална сигурност” (ДАНС) и възможностите за надграждане на сътрудничеството са много. Проф. д-р Димитър Димитров сподели, че има идея за организиране на обучителна седмица за студенти с експерти от ДАТО, ДАНС и МВР, както и представители на Агенцията да участват като лектори в учебния процес.

Бисер Борисов подчерта, че ДАТО има териториални поделения във всички областни центрове и изпитва необходимост от кадри и млади хора както с експертиза в областта на отбраната и сигурността, така и такива с езикова подготовка по езици, които са по-рядко изучавани и даде за пример китайския, различни арабски и индийски диалекти като фарси и хинди. Той изрази готовност представители на ДАТО да се включат в различни инициативи на Университета и да представят пред студентите етапите на кандидатстване и обучение, през които преминават желаещите да работят в Агенцията.

Бисер Борисов подари на проф. д-р Димитър Димитров плакет на ДАТО

Координатор по реализацията на споразумението за сътрудничество от страна на УНСС е доц. д-р Константин Пудин, преподавател в катедра „Национална и регионална сигурност“, а от страна на ДАТО е Александър Димитров.

На подписването присъстваха проф. д-р Цветана Стоянова, зам.-ректор по институционално и бизнес сътрудничество и студентски политики на УНСС, и доц. д-р Нончо Димитров, ръководител на катедра „Национална и регионална сигурност".

Доц. д-р Нончо Димитров, проф. д-р Цветана Стоянова, проф. д-р Димитър Димитров, Бисер Борисов, Александър Димитров, доц. д-р Константин Пудин

Преди подписване на споразумението за сътрудничество Бисер Борисов изнесе публична лекция на тема „Роля и място на ДАТО в системата за сигурност“ пред студенти от 3-ти и 4-ти курс от специалност „Икономика на отбраната и сигурността“.

В хода на изложението си лекторът представи на студентите Закона за специалните разузнавателни средства и възможностите за реализация в структурите на Агенцията.

Галерия снимки от УНСС и Държавна агенция „Технически операции“ подновиха споразумението си за сът ...