Екип от катедра „Регионално развитие“ взе участие в Среща на върха за бъдещето на европейските региони и градове

четвъртък, 21 март 2024 9:40

На 18 и 19-ти март 2024 г. в белгийския град Монс се проведе Десетата европейска среща на върха на регионите и градовете, организирана от Европейския комитет на регионите и регион Валония. Представители на УНСС, водени от ръководителя на катедра „Регионално развитие“ доц. д-р Георги Николов, доц. д-р Елка Василева, гл. ас. д-р Георги Цолов, гл. ас. д-р Никола Танаков и редовен докторант Кристиян Герчев взеха участие в мащабното събитие, което събра над 3500 делегати, регионални и местни представители от 59 държави от 5 континента, съветници, регионални министри, представители на Европейския парламент, Европейската комисия, националните правителства и гражданското общество. Срещата на върха, с която се отбелязва и 30-годишнината от създаването на Комитета на регионите, представя визията на регионите и градовете за бъдещето на Европа в следващите десетилетия.

Ръководителят на катедра „Регионално развитие“ доц. д-р Георги Николов
Екипът от катедра „Регионално развитие“ - докторант Кристиян Герчев, гл. ас. д-р Никола Танаков, доц. д-р Елка Василева, доц. д-р Георги Николов и гл. ас. д-р Георги Цолов

Председателят на Европейския комитет на регионите Васко Кордейро и министър-президентът на регион Валония Елио Ди Рупо обсъдиха ролята на регионалните и местните власти и междусекторните проблеми, пред които са изправени местните общности по света с висши представители на глобално, европейско и национално ниво. С видеообръщение към участниците в дебата се обърнаха и Роберта Метсола, председател на Европейския парламент, и Антонио Гутериш, генерален секретар на ООН.

Ключовият вълнуващ момент на Срещата беше приемането на Декларация на местните и регионални лидери от Европейския съюз за бъдещето на Европа.

Декларацията представи белгийският министър-председател Александeр Де Кро, представляващ настоящото председателство на Съвета на Европейския съюз „Декларацията от Монс“ очертава ясни приоритети за по-силно, по-справедливо и по-устойчиво бъдеще на Европа според регионите и градовете в Европейския съюз. Документът призовава за насърчаване на публичните инвестиции, местни решения за целите в областта на климата, справяне с регионалните нужди, разширяване и реформиране на Европейския съюз и активна субсидиарност.

По време на събитието нашите участници обсъдиха с г-н Васко Кордейро, г-н Елио Ди Рупо и г-н Нело Неаксу – президент на Европейската академия за регионите (EAR) как университетите дават своя принос за решаването на въпроси, свързани с кохезионната политика, дигиталните иновации, интеграцията и равенство на половете, младежките политики и ролята на младите хора в демократичните процеси, изпълнението на Зелената сделка на регионално и местно ниво, развитието на публичните услуги и ситуацията в Украйна.

  

Галерия снимки от Екип от катедра „Регионално развитие“ взе участие в Среща на върха за бъдещето н ...