Две допълнителни пробни матури по български език и литература ще организира УНСС - на 12 април в Сандански и на 13 април в Петрич

вторник, 19 март 2024 9:09

Две допълнителни пробни матури за учениците от последния гимназиален клас в градовете Сандански и Петрич ще организира УНСС през април. Пробният изпит във формат ДЗИ по български език и литература за гр. Сандански ще бъде на 12 април 2024 г. от 13.00 часа в сградата на ЗПГ „Климент Тимирязев", а за гр. Петрич на 13 април 2024 г. от 10.00 часа в ПГ „Пейо К. Яворов“.

Това беше договорено при посещението на ректора на УНСС проф. д-р Димитър Димитров на среща с местната управа в края на миналата седмица. От миналата година най-големият икономически университет организира пробни изпити във формат Държавен зрелостен изпит по български език и литература, който важи и за прием в УНСС. Новата форма за прием в Университета се радва на огромен интерес.

Графикът на предварителните изпити във формат ДЗИ можете да видите тук, а за записване - тук.

В гр. Сандански проф. Димитров, заедно със заместник-ректора по учебната дейност проф. д-р Матилда Александрова и директора на дирекция „Кабинет на ректора“ г-жа Гергана Кирилова, се срещнаха с  учениците от 12 клас на средните училища - ЗПГ „Климент Тимирязев" и ПГ „Яне Сандански", като им представиха възможностите и предимствата за обучение в УНСС.

 С директорите на ПГ „Яне Сандански" г-жа Снежана Николова и на ЗПГ „Климент Тимирязев" г-н Емил Терзийски

По-късно на двустранната среща в Залата на съветника в курортния град подписи върху меморандум за сътрудничество между общината и университета положиха кметът Атанас Стоянов и ректорът на проф. д-р Димитър Димитров. На подписването присъстваха директорите на средните училища в общината, началникът на РУО на МОН - Благоевград Ивайло Златанов, председателят на Комисията по образование, наука, култура и вероизповедание в Общинския съвет Ивелин Терзийски, общински съветници и заместник-кметовете.

Водени от убеждението споразумението да бъде облечено в конкретика и съдържание, двете страни набелязаха конкретни стъпки, включително и пробни матури с квестори от УНСС, за улеснение на учениците от общината.

Кметът на Сандански сподели, че с този меморандум ще се търсят възможности за институционално и трайно сътрудничество и партньорство между община Сандански и Университета за национално и световно стопанство. По думите му това е начин чрез образованието да се продължи устойчивото развитие на Югозападния регион. „Има едни университети, които в образователната ни история са доказали, че са стожери на висшето образование. Такъв университет е УНСС. Радващото е, че една голяма част от тук присъстващите са възпитаници на този университет“, каза Атанас Стоянов.

„Трябва да работим комплексно, защото целта на нашето посещение е не само да работим за кандидатстудентската кампания, а да започнем от училището, от средните училища, за това завършващите да получат по-добро образование и да се върнат тук, за да работят. Ако общината не се интересува къде отиват да учат завършващите средно образование, няма как да се случат нещата и те да се върнат тук. С тях трябва да се работи още докато са в училище и общината е водещата, както и местният бизнес, за да могат да направят така, че тези студенти, които учат някъде, след 5-и курс да се върнат в общината. За това ние искаме да им помогнем в професионалното им ориентиране и да им посочим как да кандидатстват, какви професии са търсени от бизнеса в региона“, каза в обръщението си проф. Димитров.

На следващия ден ректорът и неговият екип посетиха ПГ „Пейо К. Яворов“ и проведоха обща среща с ученици от ПГ по икономика и туризъм „Проф. д-р Асен Златаров“ и ПГ по механо-електротехника „Юрий Гагарин“, както и от средните училища „Никола Вапцаров“, „Антон Попов“ и  „Св. Паисий“. Придружаваха ги инж. Светла Данаилова, председател на Общинския съвет в Петрич и г-жа Нина Попова, зам.-кмет по хуманитарни дейности.  

„Искаме да ви кажем, че висшето образование си заслужава, и моят съвет, без значение към кое висше училище сте се насочили, е - по-добре учете, защото навсякъде се търсят образовани хора. Това е и нашият стремеж като университет. Да даваме възможност още от студентската скамейка, още докато учите да работите, да ходите по стажове, да имате активност, така че още от 1-ви курс да започнете да се упражнявате за това, което ви предстои в живота“, каза на средношколците проф. Димитров

Проф. Матилда Александрова представи специалностите, които УНСС предлага, и начина, по който става кандидатстването, включително и за най-новата форма на изпит -  предварителен изпит във формат ДЗИ.

 Проф. Димитър Димитров, проф. Матилда Александрова и г-жа Гергана Кирилова с директорите на ПГ „Пейо К. Яворов“  г-жа Кристина Касабова и на средно училище „Никола Вапцаров“ г-н Живко Тулевски,  инж. Светла Данаилова, председател на Общинския съвет в Петрич и г-жа Нина Попова, зам.-кмет по хуманитарни дейности.  

„Благодаря за вниманието, което отделяте на кандидат-студентите от общината“, каза директорът на ПГ „Пейо К. Яворов“ г-жа Кристина Касабова. „Наши ученици всяка година участват в състезанията на Асоциацията на икономическите училища в България, които дават възможност за прием със сертификат. Ние ви изпращаме много добри кандидат-студенти“, подчерта г-жа Касабова, като не скри гордостта си, че бакалавър на годината 2022-2023 е тяхната ученичка Елена Таракова от Професионалната гимназия по икономика и туризъм „Проф. д-р Асен Златаров" - Петрич, която става и „Студент на годината 2021“ за цяла България в област „Стопански науки“.

На срещата присъства и д-р Бистра Таракова, директор на ПГИТ „Проф. д-р Асен Златаров" (първата вляво на снимката долу).  От това училище УНСС има много студенти.

Инж. Светла Данаилова, председател на Общинския съвет в Петрич, допълни, че потенциалът на учениците зависи от потенциала на техните учители. „Организирането на пробен изпит безспорно е голямо улеснение за нашите ученици“, каза тя.

„Сравнявайки политиките на общината и посоката, в която УНСС провежда кандидатстудентската си кампания, откривам много общи идеи. Центърът на нашите усилия е Петрич да бъде място, в което наистина да се връщат младите хора и да останат тук със своя голям потенциал“, каза г-жа Нина Попова, заместник-кмет по хуманитарни дейности.

Проф. Димитров написа посвещение в Златната книга на училището и покани учениците от петричките гимназии на Деня на отворените врати в УНСС.

Общинското ръководство му подари картина, нарисувана от талантлива ученичка.

Инж. Светла Данаилова и г-жа Нина Попова с ректора проф. Димитър Димитров

  

Галерия снимки от Две допълнителни пробни матури по български език и литература ще организира УНСС ...