УНСС проведе при огромен интерес Националното състезание по икономикс на Асоциацията на икономическите училища в България

събота, 10 февруари 2024 18:20

В УНСС се проведе за 9 път Национално състезание по икономикс, организирано от Асоциацията на икономическите училища в България (АИУБ). Участие взеха рекорден брой ученици – над 260 състезатели от професионалните гимназии от цялата страна.

Лилия Велинова, представител на спонсора Coca-Cola Hellenic, Мая Гешева, директор на Националната финансово-стопанска гимназия, проф. д-р Цветана Стоянова, в.и.д. заместник-ректор по институционално и бизнес сътрудничество и студентски политики, проф. д-р Димитър Димитров, ректор на УНСС, проф. д-р Даниела Фесчиян, председател на АИУБ, проф. д-р Матилда Александрова, в.и.д. заместник-ректор по учебната дейност, Емилия Иванова, директор на Националната търговско-банкова гимназия и Константин Стоянов от АССП

Проф. д-р Даниела Фесчиян, председател на АИУБ, откри националното състезание и представи официалните лица - ректорът на УНСС проф. д-р Димитър Димитров, под чийто патронаж се провеждат състезанията на АИУБ, в.и.д. заместник-ректорът по учебната дейност проф. д-р Матилда Александрова, в.и.д. заместник-ректорът по институционално и бизнес сътрудничество и студентски политики проф. д-р Цветана Стоянова, заместник-председателят на АИУБ и директор на Националната търговско-банкова гимназия г-жа Емилия Иванова, директорът на Националната финансово-стопанска гимназия (НФСГ) и член на Координационния съвет на АИУБ г-жа Мая Гешева, г-жа Лилия Велинова, представител на спонсора Coca-Cola Hellenic, г-н Константин Стоянов, член на Управителния съвет на Асоциация на счетоводителите и счетоводните предприятия (АССП), спонсор на състезанието и възпитаник на УНСС.   

„Поздравявам ви и ви благодаря за вашата целеустременост, за това че сте дошли от всички краища на страната“, обърна се към средношколците проф. д-р Даниела Фесчиян, председател на Асоциацията на икономическите училища в България, като изтъкна, че тази година състезателите са рекорден брой. Тя също отбеляза, че Асоциацията на икономическите училища се е увеличила с още един член – Средното училище „Екзарх Антим I“ в Казанлък и членовете вече са 42. „Ние успяхме да изградим един мост между средното образование, университета и бизнеса. Бизнесът е тук и е готов да ви поеме, а гарант за качеството на обучение е Университетът за национално и световно стопанство“, каза професор Фесчиян.

„Уважаеми колеги“, обърна се към учениците-състезатели ректорът на УНСС като обясни, че се надява в скоро време те наистина да станат колеги като студенти в УНСС и да се присъединят към 18-те хиляди учащи в Университета. Той отбеляза, че УНСС е с най-високата професионална акредитация, получена от Националната агенция за оценяване и акредитация, което е гаранция за най-добро и качествено образование, наблегна на връзките с бизнеса, за сключените над 200 меморандума за сътрудничество с различни компании, които подпомагат обучението и предоставят възможност за стажове и бъдеща работа. „Образованието е най-високата, най-ценната инвестиция, която остава за цял живот, вие сте направили най-добрата инвестиция, идвайки при нас“, каза проф. д-р Димитър Димитров.

В.и.д. заместник-ректорът по учебната дейност проф. д-р Матилда Александрова приветства средношколците с думите: „Добре дошли в нашата „алма матер“. Вие сте нашето вдъхновение, мотивирате ни да работим за взаимодействието между средните училища, нашия университет и бизнеса. Пожелавам Ви успех на това важно състезание по икономикс и ние ще ви очакваме в нашите зали от новата учебна година“.  

„Адмирирам ви за смелостта днес да сте тук, да се състезавате с вашите връстници и съм сигурна, че най-добрите днес ще победят и ще станат студенти в УНСС. Благодаря и на вашите учители, на директорите на училищата ви, че успяват да ви дадат знанията, които ние после като преподаватели да надградим“, обърна се към средношколците в.и.д. зам.-ректорът по институционално и бизнес сътрудничество и студентски политики на УНСС проф. д-р Цветана Стоянова.

„Поздравявам ви за решението да се явите на състезанието по икономикс. Пожелавам на всички ученици от всички училища да избирате този университет, защото това е училището на бъдещето. Искам специално да благодаря на проф. Фесчиян, тя е двигателят на Асоциацията на икономическите училища в България, която вече стана на 9 години. Това са огромен труд и усилия, които полага проф. Фесчиян абсолютно безвъзмездно“, каза г-жа Емилия Иванова.

„Днес за пореден път най-големият бизнес университет в България даде сериозно доказателство, че връзката между средното и висшето образование е реален факт благодарение на настоящото ректорско ръководство на УНСС и благодарение на вдъхновението и посланията, които отправя към образователната общност лично проф. д-р Даниела Фесчиян. Инвестицията в днешното състезание не е само инвестиция в самите вас, а инвестиция в бъдещето на нацията“, подчерта г-жа Мая Гешева.

„Пътят, по който вие вървите, се гради от самите вас. Всички ние днес сме се събрали, за да ви подпомогнем по този път“, каза г-жа Лилия Велинова, представител на спонсора Coca-Cola Hellenic Bottling Company. Другият спонсор г-н Константин Стоянов, член на Управителния съвет на Асоциация на счетоводителите и счетоводните предприятия (АССП),  е завършил специалност „Финанси“ в УНСС, участва в учебния процес по дисциплината „Управление и организация на счетоводната дейност“, като същевременно е създател на първия в България счетоводен софтуер с използването на изкуствен интелект, чрез който се преминава от хартиени към електронни документи.

„Това е едно важно състезание и чрез него вие попадате в най-големия и най-елитния икономически университет в България – университетът, в който работи и преподава бизнесът“, каза г-н Константин Стоянов.

Най-емоционалната част беше церемонията по награждаването на лауреатите от Националното състезание по финанси и счетоводство на Асоциацията на икономическите училища в България.

На първо място е Виктория Стрендева, ученичка от Националната търговско-банкова гимназия. Тя получи сертификат за признаване на оценка Отличен (6.00) за прием в УНСС от ректора проф. д-р Димитър Димитров и парична награда от спонсорите – 1000 лева от Coca-Cola Hellenic и 500 лв. от АССП.

Второ място е за Катрина Асенова от Националната търговско-банкова гимназия. Тя получи сертификат за признаване на оценка Отличен (6.00) за прием в УНСС от ректора проф. д-р Димитър Димитров и парична награда от спонсорите – 800 лева от Coca-Cola Hellenic и 300 лв. от АССП.

На третото място се класираха Наталия Гигьова и Дария Чекелезова. Тe получиха сертификати за признаване на оценка Отличен (6.00) за прием в УНСС от ректора проф. д-р Димитър Димитров и парични награди от спонсорите - по 500 лева от Coca-Cola Hellenic и по 200 лв. от АССП.

Четиримата лауреати заявиха, че за тях е чест да продължат образованието си в УНСС.

„Завършвайки УНСС, вие ставате най-добрите сред най-добрите, защото „Пътят на успеха минава през УНСС“, подчерта проф. д-р Даниела Фесчиян.

Победителите в Националното състезание по икономикс на Асоциацията на икономическите училища в България можете да видите тук.

   

Галерия снимки от УНСС проведе при огромен интерес Националното състезание по икономикс на Асоциац ...