УНСС и „АЕЦ Козлодуй“ ЕАД подписаха меморандум за стратегическо партньорство

вторник, 23 януари 2024 12:26

Ректорът на УНСС проф. д-р Димитър Димитров и Валентин Николов, изпълнителен директор на „АЕЦ Козлодуй“ ЕАД, подписаха меморандум за сътрудничество. Споразумението включва организиране на обучения и обмяна на опит в областта на научните изследвания и  проектната дейност с цел повишаване ефективността на образователната, научно-изследователската и развойната дейност в областта на енергетиката и сектора за сигурност.

Г-н Николов и проф. д-р Димитър Димитров

„Нашият университет е сред малкото висши училища, обучаващи студенти в специалности, пряко свързани с енергетиката и ядрената сигурност. Поддържаме и развиваме висококвалифициран академичен състав от изтъкнати, национално и международно признати преподаватели и учени, които дават качествена подготовка в тези области“, каза ректорът на УНСС, който е и ръководител на единствената в света Международна магистърска програма по ядрена сигурност, създадена със съдействието на Международната агенция по атомна енергия (МААЕ). Проф. Димитър Димитров е и ръководител на катедра „Национална и регионална сигурност“, водеща обучението по Международната програма. Той допълни, че „УНСС може да провежда целево обучение на работници и служители на „АЕЦ Козлодуй“ ЕАД с цел повишаване на квалификацията им и да осигурява специалисти при изпълнение на национални и международни проекти и научноизследователски проучвания“.

Изпълнителният директор на „АЕЦ Козлодуй“ г-н Валентин Николов заяви, че те могат да подобрят практическото обучение на студентите чрез провеждане на специализиращи стажове и практики в атомната електроцентрала. „Можем да предоставим и условия за разработване на дипломни работи, свързани с дейността на „АЕЦ Козлодуй“ ЕАД“, каза г-н Николов и допълни, че е желателно всички висши училища, които се занимават с ядрена енергетика да обединят усилията си в анализа и проучванията с цел подобряване на обучението и научните разработки.

В меморандума е включен ангажиментът на УНСС да популяризира в учебния процес и пред обществото научноизследователските публикации, дейността и постиженията на „АЕЦ Козлодуй“ ЕАД, като най-икономична и екологично най-чиста технология за получаване на електрическа енергия при съвременното ниво на техниката и при спазването на изискванията за физическа, организационна, екологична и информационна сигурност.

От своя страна „АЕЦ Козлодуй“ ЕАД може да предлага актуализация на учебните програми в съответствие с потребностите на производствената дейност в дружеството и да препоръчва увеличаване на заявените от Университета места за прием или откриването на нови магистърски специалности и следдипломни квалификации по специалности от интерес за Дружеството.

Координатор по изпълнението на споразумението от страна на УНСС е доц. д-р Нончо Димитров, зам.-декан по качеството и международното сътрудничество на факултет „Икономика на инфраструктурата“ и научен секретар на катедра „Национална и регионална сигурност“, а от страна на „АЕЦ Козлодуй“ ЕАД е Стефка Петрова, ръководител управление „Администрация и контрол“.

На срещата присъстваха доц. д-р Нончо Димитров, г-н Валентин Николов, проф. д-р Димитър Димитров, проф. д-р Цветана Стоянова, зам.-ректор по институционално и бизнес сътрудничество и студентски политики

   

Галерия снимки от УНСС  и „АЕЦ Козлодуй“ ЕАД подписаха меморандум за стратегическо партньорство ...