За Благовещение УНСС стана домакин на мотошествие в името на живота

понеделник, 25 март 2024 12:44

В навечерието на Благовещение УНСС стана домакин на мотошествие и конференция в подкрепа на донорството на генетичен материал. Зад кампанията „Ти си Животът“ на фондация „Искам бебе“ застават Изпълнителна агенция „Медицински надзор“, благотворителната мотоорганизация Widows Sons Grand Chapter Bulgaria & Masonic Riders Bulgaria и мотористи от цялата страна. Президентът на благотворителната мотоорганизация  Даниел Капсъзов връчи на проф. д-р Димитър Димитров символичен дървен мотор, но в името на каузата ректорът на УНСС се качи на истински.

Да подкрепят инициативата бяха дошли и ректорът на ЮЗУ „Неофит Рилски“ проф. д-р Николай Марин, Иванка Динева, изпълнителен директор на ИА „Медицински надзор“, четирикратният олимпийски шампион Данчо Йовчев, представители на фондации за борба с домашното насилие и подкрепа на децата в неравностойно положение, студенти и преподаватели.

Това е втората съвместна инициатива на „Искам бебе“ и мотообщността, след като през 2017 кампанията „За повече деца на България“ подкрепи редица семейства с репродуктивни проблеми. В навечерието на Благовещение и 17-тия рожден ден на фондация „Искам бебе“ вдъхновяващото събитие имаше за цел да привлече вниманието към важността на донорството на яйцеклетки и редовната профилактика на репродуктивното здраве, особено сред младите хора и да подкрепи всички нуждаещи се, за да бъде премахнато всяко препятствие по пътя към родителството. Основен виновник за организацията от страна на УНСС беше гл. ас. д-р Десислава Боцева, преподавател в катедра „Регионално развитие" и член на благотворителната мотоорганизация Widows Sons Grand Chapter Bulgaria & Masonic Riders Bulgaria.

Основните виновници за събитието в УНСС - гл. ас. д-р Десислава Боцева, катедра „Регионално развитие", доц. д-р Георги Николов, ръководител на катедра „Регионално развитие", Даниел Капсъзов, президент на Widows Sons Grand Chapter Bulgaria & Masonic Riders Bulgaria, проф. д-р Димитър Димитров, ректор на УНСС, Иванка Динева, изпълнителен директор на ИА „Медицински надзор“, Радина Велчева, основател на фондация  „Искам бебе", д-р Георги Николов и Мария Янева, председател на УС на „Искам бебе“

„Днес сме се събрали за една голяма кауза -  каузата за живота, защото ти си живота, защото ние сме живота и защото всички ние, днес, ще му кажем едно голямо „Да“, с това гл. ас. Десислава  Боцева даде думата на ректора проф. Димитър Димитров.

Проф. Димитров обърна внимание, че въпросът с демографията на Република България е много сериозен. „Ние сме в демографска криза. Тя дава голямо отражение върху икономиката на държавата, защото всеки инвеститор се интересува от това дали има работна ръка. Държавата започва да мисли как да изплаща пенсиите на възрастните хора. Броят на потенциалните кандидат-студенти от 100 хил. преди 10-15 години сега е 50 хил. И този брой ще продължава да намалява. Има много неща, които трябва да ви разтревожат, и се надявам днешното събитие да бъде една важна крачна към това да се обърне тенденцията. Трябва да не се жалят пари за насърчаване на раждаемостта по всякакъв начин. Знаете, че България от 9 млн. сега е 6 млн. Това е огромен проблем. Ние сме една от най-бързо изчезващите нации в света и се надявам това да прозвучи като предупреждение към тези, които ни управляват. Дано да ни чуят“, каза проф. Димитров.

Президентът на благотворителната мотоорганизация Widows Sons Grand Chapter Bulgaria & Masonic Riders Bulgaria Даниел Капсъзов подчерта, че има 4 деца и 5 внука и изпитва огромно щастие от това. „Ние сме доста значими от гледна точка на това да информираме обществото и да накараме хората да се замислят върху проблемите. Проблемът с демографската криза е огромен, но това, което лично ме притеснява в България е, че донорството на яйцеклетки е сведено до минимум. Ние губим нашия генофонд, губим нашето ДНК. Трябва да запазим българската идентичност, идентичността на нация с 14-вековна история“, допълни г-н Капсъзов.

Изпълнителният директор на ИАМН г-жа Иванка Динева започна с думи на благодарност за инициативата, в която Изпълнителната агенция е основен съорганизатор: „Смятам че управници, които държат на държавата си, трябва да наблягат изключително на здравето и образоването. Затова съм щастлива, че днес сме именно в университет. Нека всички заедно да искаме да има повече здраве и да се борим за по-високо качество на образованието. Само тогава можем да бъдем истински полезни на себе си и на обществото“.

Мария Янева, председател на УС на „Искам бебе“ - другата основна организация, която стои зад днешното събитие, изрази радостта си от съпричастността на толкова различни организации и припомни: „Ние воюваме на тихия фронт вече 17 години, за да може всяко българско семейство, което иска, но не може, да има свои дечица. От нашия труд се родиха 25 000 деца. Това са няколко малки градчета, които сме населили с шепа народ. Днес сме тук, за да поставим началото на една нова инициатива - да помогнем на тези, които имат нужда от донорски генетичен материал, за да имат деца“, допълни тя.  

Сред официалните приветствия беше и това на д-р Георги Николов, специалист по медицинска асистирана репродукция. Като магистър по икономика на УНСС той обърна внимание, че няма нищо по-ценно от човешките ресурси – „те са много ценни, защото са производителни, защото могат да се усъвършенстват, най-вече защото могат да се самовъзпроизвеждат. Ние сме зле откъм човешки ресурси и това е видно. Не достигат хора, защото не се раждат достатъчно деца. От една страна, защото се отлага репродуктивната функция до една възраст, когато това става трудно и от друга страна, много млади, които са в репродуктивна възраст, емигрират и не раждат децата си в България. Работа на политиците и на експертите, които създават политиките, е така да организират нашето общество, че хората да искат да останат в България и да създават потомство, а където не могат да бъдат създадени по  чисто клинични причини, да бъдат премахнати всички възможни пречки, включително финансови. Нека направим така, че да не се налага един ден да яздим нашите мотори по празни пътища“, завърши словото си д-р Николов.

Проф. д-р Николай Марин, ректор на Югозападния университет,  благодари на проф. Димитров, че е приел това събитие да се проведе в УНСС. Той изрази признателност и към г-жа Иванка Динева за  институционалната подкрепа. „Днес ние всички осъзнато говорим, че сме разбрали кой е водещият въпрос, приоритетът на приоритетите – на първо място е животът. Животът, който ние трябва да дадем, животът, който трябва да помогнем да влезе в семействата, които са без деца. Именно от това осъзнаване зависи какво е нашето общество. Да се дарява живот, дори като донор, вече е повече от задължително. В чест на празника на благата вест той пожела много благи вести. Югозападният университет ще бъде домакин на следващото събитие на фондация „Искам бебе“.

С емоционален разказ основателката на „Искам бебе“ Радина Велчева разказа своята история и представи жената, която е станала донор, за да може и други жени да бъдат майки - радиожурналистката Милена Златкова. Тя на свой ред сподели притеснителния факт, че донорите на яйцеклетки в България са около 1 700, а нуждаещите се към 15-17 000.

„Към днешна дата УНСС се оказа центъра на една много важна мечта. Отделните хора обръщат хода на нещата. Да излезем от тази зала с осъзнатото решение да бъдем последователни, за да я има България“, призова радиожурналистката Милена Златкова.

   

Галерия снимки от За Благовещение УНСС стана домакин на мотошествие в името на живота  ...