Първото национално състезание по „Гражданско образование и международно сътрудничество“ се проведе в УНСС

събота, 30 март 2024 16:01

Асоциацията на езиковите училища в България (АЕУБ) проведе своето първо състезание по „Гражданско образование и международно сътрудничество“ в Университета за национално и световно стопанство. Дванадесетокласници от езикови гимназии и гимназии със засилено изучаване на чужди езици от различни градове в страната се явиха на състезанието. На лауреатите се признава отлична оценка за прием в УНСС в специалностите на факултет „Международна икономика и политика“.

Председателят на Асоциацията и ръководител катедра „Международни икономически отношения и бизнес“ доц. д-р Васил Петков откри събитието с думите: „Това е първото факултетно състезание, организирано в нашия университет. Провеждаме състезанието със заявката то да влезе в календара на Министерството на образованието и науката. Радвам се, че въпреки профилирането ви към чуждите езици, проявявате интерес към проблематиката на гражданското образование, правната и политическата култура, европейската тематика и глобалната икономика. Надявам се да се справите с въпросите. Първият модул е разработен от катедра „Политология“, вторият модул – от катедра „Международни отношения“, а третият – от катедра „МИО и бизнес“. Доц. Петков даде думата на заместник-ректора по международното сътрудничество доц. д-р Янко Христозов. 

Заместник-ректорът по международната дейност доц. д-р Янко Христозов, ръководителят на катедра „Политология“ доц. д-р Елена Симеонова, заместник-ръководителят на катедра „МИО и бизнес“ доц. д-р Моника Моралийска-Иванова и деканът на факултет „Международна икономика и политика“ доц. д-р Светла Бонева

Доц. д-р Янко Христозов приветства участниците в състезанието: „Поздравявам ви, че днес сте част от това състезание, което може да ви даде възможност да станете студенти в един от най-елитните университети в България -  университет, който има 104-годишна история, университет, който е най-голямото бизнес училище в Югоизточна Европа, с най-модерната сграда, библиотека, спортни зали, който разполага с 5 100 места за настаняване на студенти, университет, който има над 100 партньорства с чуждестранни университети по програмата „Еразъм+“ и е част от проекта ENGAGE.EU заедно с 8 авторитетни бизнес университета в Европа“. Той благодари на  Асоциацията на езиковите училища и на факултет „Международна икономика и политика“, както и на катедра „Международни икономически отношения и бизнес“ за организацията на състезанието. „Това е може би най-активният факултет и най-активната катедра в Университета, за което ги поздравявам“, каза заместник-ректорът.

Доц. д-р Янко Христозов  Доц. д-р Светла Бонева

Доц. д-р Светла Бонева, декан на факултет „Международна икономика и политика“, се обърна към средношколците с думите: „Вие сте представители на елитни езикови училища и сте попаднали на правилното място, защото факултет „Международна икономика и политика“ предлага както специалности с преподаване изцяло на английски език като „Международни икономически отношения с преподаване на английски език“, така и специалности с преподаване на български език с чуждоезиково обучение като „Политология“, „Международни отношения“, „Европейска интеграция и дипломация“ и „Международни икономически отношения“. Студентите от факултета са едни от най-активните в рамките на програмата „Еразъм+“, университетския алианс ENGAGE.EU, в който членува нашият университет, както и редица други международни инициативи и проекти. На 27 март Европейската комисия обяви новата European Degree и вероятно вие ще бъдете първите студенти, които ще се възползват от новите възможности, които предлага европейското образователно пространство. От друга страна, АЕУБ поддържа живата връзка между средното и висшето образование, между езиковите училища в България и УНСС“, каза деканът на факултета и пожела на средношколците да станат част от студентите на УНСС.

Във факултета се обучават студенти от две професионални направления: „Икономика“ и „Политически науки“. В тази връзка доц. Петков даде думата на ръководителя на катедра „Политология“ доц. д-р Елена Симеонова, която сподели: „Уважаеми средношколци, поздравявам ви с решението да се явите на днешното състезание по гражданско образование. Вие сте направили един много съществен за себе си избор. Не мислете за резултата и приемете това състезание като удоволствие. Независимо от броя точки, които ще постигнете, вие сте победители за себе си, защото всяко едно предизвикателство, всяко едно явяване в подобен формат, ви издига едно стъпало във вашето личностно развитие нагоре. Надявам се наесен да ви посрещнем като наши студенти!“.

Националното състезание по „Гражданско образование и международно сътрудничество“ се проведе в рамките на 100 минути и включваше тест от 50 затворени въпроса с по един верен отговор. Въпросите са съобразени с учебното съдържание по „Гражданско образование“ в единадесети и дванадесети клас.

Класирането на учениците се извършва въз основа на получения резултат. На първенците с най-голям брой точки се признава оценка „Отличен (6,00)“ като резултат от конкурсен изпит в УНСС за прием в специалностите на факултет „Международна икономика и политика“. Участниците, спечелили конкурса, подават документи за участие в класирането в УНСС като прилагат получения сертификат и документ за владеене на чужд език. След обявяване на първо класиране в УНСС те могат да се запишат в първи курс.

Лауреатите получиха сертификати и предметни награди, а първите шест участници с най-голям брой точки получиха и парични награди с общ награден фонд от 2 000 лв., осигурени от АЕУБ.

Победителите са:

I място - Тодор Лозанов Ненков - 133. СУ „А. С. Пушкин“, гр. София

II място - Стела Благоева Николова - 31. Средно училище за чужди езици и математика „Иван Вазов“, гр. София.

III място - Иван Ивов Лулчев – Езикова гимназия „Иван Вазов“, гр. Пловдив.

IV място -  класирани са двама с еднакъв брой точки:

Димитър Станиславов Иванов – 133. СУ „А. С. Пушкин“, гр. София.

Николай Димитров Ненов – 133. СУ „А. С. Пушкин“, гр. София.

V място - Теодор Петров Цеков - 133. СУ „А. С. Пушкин“, гр. София (поради отсъствие сертификатът беше взет от негова съученичка).

Резултатите от изпита можете да видите на сайта на Асоциацията.

    

Галерия снимки от Първото национално състезание по „Гражданско образование и международно сътрудни ...