Абсолвентите от специалност „Право“ получиха своите дипломи

петък, 29 март 2024 17:29

На официална церемония в зала „Тържествена“ бяха връчени дипломите на абсолвентите от специалност „Право“, на която присъстваха родители, преподаватели и гости. Тържествената церемония започна под звуците на националния, европейския и студентския химн.

Проф. д-р Матилда Александрова, зам.-ректор по учебната дейност, поздрави абсолвентите от името на ректора проф. д-р Димитър Димитров.

„Духът прави силата“. Това е мотото на нашия университет и ние ви пожелаваме да носите духа и силата, и справедливостта при вземането на всички решения в бъдеще като юристи. Правото е професия, която изисква най-вече спазването на основните принципи на морала. Пожелавам ви да развивате потенциала си, да сте търсещи, развиващи се личности и да вървите напред, да отстоявате правовата държава и правовия ред“, каза проф. Александрова и благодари на преподавателите за знанията, уменията и компетентностите, които са дали на своите възпитаници, както и за усилията, които са положили да превърнат Юридическия факултет в един от водещите в Университета и в страната.

Деканът на Юридическия факултет доц. д-р Мирослав Димитров обясни, че ще бъдат връчени неголям брой дипломи – 27, тъй като немалка част от студентите не са се справили с предизвикателствата, особено с държавните изпити: „Но, от друга страна, малкият брой дипломи подчертава значимостта на вашия успех. Показва, че зад тях стои едно истинско натрупано правно познание и че не е лесно да се завърши право, поне тук в нашия Юридическия факултет“.

„Беше удоволствие да ви преподавам! Пожелавам ви удовлетворяваща професионална реализация. На добър час!“, присъедини се към пожеланията към абсолвентите зам.-деканът по научноизследователската дейност доц. д-р Пресиян Марков, а доц. д-р Константин Танев, зам.-декан по качеството и международното сътрудничество, подчерта, че това е момент на израстване, на влизане в юридическата общност с натрупаните знания след 5 години образование.

Доц. д-р Константин Танев Доц. д-р Пресиян Марков

Деканът на Юридическия факултет доц. д-р Мирослав Димитров представи специалните гости, които се включиха в тържественото връчване на дипломите – г-н Владимир Йорданов, съдия от Върховния касационен съд, и г-жа Петя Господинова от издателство „Сиела“.

Г-н Владимир Йорданов   Г-жа Петя Господинова 

Г-н Владимир Йорданов пожела на всеки един от абсолвентите да избере най-подходящата за него юридическа професия и да разкрие в нея голяма част от своите способности: „Моментът е тържествен, защото той е резултат от продължителни, целенасочени усилия както на всеки един от вас, така и на вашите преподаватели. Получаването на дипломата е кулминацията, моментът на истинска зрялост, защото открива възможности за професионална изява. Оттук започват новите предизвикателства за вас, за поддържане на нивото на знанията и уменията, които сте придобили, за избора на професия, за непрекъснато самоусъвършенстване“.      

„Дипломирането е триумфален момент за всички, които стоят зад този успех – за преподавателите, образовали студентите, за родителите, подкрепяли своите деца, за студентите, извървели този нелек път на натрупване на знания“, каза представителят на издателство „Сиела“ и раздаде подаръци на всички дипломирали се.

На финала на церемонията доц. д-р Мирослав Димитров даде пет съвета на възпитаниците на Юридическия факултет:

  1. Не спирайте да четете. Следете непрекъснато измененията в действащото законодателство, което всички знаем, че е твърде динамично, научните публикации, монографии и статии.
  2. Не се плашете и не избягвайте трудните казуси. Подхождайте към тях със самочувствие, отговорно и задълбочено. Знайте, че трудните казуси са тези, които каляват юриста и са най-прекият път за бързо натрупване на професионален опит.
  3. Не подценявайте лесните казуси. Те могат да са лесни само на пръв поглед.
  4. В никакъв случай не допускайте професионален неуспех да ви обезсърчи. Неуспехът понякога е по-полезен за професионалното развитие.
  5. Бъдете почтени. Не продавайте съвестта си.  

Церемонията продължи с връчването на дипломите (на снимките долу).

   

Галерия снимки от Абсолвентите от специалност „Право“ получиха своите дипломи ...