Джуниър Ачийвмънт гостува на УНСС в Световната седмица на парите

четвъртък, 21 март 2024 16:10

Ученици от средните училища, студенти и преподаватели присъстваха на лекцията на тема „Финансова грамотност“, изнесена от екип на Джуниър Ачийвмънт България, дългогодишен партньор на УНСС.

Стефан Витанов, основател на финансова платформа, Елица Иванова, държавен експерт в Министерство на финансите, проф. д-р Цветана Стоянова, заместник-ректор по институционално и бизнес сътрудничество и студентски политики, Ирина Илиева, изпълнителен директор на Джуниър Ачийвмънт България, Жана Димова и Николай Точев, експерти в Джуниър Ачийвмънт България

Заместник-ректорът по институционално и бизнес сътрудничество и студентски политики проф. д-р Цветана Стоянова поздрави участниците в инициативата по финансова грамотност от името на ректора проф. д-р Димитър Димитров и специално Джуниър Ачийвмънт България за поредната номинация за Нобелова награда за мир за 2024 година.

„Ние като Университет №1 в областта на бизнеса, а вие като една от най-големите и водещи организации в световен мащаб, предоставяща иновативно и модерно образование от най-ранна детска възраст до университет, сме доказали доброто си партньорство през тези 15 години с много общи инициативи като Мениджър (ректор) за един ден, участие на наши студенти в конкурсите за най-добра компания, открити лекции, конференции, награждаване на наши студенти и подпомагане на тяхното кариерно развитие. Днешното събитие е изключително мотивиращо, защото съм сигурна, че ще ви даде много нови знания за управление на личните ви финанси. В днешния дигитален и турбулентен свят е изключително важно да знаете как правилно да инвестирате, как да спестявате и съответно как да управлявате цялостно своите пари“, каза проф. Стоянова.

„Световната седмица на парите“ е инициатива на ОИСР и е една от значимите глобални кампании, свързани с финансовото образование. В тази връзка в панела от презентации се включи и експертът на ОИСР от Париж Елена Митева.

Г-жа Ирина Илиева, изпълнителен директор на Джуниър Ачийвмънт България, обясни, че за пореден път си сътрудничат с УНСС във връзка със „Световната седмица на парите“ като този път по темата „Финансова грамотност“ освен Елена Митева ще говорят Стефан Витанов, съосновател на финансова платформа и Елица Иванова, държавен експерт, дирекция „Застраховане и банкови пазари“ в Министерство на финансите.

Те засегнаха теми, свързани с управлението на личните финанси, подобряване на финансовата грамотност и за създаване на знания за различните финансови инструменти.

„От предприемчиви хора към щастлива нация“ е нашето мото в България, защото един човек не може да бъде щастлив, ако не може да управлява своите лични финанси. Тази година мотото на „Световната седмица на парите“ е „Осигури бъдещето си, защити парите си“ и наистина управлението на личните финанси е определено като едно от основните умения, които един млад човек трябва да притежава в XXI век, за да реализира себе си максимално добре“, каза г-жа Ирина Илиева.

Екипът на Джуниър Ачийвмънт България включи учениците и студентите в няколко финансови игри и на победителите раздаде награди.

Една от наградите беше книгата „Лични финанси. Третата революция“ с автори проф. д-р Даниела Бобева и проф. д-р Красимир Маринов, преподаватели в УНСС.

След презентациите и „игрите“ се проведе дискусия с активното участие на учениците и студентите, които зададоха множество въпроси.

  

Галерия снимки от Джуниър Ачийвмънт гостува на УНСС в Световната седмица на парите ...