Председателят на Икономическия и социален съвет Зорница Русинова изнесе открита лекция в УНСС на тема „Кохезионната политика в индустриалните отношения в ЕС“

вторник, 27 февруари 2024 10:13

Председателят на Икономическия и социален съвет (ИСС) г-жа Зорница Русинова изнесе открита лекция на тема „Кохезионната политика в индустриалните отношения като инструмент за конкурентоспособност и приобщаване в ЕС“ пред студентите от III курс по специалностите „Застраховане и социално дело“ и „Икономика на човешките ресурси“. Тя бе по покана на ръководителя на катедра „Чoвешки ресурси и социална защита“ доц. д-р Валери Апостолов.

Заместник-ректорът по институционално и бизнес сътрудничество и студентски политики проф. д-р Цветана Стоянова  откри събитието, акцентирайки на добрите отношения между УНСС и ИСС, които започват от самото създаване на Съвета на 10 декември 2003 г. в емблематичната зала „Академична“ на Университета. „Тогава, преди повече от 20 години, се организира и първата сесия под председателството на проф. д-р Лалко Дулевски, сега омбудсман на УНСС. Радващо е, че първият председател на Съвета беше от УНСС, както и голяма част от бившите и настоящи членовете на организацията са преподаватели или възпитаници на УНСС. Партньорството ни през годините се задълбочи, имаме подписан меморандум за сътрудничество и добрите ни отношения се изразяват в множество съвместни инициативи, като тези открити лекции, от които вие, студентите, ще научите полезни неща не само за следването си, но и за бъдещото ви професионално развитие“, обърна се към аудиторията професор Стоянова.

Доц. д-р Тодор Тодоров, доц. д-р Галина Димитрова, научен секретар на катедра „Чoвешки ресурси и социална защита“, г-жа Зорница Русинова, председател на ИСС, проф. д-р Цветана Стоянова, заместник-ректор по институционално и бизнес сътрудничество и студентски политики и доц. д-р Валери Апостолов, ръководител катедра

Ръководителят на катедра „Чoвешки ресурси и социална защита“ доц. д-р Валери Апостолов акцентира в изказването си, че ИСС дава възможност не само на гражданите да участват във вземането на важни решения, но и на студентите, тъй като организира всяка година стажове. „Съветът изпълнява мисията да бъде не само партньор в управлението на държавата, но и двигател на гражданското общество към напредък и справедливост“, каза той като даде думата на г-жа Зорница Русинова.

„Икономическият и социален съвет е единственият по рода си консултативен орган, който дава възможност на гражданите, членувайки в работодателски и синдикални или неправителствени организации, да участват във вземането на решения чрез консултиране на Народното събрание, Президентството и изпълнителната власт“, посочи председателят на Съвета и възпитаник на УНСС г-жа Зорница Русинова.

Тя подробно разгледа темата за кохезионната политика на ЕС и как тя влияе на индустриалните отношения. „Тя е една от основните политики, които подпомагат свободното движение на хора и стоки, функционирането на общия пазар и засилването на конкурентоспособността. В основата на кохезионната политика е принципът на солидарност, подпомагането на по-бедните страни членки от по-богатите“, каза г-жа Зорница Русинова като засегна темата за предизвикателствата пред ЕС в последните години и необходимостта от преосмисляне на кохезионната политика, което включва адаптация към бързо променящата се глобална среда, намиране на инструменти за справяне с демографската криза и обезлюдяването на някои регионите.

„Досега принципът на разпределението на средствата е бил върху основата на брутния вътрешен продукт, а предложението е да се търсят и други механизми за преразпределение на средствата“, каза г-жа Зорница Русинова.

Лекцията предизвика голям интерес и студентите зададоха множество въпроси, свързани с промените в новата кохезионна политика, за настъпващия евроскептицизъм и начините за справяне с него, за развитието на образователните програми като Еразъм+ и други като част от кохезионната политика, както и за предимствата на България, влизайки в еврозоната.

Галерия снимки от Председателят на Икономическия и социален съвет Зорница Русинова изнесе открита  ...