УНСС и „Български енергиен холдинг” ЕАД подписаха споразумение за сътрудничество в рамките на семинар „Енергийно осигуряване в съвременната среда за сигурност в Република България“

четвъртък, 21 март 2024 17:19

Катедра „Национална и регионална сигурност“ във връзка с дейностите по Националната научна програма „Сигурност и отбрана” организира тематичен семинар „Енергийно осигуряване в съвременната среда за сигурност в Република България“.

В рамките на събитието беше подписано и споразумение за сътрудничество между УНСС и „Български енергиен холдинг” ЕАД (БЕХ ЕАД).

Под документа подписите си положиха ректорът на УНСС проф. д-р Димитър Димитров и изпълнителният директор на БЕХ ЕАД Иван Андреев.

Иван Андреевпроф. д-р Димитър Димитров, доц. д-р Светослав Спасов, директор на Центъра за подкрепа на ядрената сигурност на УНСС и преподавател в катедра „Национална и регионална сигурност“ (в средата от дясно наляво)

 Проф. д-р Димитър Димитров откри събитието и подчерта, че Националната научна програма „Сигурност и отбрана” е уникална, за първи път в страната ни има такава между университетите, които оперират в областта на отбраната и сигурността. „В рамките на дейностите по програмата беше свършена много работа, бяха организирани и проведени събития, представящи стратегическите задачи и отделните работни пакети и нивото беше много високо. По програмата се предвижда и съвместна работа с бизнеса и това събитие е стъпка в тази посока. Държавните български енергийни дружества са част от стратегическите обекти на националната сигурност и съвместната работа с тях в рамките както на Националната научна програма „Сигурност и отбрана”, така и в обхвата на работата на катедра „Национална и регионална сигурност“ ще даде добавена стойност за енергийната сигурност и критичната инфраструктура на страната“, посочи проф. д-р Димитър Димитров.

„Този форум е от изключителна важност за нас, защото темата му е част от цялостната концепция за ядрена безопасност и енергийна сигурност. Трябва да се насочим не само към техническите аспекти, но и към философията в тази област и бъдещото й развитие, за да може нашите кадри и бъдещите студенти да бъдат добре информирани и запознати с всички особености и изисквания. Трябва да продължим да работим съвместно за развитието на енергийната сигурност и ядрената безопасност“, изтъкна Иван Андреев.

В обхвата на споразумението двете страни се договориха за разширяване на възможностите за обучение, провеждането на научни изследвания, предпроектни проучвания и проектна дейност, популяризирането и внедряването на научни, технически и професионални постижения. Целта на споразумението е повишаване ефективността на образователната, научноизследователската и развойната дейност в областта на енергетиката. По време на събитието беше обсъдена и възможността за нова магистърска програма по енергийна сигурност.

„Благодаря на г-н Иван Андреев и неговия екип, че съвместно с проф. д-р Димитър Димитров разработихме този меморандум, който се надявам да постави основите на едно дългосрочно сътрудничество и да бъде от полза за двете страни, било то за краткосрочни или дългосрочни обучения, или другата възможност е работа по проект за малки модулни реактори“, каза модераторът на събитието доц. д-р Светослав Спасов, който е директор на Центъра за подкрепа на ядрената сигурност на УНСС и преподавател в катедра „Национална и регионална сигурност“.

Ръководителят на катедра „Национална и регионална сигурност“ и координатор на ННП СиО (Национална научна програма „Сигурност и отбрана”) за УНСС доц. д-р Нончо Димитров запозна присъстващите с Националната научна програма „Сигурност и отбрана” и подчерта, че УНСС е бенефициент по Програмата, която се осъществява в партньорство с Института по отбрана „Проф. Цветан Лазаров“, Университета по библиотекознание и информационни технологии, Военната академия „Г. С. Раковски“, Центъра за изследвания по национална сигурност и отбрана към Българската академия на науките, Академията на Министерството на вътрешните работи, Висшето военноморско училище „Н. Й. Вапцаров“, Националния военен университет „Васил Левски“ и Висшето военновъздушно училище „Г. Бенковски“. Доц. д-р Нончо Димитров допълни, че реализацията на Програмата ще доведе до повишаване на публикационната активност, създаване на съвременни модели за управление и функциониране, развитие на активни взаимоотношения между научните организации и държавните висши училища в страната, включване в партньорски научни мрежи от чужбина, създаване на прототипи на инструменти и среда за по-сигурна виртуална комуникация, както и подобряване на взаимодействието между научноизследователските и развойни звена и бизнеса.

Доц. д-р Нончо Димитров

Ректорът проф. д-р Димитър Димитров представи международната магистърска програма „Ядрена сигурност“ и изтъкна, че програмата, която стартира през 2015 г., е единствената в света, която е създадена в съответствие с изискванията на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ).

В рамките на програмата изпълнителният директор на „Електроенергийния системен оператор“ (ЕСО) ЕАД Ангелин Цачев запозна участниците с инвестициите и развитието на електропреносната инфраструктура и междусистемната свързаност за максимално оползотворяване на растящия дял на електроенергията, произведена от ВЕИ, и предизвикателствата пред управлението на електроенергийната система в условията на либерализиран и обединен електроенергиен пазар. Той се спря и на перспективите и възможностите за развитие на водородните технологии в подкрепа на ефективното оползотворяване на производството на електроенергия от ВЕИ.

Инж. Мартин Георгиев, изпълнителен директор на НЕК ЕАД, Ангелин Цачев, изпълнителен директор на ЕСО ЕАД, Александър Михайлов, изпълнителен директор на НЕО ЕАД

Д-р Иван Хиновски, експерт към дирекция „Проекти“ на „Атомна електроцентрала (АЕЦ) Козлодуй – Нови мощности“ ЕАД изнесе презентация на тема „Принос на АЕЦ в стабилността на енергийната система в контекста на Зелената сделка“.

Изпълнителният директор на „Национална електрическа компания“ (НЕК) ЕАД инж. Мартин Георгиев разгледа ролята на хидроенергията в енергийния преход.

Д-р Иван Хиновски (вдясно)

Александър Михайлов, изпълнителен директор на „Национален енергиен оператор“ (НЕО) ЕАД, представи видовете технологии и значение на съоръженията за съхранение на електроенергия.

На събитието присъства и проф. д-р Цветана Стоянова, зам.-ректор по институционално и бизнес сътрудничество и студентски политики на УНСС.

Семинарът завърши с ползотворна дискусия.

  

Галерия снимки от УНСС и „Български енергиен холдинг” ЕАД подписаха споразумение за сътрудничество ...