Меморандум за сътрудничество с община Гоце Делчев

сряда, 20 март 2024 17:30

Ректорът проф. д-р Димитър Димитров и кметът на община Гоце Делчев Владимир Москов подписаха меморандум за сътрудничество. Общината е дългогодишен партньор на УНСС, като оттук тръгва и инициативата за провеждането на изнесените предварителни изпити във формат на държавен зрелостен изпит (ДЗП). Община Гоце Делчев е и първата община, където се организират подобен тип изпити.

Проф. д-р Димитър Димитров, ректор на УНСС, председателят на Общинския съвет Иван Геров и Владимир Москов, кмет на община Гоце Делчев

На събитието присъстваха и заместник-кметове, представители на администрацията, представители на различните политически партии, представени в местния парламент, учители от училищата в Общината, председателят на Постоянната комисия по образование, култура, вероизповедания и именувания, доц. Стоян Тагарев, дългогодишен преподавател в УНСС и граждани на Гоце Делчев. 

УНСС бе представен от проф. д-р Матилда Александрова, зам.-ректор по учебната дейност, д-р Екатерина Деливерска, директор дирекция „Учебна дейност“, доц. д-р Антония Пенчева, ръководител на катедра „Чужди езици и приложна лингвистика“, директора на „Кабинет на ректора“ Гергана Кирилова и Десислава Паунска, ръководител отдел „Връзки с обществеността и маркетинг“.

С подписването на меморандума се създават по-добри условия за развитието на образованието и науката в община Гоце Делчев, условия за по-тясно партньорство на учебните заведения от общината и района с Университета за национално и световно стопанство. Сътрудничеството ще бъде от полза не само за общината, но и за другите общини в региона, ще бъде от полза за всички, които кандидатстват във висше учебно заведение и по-конкретно в УНСС.

„Меморандумът ще създаде условия за използването на  експертизата и капацитета на УНСС, който има големи традиции в подготовката на кадри и специалисти за сферата на управление за икономиката, за бизнеса“, подчерта в обръщението си към присъстващите кметът Владимир Москов.

Проф. Димитров припомни, че провеждането на изнесения изпит по формата на матурата е само малка част от дейностите, които Университетът осъществява. „Ние като университет работим много активно с езиковите гимназии, с  икономическите гимназии, със стопанските гимназии, с всички гимназии в страната. Имаме създадени две асоциации, в които Университетът има водеща роля. Заедно с тях провеждаме годишно по 7 - 8 състезания, с цел да се насърчават младите хора и да им се покаже, че има смисъл да се учи, че висококвалифицираните и образовани хора могат да се развиват успешно по-нататък в живота. Общините искат техните деца след като завършат да се върнат при тях и да работят по места. Наистина има много възможности и ако местната власт и местният бизнес се обединят и подпомогнат процеса на обучение с предоставяне на информация за свободни работни места, с предоставянето на стипендии, стажове през лятото, те биха могли да разчитат завършващите университета да се върнат в родни места, за да прилагат своите знания и умения“, отбеляза проф. Димитров.

Проф. Димитър Димитров, ректор на УНСС и Владимир Москов, кмет на община Гоце Делчев

Част от екипа на УНСС ще остане в Гоце Делчев и утре (21 март), когато ще се проведе първият за годината предварителен изпит във формат ДЗИ (матура) по БЕЛ. Изпитът ще бъде в НПГ „Димитър Талев“ с начален час 12:00, като на него се очаква да се явят над 50 ученици.

Галерия снимки от Меморандум за сътрудничество с община Гоце Делчев ...