Студенти на УНСС предлагат решения на столични общински проблеми

четвъртък, 29 февруари 2024 11:51

Новият представител на Столичната община в Съвета на настоятелите на УНСС Иван Василев, който е и заместник-кмет по направление Финанси и здравеопазване“, и съветникът на кмета на София Борис Зайков отправиха предизвикателство към студентите на УНСС от различни специалности да се включат с идеи, анализи и структуриран план за разрешаването на четири сложни общински казуса. Сметосъбирането и оползотворяването на отпадъците, които са важна стъпка към преминаването към кръгова икономика, както и проблемите с Витоша и търговското дружество „Топлофикация“, свързани с подобряване на начина на живот на софиянци. 

Заместник-кметът на София даде насоки на студентите от първи, трети и четвърти курс, които участваха в дискусията, като ги насърчи да предлагат смело иновативни и непопулярни подходи, но и да се придържат към съществуващите данни и публично известната до момента информация по четирите важни за гражданите казуса. 

 Борис Зайков, Иван Василев и проф. д.н. Николай Щерев, ръководител на катедра "Индустриален бизнес"

Студентите ще работят в четири тематични групи и всеки ще използва наученото в направленията, в които се обучава – Международни икономически отношения,Финанси, Счетоводство, Бизнес икономика и др. Партньорството между Университета и Общината ще даде възможност на администрацията да разгледа проблемите през погледа на младите хора, а на тях – да разберат повече за това как работи администрацията отвътре и как с обединени усилия могат да се  търсят  решения по важните градски теми. 

Нашата визия е да направим София чист и зелен град, Витоша атрактивно място за 4-сезонен туризъм, да превърнем Топлофикация в дружество с устойчиво управление, което може да предоставя добри услуги на достъпни цени. Захванали сме се да сложим ред в паркирането, да построим детските градини, необходими за децата, да създадем условия и възможности за развитие на младите хора като вас, разказа Иван Василев. Той сподели със студентите приоритетите за развитието на София като конкурентно място за технологичен и иновативен бизнес, насърчаване на развитието на нови индустриални зони, технологични паркове и бизнес центрове, както и тясна подкрепа за иновативни и стартиращи компании. 

Представянето на проектите ще бъде през месец юни в Столичната община. Авторите на най-добрите идеи ще имат възможност да проведат летните си стажове в администрацията на Общината или в дружествата, чиито проблеми се опитват да решат. 


Галерия снимки от Студенти на УНСС предлагат решения на столични общински проблеми  ...