Гимназията с преподаване на чужди езици „Симеон Радев“- гр. Перник спечели първото състезание на Асоциация на езиковите училища в България

неделя, 24 март 2024 11:59

Отборът от Гимназията с преподаване на чужди езици „Симеон Радев“ – гр. Перник е големият победител в първото състезание на създадената през миналата година Асоциация на езиковите училища в България (АЕУБ). Калоян Стоянов, Даяна Никифорова, Дамян Петров и Виктория Радева, освен първото място, ще си поделят и 2 000 лв., осигурени от генералния спонсор на състезанието AXPO-България.

Треньор на отбора е учителят им по физика и астрономия Мирослав Мирчев, който не пропусна да похвали УНСС за перфектната организация. От името на отбора Калоян Стоянов, 12 клас, каза: „Много сме благодарни на Асоциацията, защото това са инициативите, които ни развиват по един много по-различен начин, защото ни позволяват да тестваме различни практически умения“.

На второ място е отборът на столичното 133. СУ „Александър С. Пушкин" – Георги Деянов, Александър Цветков, Данаил Симеонов и Борис Владимиров, водени от г-жа Кремена Радоева. Отборът ще си раздели 1 500 лв.  

Трети в двудневната надпревара се класираха учениците от езиковата гимназия „Проф. д-р Асен Златаров", град Хасково - Кимбърли Тодорова, Владимира Йовова, Ивана Петкова и Анастасия Влахова с преподавател г-жа Диана Деспова. Тя благодари на организаторите и изтъкна приноса на д-р Кристиан Желев за цялата подготовка за състезанието. Паричната награда за този отбор е 1 000 лв.  

Преподавателите и на тези два отбора отбелязаха, че това първо по рода си състезание е било сериозно предизвикателство, но учениците са успели да навлязат в академичната среда и да излязат с нови знания и опит.  Те благодариха за перфектната организация от страна на АЕУБ и си пожелаха  още подобни предизвикателства.  

От името на генералния спонсор AXPO-България учениците бяха приветствани от г-жа Милена Виденова, алумни на специалност „МИО“. „Това е един класически пример на ситуация, в която всеки печели и всеки един е победител - и участниците, и преподавателите, а също така Университетът и ние като спонсори“. Г-жа Виденова разказа, че компанията е част от швейцарска група, която оперира на 15 европейски пазара и е най-големият енергиен търговец на база финансови отчети от 2022 г. Всяка година AXPO-България осигурява платени летни едномесечни стажове за дванадесетокласници от езикови и математически гимназии и участниците в състезанието бяха поканени да кандидатстват.    

Председателят на Асоциацията и ръководител на катедра „МИО и бизнес" доц. д-р Васил Петков взе думата, за да съобщи изненадата за останалите отбори: „Тъй като разликите в резултатите между отделните отбори са наистина минимални, ние взехме решение за всеки един отбор да има парична награда, макари и минимална, както и всеки един от участниците да получи сертификат за участието си. Горди сме, вашето представяне днес надмина и най-смелите ни очаквания“.  

Заместник-ректорът по учебната дейност проф. д-р Матилда Александрова се обърна към средношколците с думите „Вие сте тези първи лястовички, които заедно с пролетта, ще предадете на вашите съученици добрата новина за вашето участие и успехи, за да могат следващите випуски във вашите гимназии да продължат и разширят тази традиция. Носете красотата на езика и бъдете професионалисти. Независимо коя специалност ще изберете, позволете да ви нарека -  уважаеми бъдещи колеги, защото знам, че „Духът прави силата“, както гласи мотото на нашия университет, а силата е в компетентността. Всички вие сте  победители, защото силата е и във владеенето на чужди езици, и в комуникацията“.

Проф. Александрова благодари на преподавателите за вложените усилия, както и на Асоциацията на езиковите училища в България, на целия факултет „Международна икономика и политика“ и на всички катедри. Тя ги нарече „прекрасен екип, който е превърнал състезанието в празник на чуждоезиковото обучение“. Специална благодарност заместник-ректорът по учебната дейност отправи към декана на факултета доц. д-р Светла Бонева.

На свой ред доц. Светла Бонева приветства участниците и подчерта: „Това състезание е наистина страхотно. Направихме го с много любов. То е първото по рода си. Нашата идея е през тази асоциация в дългосрочен план да направим нещо подобно. Вие сте наистина първите лястовички. Разчитаме много на всички вас да разпространите идеята. „Пътят на успеха минава през УНСС", както вчера ви подчерта нашият ректор. Не забравяйте това и участвайте и в следващите ни състезания“.

Доц. Бонева връчи и две специални награди - на учениците с най-добро индивидуално представяне - Кимбърли Тодорова от отбора на ГПЧЕ „Проф. д-р Асен Златаров" и на Борис Владинов  от 133-то училище.

Присъстващите откроиха усилията на доц. д-р Моника Моралийска-Иванова, гл. ас. д-р Кристиан Желев, гл. ас. д-р Стела Живкова и гл. ас. д-р Валентин Билянски за перфектната координация между спонсорите на състезанието и участниците. 

   

Галерия снимки от Гимназията с преподаване на чужди езици „Симеон Радев“- гр. Перник спечели първо ...