Първото състезание на Асоциацията на езиковите училища в България ще разпредели 4 500 лв. награден фонд

петък, 22 март 2024 17:13

В УНСС се провежда първото състезание за ученици от училищата – членове на Асоциацията на езиковите училища в България (АЕУБ), което е интердисциплинарно. За него асоциацията е определила награден фонд  от 4 500 лева. Състезанието се фокусира върху проверка на знанията, уменията и компетенциите на средношколците и цели да провокира критичното мислене, осмислянето и използването на информацията, както и креативността у младите хора.

„Радвам се да ви приветстваме на първото интердисциплинарно състезание по чужд език“, посочи доц. д-р Васил Петков, ръководител катедра „МИО и бизнес“ и председател на АЕУБ. Той изрази своята увереност, че тази инициатива ще стане традиция и ще бъдат организирани и други състезания, чрез които младите хора да бъдат стимулирани да мислят, да разсъждават и да разговарят.

Доц. д-р Янко Христозов, зам.-ректор по международната дейност, доц. д-р Светла Бонева, декан на факултет „Международна икономика и политика“, доц. д-р Васил Петков,  ректорът проф. д-р Димитър Димитров, гл. ас. д-р Кристиян Желев от катедра „МИО и бизнес“ и доц. д-р Антония Пенчева, ръководител катедра „Чужди езици и приложна лингвистика“

Проф. д-р Димитър Димитров приветства първата голяма проява на АЕУБ под председателството на доц. Васил Петков. „Близо една трета от студентите ни са завършили езикови гимназии. Ние предлагаме 6 бакалавърски програми на английски език и много други специалности, в които се изучава чужд език. И за нас, и за бизнеса това събитие е важно, защото съвременната бизнес комуникация често се осъществява на различни чужди езици.“ Ректорът допълни, че Университетът работи в посока на  интернационализиране, като в УНСС се обучават китайски студенти, студенти от европейските държави, осъществява се обмен по програма „Еразъм+“ и студентите имат възможност да учат в интернационална среда: „Светът става все по-глобален, затова продължавайте да учите чужди езици, защото това ще ви даде още едно предимство. Нашият слоган е „Пътят на успеха минава през УНСС“, а днес искам да допълня, че той минава и през владеенето на чужд език“.

Доц. д-р Янко Христозов, зам.-ректор по международната дейност, сподели: „Имам ясен спомена от тази зала, когато в първи курс престъпих прага й. Завършил съм Немската езикова гимназия в Бургас и бях притеснен дали ще се справя на фона на останалите мои колеги, които бяха завършили икономически и математически гимназии. Това не ми попречи, дори ми помогна. Тук много държим на чуждите езици и ще се радваме някой ден отново да ви видим в тази зала.“

„Да се залавяме за работа! Пожелавам ви успех на това първо по рода си състезание и ви очакваме в специалностите с чуждоезиково обучение“, посочи доц. д-р Светла Бонева, декан на факултет „Международна икономика и политика“.  

„С настъпване на пролетта вие сте нашата първа лястовица на това мултидисциплинарно състезание. Радваме се, че проявявате интерес към чуждите езици. Мога да ви уверя, че езиковото обучение в УНСС е на много високо ниво. Ние предлагаме обучение на 5 езика, като нашите студенти се явяват на държавен изпит на два чужди езика“, обърна се към учениците доц. д-р Антония Пенчева, ръководител катедра „Чужди езици и приложна лингвистика“.

Състезанието, което се провежда в два дни,  е в 4 кръга. Отборите са предварително формирани в училищата и включват ученици от 10-ти, 11-ти  или 12-ти клас по 4-ма души в отбор. Всяко училище може да се представи само с един отбор от съответния език.

В програмата е застъпена много отборна работа: решаване на казус, дебати, работа по глобален проблем и др. Предвидени са и различни индивидуални езикови задачи – четене с разбиране, писмено пресъздаване на текст след слушане и насочващи въпроси, задачи за трансформиране на изречения и превод на български език. Победител ще бъде отборът, събрал най-много точки от двата дни. За първо място е определено той да получи 2 000 лв. Отборът класиран на второ място ще получи 1 500 лв., а третият – 1 000 лв.

Състезанието не е обвързано с кандидатстудентската кампания на УНСС.

  

Галерия снимки от Първото състезание на Асоциацията на езиковите училища в България ще  разпредели ...