12 стартъпа на наши студенти се класират за втория кръг на Националния конкурс „Най-добър младежки стартъп в България 2024“ на Фонда на фондовете

събота, 30 март 2024 15:00

12 екипа от студенти 4 курс, специалност „Бизнес администрация“, представиха своите проекти за стартъп. Всички те се класираха за втория етап на Националния конкурс Най-добър младежки стартъп в България 2024” на Фондa на фондовете.

Преди представянето на идеите доц. д-р Ангел Марчев от катедра „Управление“ уточни, че преди време в Катедрата са решили към дисциплината „Управление на инвестициите“ да се възстанови старата практика да се правят студентски компании и най-будните студенти от 4 курс, специалност „Бизнес администрация“, които вече мислят за бизнес, да разработят своя идея за стартъп. „Сформираха се 12 екипа, които вече два месеца работят по този проект. От Фонда на фондовете, в лицето на д-р Дочка Василева, директор „Проектна информация и финансиране“, приеха в УНСС да се направи първоначалната селекция и класиралите се да участват автоматично във втория кръг на националния конкурс“.

Номинираните екипи получиха възможност да слушат лекторите на студентското събитие Bag of Concepts x UNWE.

Доц. Марчев допълни, че няколко преподаватели от Катедрата са се включили като ментори на екипите в различни области – по финансовите въпроси, маркетинга и по въпроси, които касаят изграждането на идеята. Той посочи, че умишлено менторите не са част от журито, което е с членове: гл. ас. д-р Илия Керезиев от катедра „Управление“, Огнян Василев, който е лектор в Bag of Concepts x UNWE по темата за предприемачеството; Виктория Димитрова, която се занимава и с младежки дейности, и младежко предприемачество, и Христо Вълов, чиято кариера е свързана с инвестиционни фондове, където оценява бизнеси.

Д-р Илия Керезиев, Виктория Димитрова, Огнян Василев и Христо Вълов

„Давам си ясна сметка, че нашите студенти ще бъдат добре организирани, но в сравнение със екипите, които мислят и работят по идеите си за стартъп от години, няма да сме на тяхното ниво. Но мога да ги похваля за техните концепции“, каза още доц. Марчев.

При вътрешното класиране два екипа заеха първо място: „Писаница“ - екотуристически комплекс с екип: Гергана Митева, Вяра Терзиева, Ева Николова, Кристина Нешева, Силвия Бакърджиева, Стефани Георгиева, Стефани Цветанова, Цветелина Банева, и екипът, който представи AI за стилизиране на дрехи – „Stylistix Lab“, в състав Румяна Галищарова и Диляна Станева.

На второ място бяха класирани също два отбора. Този за приложението за намиране на спътници – „findR“ - Петрана Германлиева, Кирил Костадинов, Рада Узунова, и екипът, представил идеята за организиране на арт ритрийти сред природата „EcoHorizont“, изработен от студентите Станислав Сич, Карина Еребакан, Светлана Попряга, Валентина Бугай и Валерия Чавдари.

Допълнителна награда получи приложението за туристически гайд - MTJ Bulgaria, с екип в състав: Памела Иванова, Елена Барутчиева, Ванеса Нейкова, Елена Стаменова, Николай Грудев, Кристиян Иванов.

  

Галерия снимки от 12 стартъпа на наши студенти се класират за втория кръг на Националния конкурс „ ...