Катедра „Счетоводство и анализ“ препълни аула „Максима“ за премиера на филм за патриарха на счетоводството в България – проф. д-р Димитър Добрев

петък, 15 март 2024 11:36

Най-старата катедра по счетоводство в България, катедра „Счетоводство и анализ“ при УНСС, организира премиера на филма за патриарха на счетоводството в България и втори ректор на УНСС – проф. Димитър Добрев, съвместен проект на УНСС и ИДЕС, реализиран от БНТ. Събитието бе и повод с наградата на катедрата, носеща неговото име, да бъдат удостоени ректорът на УНСС проф. д-р Димитър Димитров, председателят на Института на дипломираните експерт-счетоводители в България г-н Бойко Костов и предходният ръководител на катедрата проф. д-р Снежана Башева. 

Проф. д.н. Пенчо Пенчев, г-н Бойко Костов, проф. д-р Даниела Фесчиян, проф. д-р Димитър Димитров и  г-н Илиян Чабуклийски (от дясно наляво)

Проф. д-р Даниела Фесчиян, доктор по икономика, ръководител на катедра „Счетоводство и анализ“ при УНСС и председател на Асоциацията на икономическите училища в България, откри събитието и приветства повече от 700 представители на елита на академичната и счетоводната колегия в страната, съмишленици, приятели и последователи, сред които бяха: проф. д-р Димитър Димитров, ректор на УНСС, г-н Бойко Костов, председател на ИДЕС и идеолог на книгата и филма за проф. Димитър Добрев, проф. д.н. Пенчо Пенчев, рецензент на книгата „Институтът на заклетите експерт-счетоводители в България и неговите председатели (1931 – 1948)“, станала основата за заснемането на филма, г-н Илиян Чабуклийски, председател на Студентския съвет при УНСС, изпълнителният продуцент на филма г-н Николай Марков и сценаристът г-н Кирил Орлов,  зам.-ректорите на УНСС – проф. д-р Матилда Александрова,  проф. д-р Цветана Стоянова, доц. д-р Мария Воденичарова, доц. д-р Янко Христозов, членове на УС и на Контролния съвет на ИДЕС, г-н Бойко Атанасов, председател на Комисията за финансов надзор, проф. Огнян Симеонов, председател на Комисията за публичен надзор над регистрираните одитори, деканите на факултети в УНСС – проф. д-р Румен Брусарски, проф. д-р Георги Забунов, проф. д-р Венелин Бошнаков, членове на АС на УНСС и ръководители на катедри, деканът на факултет „Стопанска отчетност“ на СА „Д. Ценов“ – Свищов проф. д-р Атанас Атанасов и ръководителят на катедра „Счетоводна отчетност“ в СА „Д. Ценов“ доц. д-р Галина Чиприянова, деканът на Финансово-счетоводния факултет при Икономическия университет – Варна  доц. д-р Даниела Георгиева и ръководителят на катедра „Счетоводна отчетност“  при ИУ Варна доц. д-р Надежда Попова-Йосифова, деканът на Факултета по икономически и социални науки в ПУ „П. Хилендарски“ доц. Маргарита Русева и зам.-деканът по учебната дейност на Факултета по икономически и социални науки в ПУ „П. Хилендарски“ доц. Дани Любецка. В залата присъства и доайенът на катедра „Счетоводство и анализ“, носител на званието „Почетен ръководител на катедрата“ – проф. д-р Стоян Стоянов, ръководителят на катедра „Счетоводство и анализ“ в предходните два мандата (2016 – 2023) – проф. д-р Снежана Башева, преподавателите и служителите от катедра „Счетоводство и анализ“.

Проф. Фесчиян специално благодари на партньорите от бизнеса, уважили събитието – г-жа Силвия Пенева, управляващ съдружник и съосновател на „Делойт България“, г-жа Надя Михова, мениджър „Човешки ресурси“ на „Ърнст и Янг България“  (EY Bulgaria), г-н Калин Хаджидимов, управляващия съдружник на „KPMG България“. Проф. Даниела Фесчиян приветства и съоснователя на АИУБ г-жа Емилия Иванова, директор на НТБГ и зам.-председател на АИУБ, директора на НФСГ и най-активния член на КС на АИУБ – г-жа Мая Гешева, зам.-директорите и учителите от двете гимназии, повече от 400 ученици от двете училища от паралелките, изучаващи счетоводство, както и стотици студенти от УНСС от специалностите „Счетоводство“, „Счетоводство и контрол“ и „Финанси, счетоводство и контрол с преподаване на английски език“.

Проф. Даниела Фесчиян

В своето слово проф. д-р Даниела Фесчиян изтъкна, че катедра „Счетоводство и анализ“ при УНСС е най-старата и най-авторитетната катедра по счетоводство в България – катедра със 104-годишна история. Тя е основана от проф. Добрев през 1920 г. заедно с основаването на Свободния университет за политически и стопански науки, като проф. Добрев не е само неин основател, той е и нейният първи ръководител от 1920 до 1946 г.: „Скъпи приятели, можете да си представите колко голямо е вълнението и гордостта ми, защото ние сме наследниците на този велик учен! Великите хора не се раждат велики, те стават велики с делата си, с идеите си, със себеотдаването си! Точно такъв велик човек е проф. Добрев!“.

Проф. Даниела Фесчиян припомни факти от житейския път, административния опит и творческите постижения на проф. Димитър Добрев, изтъквайки неговата мисия. „Много е важно обаче тази мисия да намери отражение в съзнанието на последователите и поколенията, на обществото и нацията. Тогава говорим за непреходност на делото, тогава засвидетелстваме най-голямата почит“, допълни тя, като посочи имената на ректора на УНСС проф. д-р Димитър Димитров и на председателя на ИДЕС г-н Бойко Костов, отбелязвайки техния принос за реализирането на филма, запазващ жива паметта за патриарха на счетоводството – проф. Добрев, и съхраняващ историята за възникването на счетоводството в България, като наука и практическа дейност.

Проф. Димитър Димитров

Ректорът на УНСС проф. д-р Димитър Димитров приветства гостите, изпълнили до краен предел аула „Максима“: „Проф. Добрев заслужава тази чест и мисля, че нашият университет пази жива паметта на хората, които са били преди нас. Виждате, че има приемственост, като тази приемственост е жива и трябва да остане жива. Надявам се, че след 100 години ще има нов филм, посветен на някой от присъстващи в тази зала. Щастлив съм, че залата е толкова пълна, защото 2024 е и годината, в която отбелязваме 100 години от обявяването на проф. Добрев за професор на Свободния университет за политически и стопански науки, чийто наследник е УНСС“.

Проф. Димитров благодари на ИДЕС и на г-н Бойко Костов, инициатор за създаването на филма за проф. Добрев, както и на БНТ за неговата реализация. Той изказа своите специални благодарности на ръководителя на най-старата катедра в УНСС – проф. Даниела Фесчиян, за енергията, която тя влага във всяко едно начинание и специално за днешното събитие, отдаващо заслуженото на проф. Димитър Добрев – „един изключителен учен и практик, основател на счетоводната наука в България“.

Проф. Димитър Димитров и проф. Даниела Фесчиян
Бойко Костов, председател на ИДЕС

В словото си г-н Бойко Костов, председател на ИДЕС, подчерта, че реализацията на този филм показва нагледно как една голяма фигура, свързана с двете институции – УНСС и ИДЕС, може да ги обедини, за да се направят добри дела, да се съхрани паметта: „Съхраняването на паметта не е самоцел. В случая, младите хора, които присъстват в тази зала, ще имат още една възможност да почерпят вдъхновение за своето бъдещо развитие.“ Той благодари на екипа на БНТ за проявения висок професионализъм, но и за вложените във филма „душа и сърце“.

Проф. д.н. Пенчо Пенчев

Проф. д.н. Пенчо Пенчев сподели с аудиторията за изключителното удоволствие, което му е доставила работата по книгата и филма за проф. Добрев: „Предстои от тази силна емоция, която сега излъчва залата, да влезем в един свят на много вглъбен човек, на човек, който е посветил живота си на две неща – едното е счетоводството, като наука и преподаване, другото е да бъде визионер и организатор на институции, които са много трайни. Освен професионалните знания и качества, които има проф. Добрев, трябва да кажем, че неговият живот, неговата професионална дейност са обединени от изключително ясно изразени ценности, като умереност, точност, почтеност, честност. Благодарение на тях проф. Добрев успява да развие университета и счетоводната наука в едни от най-трудните години от историята на България и тези ценности са вградени, според мен, в ДНК-то на организациите, които по някакъв начин са наследници на проф. Добрев – катедра „Счетоводство“, Университетът за национално и световно стопанство и ИДЕС“.

Илиян Чабуклийски, председател на Студентския съвет при УНСС

Председателят на Студентския съвет при УНСС г-н Илиян Чабуклийски се присъедини към приповдигната атмосфера в залата: „Щастлив съм, че съм част от университет, който помни своята история и прави стъпки тя да бъде разпространена сред широката общественост“.

Николай Марков, изпълнителен продуцент на филма

Г-н Николай Марков, изпълнителен продуцент на филма, разказа за творческия процес и посочи, че филмът е не само портрет на една изключителна личност: „Филмът показва и значението, което делото на проф. Добрев има за образованието и академичната дейност в нашата страна. Показва проф. Добрев като една изключително влиятелна фигура в българската академична среда, разказвайки за неговата трудолюбивост, преданост, значимост в развитието на икономиката в страната“. Той отправи благодарности към УНСС, към ИДЕС, към ръководството на БНТ за тяхната невероятна подкрепа и съдействие по време на създаването на филма, както и към екипа – режисьора Даниел Ахмаков и сценариста Кирил Орлов.

„Помогни ми да тя возвися!“ Преподаването е изкуството да възвисиш, да окрилиш, давайки здравите корени на знанието“ подчерта проф. Даниела Фесчиян и допълни, че „за да заздравим корените на нашите последователи и да почетем проф. Добрев по най-достойния за един учител начин, ние от АИУБ, организирахме конкурс за най-добро есе на тема „Отпечатъкът на проф. Добрев в историята на счетоводството“ сред средношколците от двете училища, приемници на Търговската гимназия, в която проф. Добрев не само е преподавал, но е бил и класен ръководител – НТБГ и НФСГ. Този конкурс доказа, че счетоводителите са отлични литератори, поети, артисти, философи, личности творчески и съзидателни“.

Проф. Даниела Фесчиян връчи Почетна грамота за най-добро есе на тема „Отпечатъкът на проф. Добрев върху историята на счетоводството“ на Биляна Иванова Георгиева от 11А клас на Националната търговско-банкова гимназия и на Мари Цветанова Михайлова, ученичка от 11Д клас на Националната финансово-стопанска гимназия, завоювали първото място в конкурса.

На въпроса как виждат своето бъдеще и двете момичета потвърдиха, че отговорите им няма да изненадат никого, защото те искат да се занимават със счетоводство и да продължат своето образование в най-стария и най-реномирания икономически университет в България – Университета за национално и световно стопанство.

Биляна Георгиева, проф. Даниела Фесчиян  и Мари Михайлова (от дясно наляво)
 Лауреатките в конкурса получиха и награди от ректора на УНСС – проф. Димитър Димитров (снимката вляво), както и еднократни стипендии по 250 лева от ИДЕС, връчени от Бойко Костов (снимката вдясно)

Всички в аула „Максима“ споделиха удоволствието от прожекцията на филма „Професор Димитър Добрев – патриархът на счетоводството в България“, създаден от екип на БНТ –  Николай Марков (изпълнителен продуцент), Даниел Ахмаков (режисьор) и Кирил Орлов (сценарист).

След финалните надписи настъпи кулминацията на тържеството.

„Благодаря ви, че съпреживяхме тази велика история, че заедно се почувствахме горди от факта, че сме стъпили на раменете на Титан, което ни позволява да виждаме надалеко. За да се случи това няколко наши колеги положиха огромни усилия и сега е моментът тези усилия да бъдат оценени“, обърна се към гостите проф. Фесчиян и поясни, че в 104-годишна история на катедра „Счетоводство и анализ“ най-високата награда и признание е удостояването с „Почетен плакет проф. д-р Димитър Добрев“ – „Тя е нашият Нобел!“.

В историята на катедрата носители на този плакет са само четирима души, определени от проф. Даниела Фесчиян като „титани счетоведи“ – професорите Коста Пергелов, Иван Душанов, Стоян Стоянов и Михаил Динев.

На своето заседание от 20.02.2024 г. катедра „Счетоводство и анализ“ с консенсус е решила да удостои с „Почетен плакет проф. Димитър Добрев“ ректора на УНСС проф. д-р Димитър Димитров, председателя на ИДЕС г-н Бойко Костов и проф. Снежана Башева, ръководител на катедра „Счетоводство и анализ“ в предходните два мандата (2016 – 2023 г.). Те получават високото отличие за съхраняване и разпространяване на историята за счетоводната наука, образование и практика и цялостен принос в утвърждаване на авторитета на катедра „Счетоводство и анализ“.

Връчвайки отличията, проф. Даниела Фесчиян отбеляза, че проф. Димитров е първият професор, който не е счетовед, и първият ректор, който получава това най-високо отличие на катедрата, председателят на ИДЕС г-н Бойко Костов е първият счетовед, който не е професор, носител на това високо звание, а проф. Снежана Башева е първата жена, удостоена с това голямо отличие.

Проф. Димитров с „Почетен плакет проф. Димитър Добрев“ за съхраняване и разпространяване на историята за счетоводната наука, образование и практика и цялостен принос в утвърждаване на авторитета на катедра „Счетоводство и анализ“
Г-н Бойко Костов с „Почетен плакет проф. Димитър Добрев“ за съхраняване и разпространяване на историята за счетоводната наука, образование и практика и цялостен принос в утвърждаване на авторитета на катедра „Счетоводство и анализ“
Проф. Снежана Башева с „Почетен плакет проф. Димитър Добрев“ за съхраняване и разпространяване на историята за счетоводната наука, образование и практика и цялостен принос в утвърждаване на авторитета на катедра „Счетоводство и анализ“
Ректорът проф. Димитър Димитров бе удостоен с плакета на ИДЕС, връчен от г-н Бойко Костов, председател на организацията
Със статуетка на проф. Стефан Бобчев и Грамота за принос в развитието на сътрудничеството между УНСС и Института на дипломираните експерт-счетоводители в България и издигане авторитета на счетоводното знание бе удостоен г-н Бойко Костов, председател на ИДЕС
Доц. д-р Любомир Тодоров и проф. Даниела Фесчиян

За финал на изключително емоционалното събитие проф. Даниела Фесчиян припомни и една от най-вълнуващите мисли на проф. Добрев – „Счетоводството не е занаят, а знаме, което трябва да се носи с чест и достойнство!“

Проф. Даниела Фесчиян изрази своята увереност, че някъде високо сред най-ярките звезди нашият патриарх ни гледа и се гордее: „Днес най-силните аплодисменти са за проф. Добрев! С дълбок поклон пред делото Ви, учителю!“.

Академичният състав на 104-годишната катедра „Счетоводство и анализ“ при УНСС

     

Галерия снимки от Катедра „Счетоводство и анализ“ препълни аула „Максима“ за премиера на филм за п ...