Популяризиране на ефектите от Европейския университет (ENGAGE.EU) сред средните училища в България

сряда, 20 март 2024 17:39

Асоциацията на икономическите училища в България (АИУБ), дирекция „Кабинет на ректора“ и Междууниверситетският център за развитие на кариерата на УНСС организираха среща с директори, учители и ученици от средните училища в София и страната, която се проведе в Голямата конферентна зала на УНСС, с цел популяризиране на ефектите от Европейския университет (ENGAGE.EU) сред средните училища в България.

Проф. д-р Даниела Фесчиян, председател на Асоциацията на икономическите училища в България (АИУБ)

На срещата присъства директорът на Междууниверситетския център за развитие на кариерата Атанас Димитров (първият вляво на снимката долу), както и представители на Националната финансово-стопанска гимназия, гр. София, член на АИУБ, Професионалната гимназия по икономика „Тодор Г. Влайков“, гр. Клисура и Професионалната гимназия по икономика „Карл Маркс“, гр. Смолян, кандидат-членове на АИУБ, и представители от Езиковата гимназия „Д-р Петър Берон“, гр. Кюстендил, член на Асоциацията на езиковите училища в България.

Проф. д-р Даниела Фесчиян, председател на Асоциацията на икономическите училища в България (АИУБ) и представител на проекта ENGAGE.EU, поздрави участниците във форума от името на ректора проф. д-р Димитър Димитров и подчерта, че мероприятието е организирано съвместно с „Кабинет на ректора“ и с подкрепата на ректорското ръководство по проекта ENGAGE.EU.

Тя направи две презентации като в първата очерта насоките на дейността на АИУБ, а във втората представи ефектите от участието на УНСС заедно с още осем водещи икономически университета в Европа в ENGAGE.EU.

Проф. д-р Даниела Фесчиян и г-жа Мая Гешева, директор на Националната финансово-стопанска гимназия и член на Координационния съвет на АИУБ

Проф. д-р Даниела Фесчиян посочи, че Асоциацията на икономическите училища в България е създадена преди 9 години и днес тя включва УНСС и 42 средни професионални училища от цялата страна. Асоциацията се е превърнала в своеобразен мост между професионалните гимназии, Университета и бизнеса. Изключително внимание се отделя на естественото приобщаване на средношколците към академичния начин на живот още в хода на обучението им в средните училища. Организират се семинари, обучения, кръгли маси и крупни национални състезания по фундаментални икономически дисциплини, като Национално състезание по финанси и счетоводство, Национално състезание по икономикс,  Национално състезание по икономика и управление, като лауреатите от националните състезания получават сертификати за признаване на оценка Отличен (6.00) за прием в УНСС и парична награда. Освен тези национални състезания АИУБ  организира и национални спортни турнири и международни бизнес състезания.

Във втората си презентация проф. д-р Даниела Фесчиян очерта ефектите за средношколците от възможностите, които предоставя проектът ENGAGE.EU. „Целта е да популяризираме проекта ENGAGE.EU, този Европейски университет, в който УНСС е партньор. Именно затова ви представям възможностите, които обучението в УНСС ще ви даде, за да станете част от голямото европейско семейство“, подчерта проф. Фесчиян и представи ефектите от участието на УНСС заедно с още осем водещи икономически университета в Европа в един консорциум, в който партньори на УНСС са:

  • University of Mannheim  (Манхайм, Германия) – координатор,
  • Luiss University (Рим, Италия),
  • NHH Norwegian School of Economics (Берген, Норвегия),
  • Tilburg University (Тилбург, Нидерландия),
  • Université Toulouse Capitole (Тулуза, Франция),
  • WU Vienna University of Economics and Business (Виена, Австрия),
  • Ramon Llull University (Барселона, Испания),
  • Hanken School of Economics (Хелзинки, Финландия).

Консорциумът създава възможност за съвместни обучения и научни изследвания, участие в съвместни образователни и научни проекти, в общи курсове и в международни научноизследователски екипи.

Г-жа Мая Гешева, директор на Национална финансово-стопанска гимназия и член на Координационния съвет на АИУБ, благодари на проф. Фесчиян за това, че е представила възможностите, които се очертават пред училищата като членове на Асоциацията на икономическите училища в България и за разясненията на големите предимства, които се появяват пред учениците, ако решат да бъдат студенти в УНСС. „Благодаря за нейния висок професионализъм, за нейната лична ангажираност, за нейната емоция към всичко, до което се докосне, за нейната проактивност, която е видима и разпознаваема в националното ни образователно пространство.  „Пътят на успеха минава през УНСС“, казва често проф. Фесчиян и аз си позволявам да допълня тази нейна мисъл с „Пътят на този успех започва от нашите училища“, каза г-жа Гешева, като допълни, че за пореден път най-големият бизнес университет в България е дал сериозно доказателство, че връзката между средното и висшето образование е реален факт.

Професор Фесчиян поднесе подаръци на училищата от името на ректора на УНСС проф. д-р Димитър Димитров.

Проф. Фесчиян с г-жа Мая Гешева, директор на Национална финансово-стопанска гимназия, директор и член на Координационния съвет на АИУБ

С Румена Милова, директор на Професионална гимназия по икономика „Тодор Г. Влайков“, гр. Клисура
С Ева Бакалова, учител по бизнес комуникации в Професионална гимназия по икономика „Карл Маркс“, гр. Смолян
С Милена Гошева, учител по математика от Езикова гимназия „ Д-р Петър Берон“, гр. Кюстендил
С всички представители от средните училища, присъствали на срещата в УНСС, които благодариха на ректора проф. д-р Димитър Димитров и на г-жа Гергана Кирилова, директор на Кабинета на ректора

След срещата директорът на Междууниверситетския център за развитие на кариерата Атанас Димитров показа на гостите ключови места в Университета като акцентира върху възможностите за бъдещо кариерно развитие, които Центърът предоставя на студентите на УНСС.


Галерия снимки от Популяризиране на ефектите от Европейския университет (ENGAGE.EU) сред средните  ...