УНСС получи награда от фондация „Искам бебе“

четвъртък, 29 февруари 2024 14:20

В УНСС се проведе образователен семинар, организиран от фондация Искам бебе в рамките на проекта “Младите българи – архитекти на промяната”. Обучителните семинари на фондация „Искам бебе“, финансирани от Министерството на младежта и спорта, са на тема: Сексуално, репродуктивно и емоционално здраве, здравословно хранене и активен начин на живот. Обученията са насочени към младите и активни българи и имат за цел да ги запознаят с процеса на планиране на бременността и рисковете при нейното отлагане за по-късен етап, както и влиянието на здравословното хранене и активния начин на живот.

В началото на семинара Радина Велчева, създател на фондацията и ръководител на проекта, изказа благодарност на ректора на УНСС проф. д-р Димитър Димитров и му връчи награда „Ангел на благодарността“ за подкрепата и предоставената възможност за провеждане на събитието и за това, че толкова години се грижи изключително много в университета да има щастливи семейства и студенти.

„Поклон пред това, което правите“, каза проф. д-р Димитър Димитров при получаването на приза за университета и подчерта: „В УНСС наистина полагаме усилия, имаме долекарски кабинет, в общежитията на университета вече функционират две детски стаи в помощ на студентите с малки деца, подкрепяме и различни благотворителни инициативи. Хубаво е, че този семинар се случва в нашия университет, където учат близо 20 хиляди студенти и една такава обучителна кампания и просвета е много важна, но най-ценното, което ще остане от днешната среща е, че усилията на гражданското общество могат да се увенчаят с успех“.

Радина Велчева връчи награда и отправи специални благодарности за проявената съпричастност и активното съдействие събитието да се случи и на Гергана Кирилова, директор на дирекция „Кабинет на ректора“ на УНСС.

Основателката на фондацията Радина Велчева откри семинара, обърна внимание на важността на подобни образователни инициативи за младежта и подчерта: „Ние от фондация „Искам бебе“ 17 години работим за каузата да се раждат повече желани деца в България. Аз и моите две-три приятелки основахме фондацията през 2007 година с идеята да ни се обърне внимание на нас, хората, на които по една или друга причина не се случва желаното бебе. Беше много трудно, но ние знаехме, че ще успеем - не само че ще имаме деца, но ще направим така, че да могат хората след нас, да не ги е срам да казват, че имат такъв проблем, напротив да вярват и да защитават своите каузи и най-вече да вярват, че няма нищо по-ценно и здраво от това да имаш добро семейство, да имаш деца, да живееш, да работиш и да твориш тук в България“.

„Мисля, че от създаването на фондацията до днес успяхме да направим много – над 20 хиляди родени български деца, създаден Държавен фонд по асистирана репродукция, над 50 общински програми за подпомагане на пациентите с репродуктивни проблеми и над 3500 български деца, записани лично на наше име, на нашата организация, нашата битка рамо до рамо с вас. Разбира се, това без подкрепата на държавата няма как да се случи и затова сме благодарни, че държавата винаги е била на първо място наш приятел“, каза председателят на фондация „Искам бебе“ Мария Янева.

Семинарът предостави на участниците възможността да се запознаят със съвременни теми, засягащи техните здравни и социални аспекти, като сексуално и репродуктивно здраве, изчерпване на яйчниковия резерв, устойчиви партньорства и контрацепция, важността на здравословно хранене и активния начин на живот. Експертен екип от фондация Искам бебе” – д-р Александър Кобаков, д-р Ангелина Иванова, Веселин Веселинов и Катя Симеонова, водеха лекции и дискусии, целящи да подкрепят и обогатят знанията на студентите.

Събитието завърши с активна дискусия и обмяна на идеи между участниците.

Фондация Искам бебе” връчи награди и на Министерството на младежта и спорта, Министерството на здравеопазването, Българската асоциация по стерилитет и репродуктивно здраве, Българския червен кръст и на доц. д-р Ирен Стоянова Цочева, д.м., завеждащ Отделение по педиатрия на УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов“.

Силвия Христова получи наградата за Министерството на младежта и спорта

Зам.-министърът на здравеопазването доц. д-р Петко Стефановски, д.м., при връчване на наградата

Здравка Величкова получи наградата за Българската асоциация по стерилитет и репродуктивно здраве

Наградата за Българския червен кръст беше връчена на Петър Цинцарски

Доц. д-р Ирен Стоянова Цочева, д.м. при получаване на наградата

Галерия снимки от УНСС получи награда от фондация „Искам бебе“ ...