Нашият университет - домакин на семинар на МОН по програма „Хоризонт Европа“

сряда, 28 февруари 2024 15:41

Информационният и обучителен семинар по програма „Хоризонт Европа“, организиран от Министерството на образованието и науката и дирекция „Наука“ към МОН, се проведе едновременно присъствено в Голяма конферентна зала на УНСС и онлайн. Той предизвика голям интерес и събра представители на висшите училища в България, на различни научни институти, на неправителствения сектор, бизнеса и общините. Присъстваха и преподаватели от УНСС, които вече работят по няколко проекта по програма „Хоризонт Европа“.

Боян Жеков, национален координатор, проф. Генка Петрова, заместник-министър на МОН, Петрос Белсис, Кати Сиеслик и Йоанис Кастрисинакис от Европейската комисия /от дясно наляво/

Проф. Генка Петрова, заместник-министър на образованието и науката, откри събитието като разясни, че това е поредният информационен ден, включващ обучение и дискусия по програма „Хоризонт Европа“, която е водещата инициатива на ЕС за подкрепа на научните изследвания и иновациите.

„Държавите от Централна и Източна Европа имат много малък дял в „Хоризонт Европа“ и целта е тези държави да бъдат привлечени. МОН има мисията да разшири българското участие, опитваме се колкото може повече да стимулираме български колективи да кандидатстват, защото в този свят на глобализация ние трябва да бъдем по-активни, по-инициативни“, каза професор Петрова.

„Програма „Хоризонт Европа“ не е само за наука“, каза Боян Жеков, национален координатор по програмата. „Започнала е като програма за наука, но обхватът й се е разширил и включва научни изследвания и иновации. Освен университетите, научните институти, общините, администрацията, бизнесът има голям потенциал да кандидатства“, допълни той.

„Целта на днешното събитие е да се представи максимално широко програмата на Европейския съюз за научни изследвания и иновации. „Хоризонт Европа“ е изключително всеобхватна, има най-различни направления, включва разнообразни теми. Интересите на университетите, бизнеса, научните институти се преплитат в тези проекти и целта е да се получи синергия между различните участници“, обясни Зорница Георгиева, държавен експерт в дирекция „Наука“ на МОН, национално контактно лице по програмата.

Експертите от ЕК предоставиха подробна информация за правната и финансовата рамка на програмата. Направиха се разяснения за  кандидатстването по програмата, как се търси информация, как се оформят проектните предложения, каква е документацията, къде може да се намери информация за конкурсите и крайните срокове.

МОН, като национален координатор по програма „Хоризонт Европа“, и координаторът от Полша предоставиха информация за партньорството си в транснационалния проект за повишаване капацитета на националните контактни лица по програмата в направление „Разширяване на участието и укрепване на европейското научноизследователско пространство“.

Галерия снимки от Нашият университет - домакин на семинар на МОН по програма „Хоризонт Европа“ ...