УНСС почете паметта на Апостола на българската свобода Васил Левски в Цариброд

вторник, 20 февруари 2024 10:38

Паметта на Апостола на свободата, по случай 151-ата годишнина от неговото обесване, в Цариброд бе почетена с възпоменателна церемония и полагане на венци и цветя пред бюст-паметника на Васил Левски в центъра на града.

УНСС беше сред официално поканените гости. Слово от името на ректора проф. д-р Димитър Димитров прочете доц. д-р Тодорка Кинева, заместник-ръководител на катедра „Икономическа социология“ и координатор на споразумението с Културно-информационния център в града.

В словото се подчертава, че 19 февруари е ден за почит на един велик българин, превърнал се в символ на една от основните човешки ценности – свободата; ден, в който се прекланяме пред един национален герой от нашата история, обединил българите приживе, продължаващ да прави това и днес. „Използвам случая да Ви благодаря за ползотворното сътрудничество с община Цариброд и Културно-информационния център в града и за подкрепата, която оказвате за развитието на младите хора и образованието на местно ниво. Уверявам Ви, че УНСС е широко отворен да обучава желаещите млади българи от Западните покрайнини“, казва проф. д-р Димитър Димитров, ректор на УНСС и главен секретар на Съвета на ректорите на висшите училища в Република България.

Слова в памет на делото и личността на Васил Левски произнесоха кметът на община Цариброд Владица Димитров и консулът в Генералното консулство на Република България в Ниш Петър Данов.

„Изчислено е, че Левски е живял 13 000 дни. За тези дни Левски е преобърнал времето, изтръгнал е народа от робската апатия, дал е на историята нов век, а на държавата – предначертание. Написал е с личната си съдба националния епос и е заживял в паметта на поколенията като Апостола на българската свобода. Той е нашият застъпник пред времето и нашият съдник пред историята. Говорим за Апостола не по задължение, а за да си припомним заветите му. И днешният, и утрешният ден имат същата нуждата от идеите на държавника, на човека Васил Левски. Те няма да бъдат забравени. Българите сме народ, който помни доброто“, каза в словото си кметът г-н Димитров и завърши с това какво можем да направим ние, обикновените хора – „За това трябват дела, да обичаме себе си, нашия град, да уважаваме това, което години наред е създавано, да подобряваме, да се обединяваме, да се трудим, да творим, да се уважаваме взаимно, да се уважаваме без значение на национална принадлежност, партия, убеждения, да предлагаме идеи за по-добър живот, за благоденствие. Няма по-подходящ ден от днес, за да си кажем „Дела трябват, не думи“.

Консулът ни в Ниш Петър Данов припомни, че идеите на Апостола за свобода, за „чиста и свята република“ надхвърлят границите на България и с гордост  изтъкна, че в Цариброд се намира един от 20-те паметника на Васил Левски извън страната, а в България те са над 130.

Кметът на община Цариброд Владица Димитров Консулът ни в Ниш Петър Данов

Сред гостите на събитието бяха още посланикът на Република Сърбия в Република България Желко Йович, първият секретар на Посолството на Република България в Белград Недялко Илиев, държавният секретар в Министерството на човешки и малцинствени права и обществен диалог Иван Бошняк, народният представител в 49-ото Народно събрание на Република България от парламентарната група на ГЕРБ – СДС Младен Маринов, управителят на София област Юлиян Леков, специалният съветник на Томислав Жигманов, министъра за  човешки и малцинствени права и обществен диалог, Драгана Тончич, председател на Общинския съвет Пирот и представители на компания „Трейс“ – Сърбия. Събитието бе уважено и от Зоран Джуров, председател на Общински съвет Цариброд, Деян Милев, зам.-кмет на община Цариброд, както и от представители на културно-образователни институции и културно-информационни центрове от Цариброд и Звонци, граждани и медии.

Г-жа Гергана Кирилова, директор на дирекция „Кабинет на ректора“ и доц. д-р Тодорка Кинева (на първия ред от ляво надясно)

В чест на Левски и трагичната му гибел преди 151 години учениците от гимназия „Св. св. Кирил и Методий“ изпълниха спектакъл под названието „В памет на Васил Левски“.

Отбелязването на 151 години от гибелта на Васил Левски приключи с поднасяне на венци и цветя пред бюст-паметника на Апостола в центъра на града. От името на УНСС венец поднесоха г-жа Гергана Кирилова, директор на дирекция „Кабинет на ректора“, и г-н Юлиян Прилепски, директор на дирекция „Управление на собствеността“.

Г-жа Гергана Кирилова и г-н Юлиян Прилепски Доц. д-р Тодорка Кинева Управителят на София област Юлиян Леков

Цялата церемония можете да гледате ТУК


   

Галерия снимки от УНСС почете паметта на Апостола на българската свобода Васил Левски в Цариброд  ...