В родината на счетоводството - Италия, преподават банково счетоводство по учебник на УНСС

петък, 19 януари 2024 13:05

Университетът на Санио, Беневенто, Италия ще преподава банково счетоводство по англоезичния учебник на  проф. д-р Стоян Стоянов, проф. д-р Даниела Фесчиян и доц. д-р Лилия Рангелова.

По молба на проф. Гуидо Миаджо, преподавател по счетоводство в Университет на Санио и проф. Биаджо Симонети, институционален координатор на програма „Еразъм+“, катедра „Счетоводство и анализ“ дари учебници за англоезичните курсове на университета, за да могат да се обучават студентите им по тази фундаментална счетоводна дисциплина.   

Новоизбраният ръководител на катедрата проф. Даниела Фесчиян връчи дарението на ректора проф. д-р Димитър Димитров и чрез доц. д-р Камелия Асенова, директор на Университетския център за мобилност на студенти и преподаватели и институционален координатор на УНСС по програма „Еразъм+“, то ще достигне до родината на счетоводството – Италия.

„Не помня да сме имали друг подобен случай“, отбеляза проф. Димитров. Той припомни, че един от основните приоритети на новия му мандат (декември 2023 – декември 2027) е именно  интернационализацията на обучението. „Радвам се, че примерите за научна и образователна синергия започват буквално с първите дни на новата година. Катедрата има много развито направление „Счетоводство на банките и публичния сектор“, в което са преподавали ненадминати учени в счетоводната наука, какъвто беше проф. Коста Пергелов, след него проф. Стоян Стоянов, проф. Фесчиян, която пое ръководството на направлението от проф. Стоянов, неин научен ръководител“, отбеляза ректорът.

„През лятото на 2023 г. доц. д-р Камелия Асенова, директор на Университетския център за мобилност на студенти и преподаватели, ни информира за посещението на  проф. Гуидо Миаджо. С проф. д-р Снежана Башева трябваше бързо да организираме обмяна на опит, да видим кои са допирателните ни точки, за да се изгради стратегия за последващо стартиране на съвместна програма между двата университета. Катедрата се включи много активно в разговорите с професора и в един от тях му подарихме нашия учебник по банково счетоводство на английски език, издаден от Университетското издателство още през 2012 г. Това е и първият български учебник по дисциплината на английски език. Използвахме го при стартирането на пилотния проект на бакалавърската ни програма „Финанси и счетоводство на английски език“ през 2015 г., с която много се гордеем и която, според мен, е най-ценният резултат от работата ми като заместник-декан на Финансово-счетоводния факултет при деканството на проф. д-р Огнян Симеонов“, разказа проф. Фесчиян.

Проф. Гуидо Миаджо остава силно впечатлен от това, че УНСС преди повече от 10 години е стартирал бакалавърска програма по финанси и счетоводство на английски език и споделя, че в техния университет не разполагат с учебник на английски език по тази фундаментална дисциплина „Банково счетоводство“. В благодарствено писмо до българските си колеги проф. Гуидо Миаджо казва за учебника: „Книгата ми хареса много, защото е замислена като учебно помагало за учениците. Тя е съвсем основателно малка. Във всяка глава са включени полезни въпросници за самооценка на обучението и речник на техническите термини, полезен за тези, които изучават темата за първи път“.

„Този факт ни накара да се почувстваме горди. В Италия, родината на счетоводството и първите банки, да се преподава счетоводство на банките по учебник на български преподаватели е огромно признание“, отбеляза проф. Фесчиян.  

По покана на проф. Биаджо Симонети, институционален координатор по „Еразъм+“, проф. д-р Даниела Фесчиян и проф. д-р Снежана Башева през месец май 2024 г. ще посетят Университета на Санио, за да уточнят детайлите по стартирането на пилотния проект на двустранно акредитираната бакалавърска програма „Финанси и счетоводство на английски език“ на Университета на Санио, Беневенто, Италия и УНСС. Предвижда се приоритет на тази програма да бъде привличането на италиански студенти и даването на възможности на студентите от УНСС да почерпят от италианския опит.

„Смятам, че най-старата и авторитетна катедра по счетоводство в България – 104-годишната катедра „Счетоводство и анализ“ при УНСС заслужава това високо признание и то е резултатът от екипната всеотдайност и приемственост на всички поколения учени, преподавали в нея. Както казваше проф. Пергелов, „когато стъпваш върху раменете на гиганти, виждаш надалеко“, припомни  проф. Фесчиян.

Галерия снимки от В родината на счетоводството - Италия, преподават банково счетоводство по учебни ...