УНСС дари компютри на Сдружение за „Македонско-българско приятелство” в Битоля

петък, 22 март 2024 12:52

Университетът за национално и световно стопанство дари компютри на Сдружението за „Македонско-българско приятелство“ в Битоля, Република Северна Македония. Договорът за дарение на шест броя компютърни конфигурации беше подписан от ректора проф. д-р Димитър Димитров и Маринела Петреска, председател на Сдружение за „Македонско-българско приятелство“.

„Удоволствие е да помагаме на Сдружението за „Македонско-българско приятелство“ и това е поредната ни партньорска инициатива. Ние вече се познаваме и с генералния консул в Битоля г-н Николай Димитров и с г-жа Маринела Петреска, председател на Сдружението, тъй като участвахме в представянето на българските университети в Република Северна Македония. В бъдеще мисля, че може да разширим сътрудничеството си и да създадем възможност чрез образованието да се сближават двете ни страни“, каза ректорът проф. Димитров.

„Това дарение изключително ще помогне на нашите деца. В началото на тази година учредихме към Сдружението Неделен образователен център „Искра“, който вече реализира няколко инициативи, но основната му цел е да запазва българската национална идентичност в месното население, българските традиции и обичаи, както  и да помага на децата да продължат своето образование в България. А компютрите  ще помогнат за подготовката на кандидатстудентските изпити“, сподели г-жа Маринела Петреска, която е и активен консултант на младежите, които искат да учат в България.

Доц. д-р Янко Христозов, заместник-ректор по международната дейност, проф. д-р Димитър Димитров, г-жа Маринела Петреска и г-н Николай Димитров, генерален консул в Битоля

Генералният консул в Битоля г-н Николай Димитров сподели, че преди да тръгне за София е бил във Факултета по икономика на Университета „Св. Климент Охридски“ в Битоля. „Обсъждахме подписването на меморандум за сътрудничество с вашия най-голям на Балканите икономически университет. Мисля, че е удачно да се работи в посока подписване на споразумение, защото взаимодействието между две висши учебни заведения в две съседни страни ще допринесе за развитието на добросъседските отношения“, каза г-н Николай Димитров.

Идеята за меморандум за сътрудничество между Битолския университет и УНСС се прие изключително позитивно от присъстващите представители на ректорското ръководство и от „Кабинета на ректора“.

В срещата активно участие взеха заместник-ректорът по международната дейност доц. д-р Янко Христозов, Гергана Кирилова, директор на дирекция „Кабинет на ректора“ и Десислава Паунска, ръководител отдел „Връзки с обществеността” (на снимката от дясно наляво).

Компютрите бяха подготвени за транспортиране до Битоля.


Сдружение за „Македонско-българско приятелство“, Битоля

Сдружение за промоция на културните и научните качества на гражданите на Република Северна Македония и гражданите на Република България „Македонско-българско приятелство“ гр. Битоля е създадено  през 2009 година, започва официално дейността си през 2010. През 2012 г. е поставено началото на сътрудничеството с фондация „Българска памет“, участва в проекти по Еразъм+ и в организиране на кандидатстудентски курсове и подготовка на деца да продължат своето образование в България.

През годините от съществуването си сдружението е насочено към реализиране на инициативи в следните области: подпомагане на младите хора в тяхната образователна и професионална реализация; приобщаване на младото поколение към общоевропейските културни и исторически ценности; запазване на българската национална идентичност в месното население; запазване на българските традиции и обичаи на предците; честване на официални празници; ориентиране към проекти и инициативи в областта на образованието, науката и културата.

От началото досега сдружението е работило с около 2000 деца.


   

Галерия снимки от УНСС дари компютри на Сдружение за „Македонско-българско приятелство” в Битоля ...