Отбор по право на Юридическия факултет на УНСС с награда Spirit of Jessup от най-престижното състезание по международно публично право

четвъртък, 29 февруари 2024 14:28

Отборът по право на Юридическия факултет на УНСС, участвал в престижното състезание по международно публично право, връчи на ректора проф. д-р Димитър Димитров завоюваната от тях награда на името на знаменития съдия към Международния съд на ООН – Филип Джесъп. Призът Spirit of Jessup се връчва за показано значително академично съвършенство и бе завоюван от Николай Бошнаков,  Бояна Иванова и Евгения Личева.

На ректорски съвет студентите получиха грамоти от ректора в присъствието на заместник-ректорите  проф. д-р Матилда Александрова, доц. д-р Мария Воденичарова,    доц. д-р Янко Христозов, проф. д-р Цветана Стоянова, помощник-ректора проф. д.н. Кирил Стойчев, декана на Юридическия факултет доц. Мирослав Димитров и председателя на Студентския съвет Илиян Чабуклийски.  

Ректорът откри срещата, като подчерта значението на наградата за университета, изтъквайки, че тя се оценява наравно с всички други усилия за утвърждаване на неговото добро име:  „Когато кажем, че наш отбор е на първо, второ или трето място в света или в Европа, това има много голямо значение. За нас е важно, че има хора като вас, които искат да дадат повече от това, което се изиска в учебния процес, искат да се развиват“. Ректорът допълни, че участието в международни състезания известно време е било подценявано като дейност, но сега вече е развита система, ще бъдат изготвени правила как тя да се финансира и помага: „Това е процес. Знаете, че имаме много отбори – спортни отбори, отбори по финанси, по икономикс, отбори по право. Много сме доволни, че имаме световно признание за всички тях“.

Доц. д-р Мирослав Димитров, декан на Юридическия факултет, се присъедини към поздравленията, изтъквайки, че това е поредният случай, в който студенти от Юридическия факултет на УНСС представят университета пред света и носят награда от международно състезание. „Не всеки път участието може да се увенчае с успех, но мисля, че ние сме длъжници на нашите студенти. Много се радвам, че тази дейност се възприема сериозно от ръководството на университета и ще се изработят правила за подпомагане на такива изяви. Сигурен съм, че това няма да е последната награда.“

„Зад тази награда стоят стотици часове труд. Бъдете все така активни, за да можете да печелите още много награди за университета“, пожела Илиян Чабуклийски, председател на Студентския съвет.

От името на отбора, донесъл наградата за университета, благодарности към ректора отправи Николай Бошнаков: „Благодарим за възможността да Ви връчим наградата Spirit of Jessup. През месец февруари взехме участие в международното състезание „Филип С. Джесъп“, носещо името на съдия Джесъп – Philip C. Jessup International Law Moot Court Competition. Това е състезание по международно публично право, едно от най-старите, най-реномираните. То се счита за един вид световно първенство по право. Наградата се връчва от 1996 година. Наградата Spirit of Jessup въплъщава духа на Джесъп и се дава на отбора, който е показал значително академично съвършенство, проявил е спортсменство“. Николай Бошнаков  разказа как е протекла подготовката за състезанието, за самото състезание, провело се в 4 кръга, и изрази благодарност към международните треньори на отбора Мара Смит и Хуан Пабло Родригес, експерти от Съединените щати и от Колумбия. Той изтъкна желанието на своите състуденти да се развиват в сферата на международното публично право.

Преди да получи наградата Spirit of Jessup и да връчи грамотите на участниците от отбора по право проф. Димитров припомни за още една инициатива на университета: „Ние направихме национално състезание по дебати, с което подкрепихме отбора по дебати, за да може той да отиде на световното първенство, където се класира в челните места. И благодарение на подкрепата на УНСС, и на ентусиазма на младите хора, те спечелиха правото международното състезание да се проведе в България. Така че ние ще бъдем домакин на Световното първенство по дебати 2025/2026 година, благодарение на нашите студенти. Поздравления още веднъж, колеги. Ние се радваме, че има такава подготовка. Когато има добра база, ще има и успехи“.

Участниците в отбора по право – Бояна Иванова, Евгения Личева и Николай Бошнаков – получиха от ректора грамоти за утвърждаване доброто име и авторитета на Университета за национално и световно стопанство

Илиян Чабуклийски, проф. д-р Димитър Димитров с наградата Spirit of Jessup, Бояна Иванова, Евгения Личева, Николай Бошнаков и доц. д-р Мирослав Димитров (от ляво надясно)


„Jessup“ е най-голямото и най-престижно състезание по международно публично право в света. Състезанието представлява симулация на съдебен процес пред Международния съд на ООН. Всяка година през месец септември излиза казус, провокиран от актуални теми от „сивата зона“ на международното право. Участниците влизат в ролята на ищци и ответници, представляващи интереси на две държави, между които съществува правен спор. Състезанието протича в три основни етапа: изготвяне и изпращане на писмени защити, провеждане на национални кръгове и провеждане на международни кръгове във Вашингтон, САЩ.

Състезанието, кръстено на знаменития съдия към Международния съд на ООН - Филип Джесъп, възниква през 1960 година в Харвард. През годините придобива глобална популярност – към момента в „Джесъп“ се състезават най-престижните университети в цял свят. В галерията на победителите са университети като Оксфорд, Кеймбридж, Сорбоната, Джорджтаун, Колумбийският университет и други. България участва в „Джесъп“ от 1984 година.

Галерия снимки от Отбор по право на Юридическия факултет на УНСС с награда Spirit of Jessup от най ...