Форум „Правата на артистите-изпълнители“ се проведе в УНСС и предизвика голям интерес

вторник, 27 февруари 2024 16:20

Институтът по интелектуална собственост и технологичен трансфер „Проф. д-р Борислав Борисов“ (ИИСТТ) на УНСС, СНЦ „АртистАутор“ и адвокатска кантора YNG Legal организираха форум „Правата на артистите-изпълнители“ под патронажа на ректора на УНСС проф. д-р Димитър Димитров. Форумът предизвика голям интерес и събра академични лектори от България и чужбина, представители на Министерството на културата, на различните организации за колективно управление на права, ръководството на Бизнес факултета и на катедра „Интелектуална собственост и технологичен трансфер“, преподаватели, продуценти, изпълнители, артисти, юристи и експерти в областта на авторските права.

Адв. Иван Янков от адвокатска кантора YNG Legal, доц. д-р Николай Крушков, ръководител катедра „Интелектуална собственост и технологичен трансфер“, д-р Иван Начев, директор на ИИСТТ, проф. д-р Димитър Димитров, ректор на УНСС, Симеон Христов, изпълнителен директор на СНЦ „АртистАутор“ и адв. Йордан Владов, YNG Legal

„Като бизнес университет ние сме длъжни да познаваме всеки един бизнес и да сме запознати с проблемите му. Всички тези творчески индустрии и бизнеси трябва да бъдат изследвани, управлявани, насочвани. Вие, като преки участници в творческите процеси, много добре знаете колко много усилия и на колко много хора стоят зад един филм, концерт, запис, предаване. В същото време има проблеми, които не са решени, затова приветствам инициативата за организиране на този форум и се надявам той да допринесе за намиране на отговори на наболелите въпроси“, каза ректорът на УНСС проф. д-р Димитър Димитров, откривайки събитието.

проф. д-р Димитър Димитров д-р Иван Начев   доц. д-р Николай Крушков

Д-р Иван Начев, директор на Института по интелектуална собственост и технологичен трансфер „Проф. д-р Борислав Борисов“ на УНСС, посочи, че целта на форума е да се обясни на артистите какви права имат, да се обърне внимание на това какво е включено в договорите и това какво означава на практика. „Артистите-изпълнители ежедневно подписват договори с продуценти и ползватели, а не са запознати с това какви права имат, други не си и правят труда да вникнат в съдържанието на това, което подписват“, отбеляза д-р Иван Начев.

„Много хора са ангажирани в творческата индустрия за довеждането на творческия продукт до крайния потребител. Затова е от голямо значение познаването на интелектуалната собственост при взимането на всички решения в частта на бизнеса, защото трябва да се отчете интересът на всички“ каза доц. д-р Николай Крушков, ръководител катедра „Интелектуална собственост и технологичен трансфер“, а Симеон Христов, изпълнителен директор на СНЦ „АртистАутор“, изрази надеждата си, че лекторите ще запознаят аудиторията с проблемите, свързани с правата на артистите-изпълнители в сферата на интелектуалната собственост, а дискусията ще даде възможност за намиране на правилните отговори за разрешаване на проблемите.

По време на форума се засегнаха темите за:

  • колективното управление на права на интелектуална собственост;
  • ролята на Министерството на културата в колективното управление на права;
  • измененията в Закона за авторското право и сродните му права;
  • спецификите в договорите на артистите-изпълнители.

В последвалата дискусия се направиха изводите, че в България практиката показва, че има необходимост от регулярни информационни кампании, които представят добре структурирана информация относно правата на артистите-изпълнители в съвременната бизнес среда.


За организаторите: 

Институтът по интелектуална собственост и технологичен трансфер „Проф. д-р Борислав Борисов“ (ИИСТТ) е основно звено на УНСС, което осъществява научноизследователска дейност и подпомага бизнеса и държавното управление по въпросите на интелектуалната собственост и технологичния трансфер. ИИСТТ работи в тясно изследователско и експертно сътрудничество с редица национални и международни организации, като Световната организация за интелектуална собственост, Европейското патентно ведомство и Службата на Европейския съюз по интелектуална собственост, Изпълнителната агенция за насърчаване на малки и средни предприятия, работодателски организации, предприятия от творческите индустрии, юристи, представители по индустриална собственост и други.

СНЦ „АртистАутор“ е организация за колективно управление на права, регистрирана в Министерството на културата. Сдружението се грижи за колективно представителство, управление и защита на правата на артистите-изпълнители в България от 1998 г. насам. В „АртистАутор“ членуват над 340 професионални български артисти-изпълнители. 

YNG Legal е водеща адвокатска кантора в областта на правото на интелектуалната собственост. Екипът има дългогодишен опит в консултирането на актьори, писатели и други творци във връзка със защитата на техните авторски и сродни права. Кантората предоставя пълно правно обслужване на „АртистАутор“ и участва активно в уреждането на отношенията между организации за колективно управление на права и ползватели на права. 

Галерия снимки от Форум „Правата на артистите-изпълнители“ се проведе в УНСС и предизвика голям ин ...