Нашият университет участва на изложението „От млади хора за млади хора“

понеделник, 19 февруари 2024 15:51

УНСС беше част от изложението От млади хора за млади хора, организирано за столичните гимназисти от 10-12  клас.  

Целта на събитието, поставена от организаторитесъвместен екип по програмата „ABLE Mentor“, е да предостави платформата за вид неформален networking между настоящи и бъдещи студенти, както и да се осъществи реална дискусия, която да бъде от полза за бъдещите студенти при тяхното академично ориентиране. По предварителен регламент бяха представени 4 специалности от трите най-престижни университета в БългарияСофийския университет Св. Климент Охридски, Университета за национално и световно стопанство и Нов български университет. Специалностите „Право“, „Журналистика и медии“, „Международни отношения“ и „Европейска икономика и политика“ от УНСС бяха представени съответно от: Петър Минков и Селин Зeкки; Моника Джелепова, Симона Заркова и Елеонора Костадинова; Александра Гайтанджиева и Йоана Димитрова; Християна Коцева и Андреас Матео. 

Петър Минков, Моника Джелепова, Елеонора Костадинова, Симона Заркова, Александра Гайтанджиева, Кристияна Коцева, Йоана Димитрова, Андреас Матео (от ляво надясно), Селин Зeкки (отпред)

Въпросите, вълнуващи кандидат-студентите, за които търсеха обратна връзка от настоящите студенти, бяха от различно естество: какъв е процесът за кандидатстване, какво друго се изучава в различните специалности освен основните предмети, интересуваха се от това дали преподавателите са добронамерени и отворени към обучаващите се студенти. Предлагат ли се стажове и какви са условията за развитие, както и може ли да се учи и работи едновременно. Задаваха се въпроси за възможностите за специализация и какви практики се провеждат. Бъдещите студенти проявиха интерес и към програмата Еразъм+. Бяха впечатлени от факта, че студенти сами списват „Вестник на УНСС, както и от реновираната Библиотека на УНСС, която е представена в последния брой. Интересуваха се от достъпността на Библиотеката и с какво може да им бъде полезна, както и с каква материална база разполага Университетът. Някои ученици споделиха, че следват профила на УНСС във Facebook и изразиха удовлетворението си от факта, че Университетът е много активен в представянето на информация на тази страница. 

Не на последно място те се интересуваха и от това каква е реализацията след успешното завършване на дадената специалност и какви качества трябва да притежава един бъдещ специалист в съответната област и как тези качества могат да се придобият и развият. 

От своя страна студентите бяха удовлетворени, че се срещат с ентусиазирани и мотивирани ученици, както и от факта, че са успели да  им помогнат  да се ориентират в тяхното търсене, включително и да ги убедят да кандидатстват в УНСС. 

Учениците бяха поканени на Деня на отворените врати на 14 март 2024 г., за да се запознаят отблизо с Университета и да си отговорят лично на някои от зададените въпроси.

   
   
           С „колеги“ от Софийския университет „Св. Климент Охридски 

Ивайло Илиев, координатор на събитието от Националния младежки форум, сподели, че ако има възможност и занапред да се организират подобен тип формати, ще е много ценно, защото това е един вид менторство. Когато е налице достатъчно време настоящите студенти да се срещнат с бъдещите, да обменят опит, да разкажат истории в неформална среда, която предразполага и двете страни, тогава се случват нещата. Мотивацията винаги е налице, но ако има някой, който да ти подаде ръка лично, винаги е много по-успешно и това е най-ценното на такъв тип формати. 

    

Проектът се организира със съдействието на Софийския ученически съвет, чието мото е „Осмели се да действаш“, и програмата Американски центрове на Посолството на Съединените американски щати в България. 

 

Галерия снимки от Нашият университет участва на изложението „От млади хора за млади хора“  ...