300 души и 10 лектори се събраха на първото голямо събитие, създадено от студенти за студенти - Bag of Concepts x UNWE

събота, 30 март 2024 18:02

Студенти от УНСС събраха 300 души и 10 лектори на първото голямо събитие, създадено от студенти за студенти - Bag of Concepts x UNWE, за да може всеки да сподели как той вижда успеха и как може да го постигне. Зад идеята за събитието стоят Ивайло Русинов, председател на Еко Клуб УНСС, Дамян Димитров, част от младежката организация AIESEC, допринесла за събитието чрез предоставяне на офис пространство и доброволци, Авелина Божилова, Неда Манева, Иван Кирев, Ивана Воденичарова.

„Радостен съм да видя толкова непознати, а и познати лица на събитие, чиято идея започна преди 5 месеца и няма как да скрия вълнението си“, обърна се към присъстващите един от идеолозите на събитието Ивайло Русинов. „Предполагам много от вас знаят правилото за 5-те пътя и че предварителната подготовка предотвратява пълния провал. Благодаря, че доверихте времето си на нас. Вярвам, че сме подбрали хора, които наистина са много интересни. И всеки от вас ще си тръгне поне с една идея по-богат.“

Във видео обръщение ректорът проф. д-р Димитър Димитров посочи, че идеята отразява действителността, но тя може и да променя света. „Идеята е нашето отношение към обкръжаващия ни свят. Има всекидневни идеи, малки и големи. Има идеи, които се реализират веднага и други, за които трябва да се извърви дълъг път. Някои идеи се развиват бавно, понякога в продължение на хилядолетия, като идеята за демокрацията. Докато други представляват резки скокове в човешките представи, като общата теория на относителността на Айнщайн. Но най-вече има революционни идеи, които променят света. Къде би била човешката цивилизация, ако не бяха великите умове и техните революционни идеи. И както казва Урсула Ле Гуин: „Най-дълбоката същност на идеята е необходимостта да бъде предадена“. Възторжен съм от мисълта, че днес много идеи ще бъдат предадени, ще намерят благотворна почва и ще прераснат в революционни“. Той изрази удовлетворението си, че УНСС е съорганизатор на тази студентска инициатива и нашите студенти са част от организаторите: „Радвам се, че нашите студенти запалиха толкова завладяващи лектори да се включат. И съм сигурен, че днес вие пишете първата страница в историята на един голям форум.“ 

„Искам да ви приветствам в един авторитетен университет в България, университет с най-висока степен на дигитализация, с най-добра материална база и разбира се, университетът с най-добрите студенти“, обърна се към аудиторията доц. д-р Янко Христозов, зам.-ректор по международната дейност. „Щастлив съм да ви приветствам с това събитие поради няколко причини. На първо място, защото то е отговорно организирано от млади хора с много ентусиазъм. На второ място, защото то цели да запали искрата у младите хора и да ги мотивира. И не на последно място, това което най-много ме кара да се усмихвам, е благородната кауза да подпомогне студенти в неравностойно положение.

Доц. Христозов сподели трите основни принципа, които следва в своя живот и кариера, като така стана 11-ия лектор на събитието. „Винаги се отнасям уважително и добронамерено към всички хора, с които работя. Давам всичко от себе си, работя повече от необходимото. Вярвам, че ако давам повече от себе си, в бъдеще това ще се отплати. Третият най-важен принцип, който следвам, е никога в живота да не си поставям фикс идеи. Поставям си цел, имам стратегия, продължавам да се развивам и ако се справям добре, може би някой ден в живота ще постигна това, за което съм мечтал. Пожелавам ви да сбъднете своите мечти. Бъдете сигурни и не губете мотивацията си. Не забравяйте, че веднъж постигнали успеха, той не е за цял живот. Трябва да се стремите постоянно да се развивате и да се обучавате, за да задържите този успех.“

Водещ на събитието бе Венсан Петров - стендъп комедиант и илюзионист, който „е тук, за да е весело и за да смае публиката“, както го представи Ивайло Русинов. Представянето си Венсан Петров започна с въпроса „Кой вярва в магията?“ и не спря да я показва.

Първият лектор бе създателят и водещ на един от успешните подкасти в България – „Свръхчовекът с Георги Ненов“, в който представя историите на различни хора. Той следва своята мечта да помага на хората и казва, че „всеки е способен да постигне успех по свой собствен начин“, но темата му провокира със заглавието „Ти не можеш“. Георги Ненов разказа историята на студента по медицина Роджър Банистър от Аматьорската асоциация по бягане, който през 1954 г. в Лондон поставя европейски и световен рекорд в бягането на 1 миля, без някой от близките му да е вярвал, че той е способен на такъв успех. „Не вярвайте в невъзможното, то е такова, докато някой не го направи за първи път. Вярвайте в себе си. Посадете в себе си семенце на положителното съмнение. Вие можете!“, подчерта Ненов.  

Петър Джугански е content creator в социалната мрежа с над 3 милиона гледания за 2022 година. Има собствен подкаст („НеЧовешки ресурси с Петър Джугански). Темата „Кариерно Не! Ориентиране“ представи неговите 4 съставки за кариерно ориентиране - да знаем какво искаме да направим и да вършим това, което ни е приятно и ни харесва, да бъдем устойчиви; да бъдем любопитни и да търсим възможност, а ако не се получава, не трябва да се борим на всяка цена.

Психическата устойчивост в света на бързата мода представи пред аудиторията Лилия Дакова, която организаторите определят като цветна и креативна личност. Тя призовава: „Нека строим мостове, а не стени (и) към себе си“. Дакова посочи кръговете, които ни въздействат и с които се съобразяваме постоянно -  на влияние, на загриженост, на контрол, като поясни, че често при тези взаимодействия изпадаме в стресови ситуации. Това й даде повод да разгледа стреса в двете му проявления - позитивен и негативен. За нея е възможно и здравословно да се общува без агресия, но смята, че емпатията може да е и ценен ресурс, но и капан.   

Певицата Керана, момичето енергия, призова: „Прави неща!“. Тя е една от най-популярните български изпълнителки, озвучава филми, има и страхотна лична история, която използва, за да мотивира всички да правят неща. Нейната майка я „натискала“ да прави много неща, затова тя мечтаела да не прави нищо. Когато пораснала се пробвала да не прави нищо, но не се получило. Тя разбира, че нейното нещо, което й харесва, е да бъде на сцена, но нямала план как да стане това. Забелязва две закономерности, които работят и за нея, и за всички останали – не е необходимо да правиш логичните неща, за да ти се получи твоето „нещо“. Искала да бъде на сцена, но ходила на рисуване, участвала в театрална постановка, за която се подготвяла, докато пише предговор за детска книжка. „Няма никаква логика между тези неща. Но това се случи. Затова е важно да правим максимално много неща, за да може те да ни отведат нанякъде. Правенето на план е само инструментът, който ни кара да вярваме, че имаме някаква посока, да станем сутрин от леглото, и е важно да знаем кога да го зарежем, защото когато планираме, имаме само малка част от картинката. Важно е, когато се движим през живота си, да може да правим промени и в някакъв момент, когато животът започне да ни се случва или се отворят нови пътища, да не сме привързани към него. Причината, поради която съм тук, е да ви кажа, че е абсолютно нормално да нямате никаква идея или план какво да правите. Но просто трябва да правите неща. И се надявам някой ден с някой от вас да правим неща заедно.“

Финансовият консултант, предприемач, инвеститор, основател на SmartMoney.bg и автор на книгата „Умни пари“ Стойне Василев попита аудиторията „Струва ли си да станеш предприемач?“ В презентацията си той обоснова тезата защо си струва и как да го направим. Неговата максима е: „Живей така, както другите хора не искат, за да живееш след това, както другите хора не могат.“

„Възможно ли е да има предимство изоставащият“ беше темата на Александър Иванов, една от вдъхновяващите личности в дигиталния маркетинг, образованието и развитието на AI. Той представи пред публиката доводи, с които доказа, че изоставащият има предимство. Александър е изпълнителен директор на CreateX Digital Agency и Native. Бил е образователен директор на SoftUni Digital & SoftUni Creative, в момента е и Main Brand Ambassador на организацията. Той разказа за дигиталния свят и промяната, която прави в родния си град Велико Търново.

Неда Малчева е талантлив художник и илюстратор. В социалните мрежи със своите илюстрации по забавен начин и голяма доза ирония обрисува ежедневието на една майка на три деца. Нейната мисия е да насърчава женската независимост и увереност и да показва, че въпреки предизвикателствата всичко е възможно. Нейното верую е: „Бъди полезен с всяка дума и всяко свое действие, което извършваш, не само на хората около теб, но и на себе си, там е изкуството да откриваш вдъхновение в себе си“.

Следващият лектор вярва, че България е най-доброто място за развитие на бизнес и представи своите доказателства за това. Огнян Василев е мениджър в SalesForce, ангелски инвеститор и част от ABLE - Асоциацията на българските лидери и предприемачи. Той има 9 години опит като консултант във водещите световни компании - Boston Consulting Group и Accenture Digital. Огнян вярва, че едно от най-важните неща за всеки човек е да изисква повече от себе си дори когато другите не очакват.

Актьорът Стефан Попов е човек с много опит, умее да съчетава чувството си за хумор със сериозните теми, а тази, която представи пред аудиторията бе „Как да тръгнем нагоре“, очертавайки възможните пътища. Негова е и мисълта: „Простите са шумни. Наглите доминират. Злото не спи. Време е да събудим доброто и да отвърнем на удара“.

Лекторът, който казва, че „Човек нищо не учи, докато не тръгне от познатото към непознатото“, има успешен литературен проект и е гостувала в Университетската седмица на книгата с „Пощенска кутия за приказки“ е Гери Турийска  Тя е жена с разнообразни интереси и вълнуваща история, която може да запали искрата във всеки слушател, разказвайки своята приказка, която преди 14 години преобрази българската литературна и клубна сцена с изключително успешния си проект.

  

Галерия снимки от 300 души и 10 лектори се събраха на първото голямо събитие, създадено от студент ...