УНСС с „Академичен Оскар" за висше училище с най-висока институционална акредитация според НАОА

петък, 12 януари 2024 18:44

Университетът за национално и световно стопанство получи „Академичен Оскар" за висше училище с най-висока институционална акредитация според НАОА и най-престижно висше училище в професионално направление „Икономика“ според работодателите и преподавателите във висшите училища на церемонията, организирана от вестник „24 часа".

Ректорът на УНСС проф. д-р Димитър Димитров получи отличието в присъствието на министър-председателя акад. Николай Денков, министъра на образованието и науката проф. д-р Галин Цоков, министъра на иновациите и растежа Милена Стойчева, председателя на парламентарната Комисия по образование и наука Красимир Вълчев, кмета на столицата Васил Терзиев, ректори и представители на бизнеса.

Наградата бе връчена от финансовия директор на „Кауфланд България“ Иван Георгиев, възпитаник на УНСС, който изтъкна: „Нашата цел в сътрудничеството ни с учебните заведения е не да променяме образователната система или да се намесваме в начина на преподаване и обучени, ние искаме да бъдем моста между бизнеса и образователната система чрез нашия пример, добри практики, ноу-хау, да помогнем за плавната и по-бърза интеграция на българските студенти в българската икономика. С УНСС през миналата година стартирахме една много успешна Бизнес академия, в която взеха участие над 30 студенти, която смятаме да надградим тази година с нови модули, защото получихме обратна връзка от предишните участници в какви модули можем да развием програмата и немалка част от участниците в тази академия вече са и наши колеги в „Кауфланд България“.

Ректорът на УНСС проф. д-р Димитър Димитров благодари на организаторите на това събитие, лично на г-жа Венелина Гочева, на Рейтинговата агенция, на господин Георги Стойчев.

„Рейтингът дава много информация и ние трябва да се възползваме от него. За мен и Университета за национално и световно стопанство това е голямо признание. Благодаря за институционалната акредитация и признанието на работодателите. Освен с „Кауфланд България“ ние имаме още 8 бизнес академии, разработили сме ги като образователна иновация с цел нашите студенти да се учат на бизнес от практиците“. Ректорът благодари и на академичната колегия на УНСС, която подготвя студентите и заслужава тази награда. „Благодарности и към нашите студенти, които се представят много добре в обучението и след това в реализацията. Ние нямаме проблем с професионалната реализация на студентите, близо 100% от тях започват работа по специалността, която са завършили. А съвсем скоро нашият отбор по право се класира на 3-то място в света дори преди Харвард“, допълни проф. Димитров и постави на вниманието на аудиторията проблема с картата за висше образование. Според него тя задържа развитието на нови иновативни специалности, като „Изкуствен интелект“, „Киберсигурност“, поради големия излишен капацитет, който Националната агенция за оценяване и акредитация е раздавала дълги години. „Както г-н Георги Стойчев каза, в момента едва 47% от местата, които са акредитирани във висшите учебни заведения, са заети, но ако погледнем държавната поръчка процентът е над 80. Това изкривява картината и затруднява развитието на нови специалности. А за тези, които се интересуват кога български университет ще бъде между първите 10, ще кажа, че бюджетите на първите 10 университета в света започват от 1 милиард долара нагоре“.

В началото г-жа Венелина Гочева, издател и управител на Медийна група България и инициатор на „Академичните Оскари“, откри церемонията с думите: „Всяка година мотивираме ректорите да търсят такива специалности, които да бъдат модерни и привличащи българите да останат в българските университети, да откриват такива специалности, които да намират най-късата писта към професии, които дават достоен начин на живот на младите българи“.

„Задължение на бизнеса е да подпомага университетите в България, както и средното образование, защото те подготвят бъдещите кадри, важно е и преподавателите да участват в бизнеса“, посочи  при откриването проф. д.т.н. инж. Николай Вълканов, председател на Съвета на директорите и собственик на „Минстрой Холдинг“, заместник-председател на КРИБ и „Инвеститор на годината“.

Министър-председателят акад. Николай Денков определи събитието като едно от най-полезните, на които присъства. „Рейтинговата система е една от най-добрите в Европа и в света. Не само, че получаваме изключително ценна информация за всяко едно висше училище във всяко едно професионална направление как изглеждат нещата, но тази информация я използваме от години и за оценката на качеството, и за финансирането, и за пренасочването на приема, така че когато завършват студентите да знаят, че могат да се реализират на позиции за висше образование по специалността. Но най-важното е, че успяваме да запълним информационния вакуум в една трудна област, каквато са кандидат-студентите, техните родители и техните приятели.“ Той специално отбеляза работата на вестник „24 часа“ тази информация да не остане затворена в папките, а да бъде поднесена по начин, по който всеки един младеж в България и неговите родители да могат да разберат.

Отличията са базирани на Рейтинговата система на висшите училища в България - ежегодна класация, организирана от Министерството на образованието и науката (МОН) и от консорциум, в който са включени институтът „Отворено общество" и „Сирма груп". Церемонията, организирана от вестник „24 часа", представя Рейтинговата система като най-качествения ориентир за младите хора и за техните родители за това кои университети и кои професионални направления дават най-добри шансове за реализация на младите хора; къде се влиза с най-високи оценки от средното образование; кои са специалностите, които гарантират 100 процента работа веднага след дипломирането; какво е най-доходно да се учи в България.

В словото си Георги Стойчев от „Отворено общество“ очерта три големи, устойчиви тенденции, които се регистрират вече 10 години чрез Рейтинговата система за измерване на различни аспекти от дейността на висшите училища.

„На първо място наблюдаваме устойчива тенденция за подобряване на реализацията на пазара на труда на завършилите, тенденция, която беше прекъсната от такива негативни събития като Ковид пандемията и войната в Украйна. В рамките на последното десетилетие доходите на младите висшисти, тези които са били на пазара на труда от 1 до 5 години, са се увеличили повече от 2 пъти. Безработицата сред тази група висшисти е намаляла повече от 2 пъти. Делът на младите висшисти, които се реализират в българската икономика непрекъснато се увеличава, достигайки до 86% през 2023 г. И най-важното, делът на висшистите, които се реализират на позиция за висше образование, чувствително нараства. Една от най-негативните новини, с която се сблъскахме при първото издание на рейтинговата система преди 13 години, беше фактът, че под половината от висшистите тогава се реализираха на позиции за висше образование. Оттогава до днес наблюдаваме непрекъснато увеличаване на този дял, който достига 60% през тази година, а е бил 47% преди десетина години. Като този дял при завършилите магистри е още по-голям, там достига 70%, което означава, че всяка следваща степен на образованието води до по-голяма реализация“, обясни г-н Стойчев.

Според него другата положителна тенденция е увеличаване на влиянието на българите в международни съревнования. Броят на публикациите, които българските висши училища са направили през последните 5 години е над 2 пъти по-голям от публикациите, които са произведени от висшите училища в предходния 5-годишен период.

Трета положителна тенденция е увеличаване на чуждестранните студенти, което показва способността на българското образование да се конкурира на европейския образователен пазар. В рамките на десетилетието делът на чуждестранните студенти се е увеличил от 4 до над 8%. И по този показател България достига средното ниво на Европейския съюз. 90% от чуждестранните студенти в България идват от други европейски държави.

„Голямото предизвикателство е намаляващият брой студенти и голямата ножица, която се отваря между капацитета на висшето образование и броя на студентите. Висшите училища продължават да се увеличават. Само за последните 3 години са се увеличили с над 11 000 нови места, това е все едно да имате един нов Великотърновски университет. И това, което наблюдаваме е, че все по-голям дял от местата във висшите учебни заведения остават незаети. В момента едва 47% от местата, които са акредитирани във висшите учебни заведения, са заети. Също така наблюдаваме, че все по-голям дял от държавната поръчка остава незаета“, заключи той.

Проф. Димитров проведе разговори с министъра на образованието и науката проф. д-р Галин Цоков, председателя на парламентарната Комисия по образование и наука Красимир Вълчев, кмета на столицата Васил Терзиев, новия ректор на Софийския университет проф. д-р Георги Вълчев, проф. д.т.н. инж. Николай Вълканов, председател на Съвета на директорите и собственик на „Минстрой Холдинг“, председателя на съвета на ректорите акад. Лъчезар Трайков и ректори на други висши училища.

На церемонията присъстваха още в.и.д. зам.-ректор по институционално и бизнес сътрудничество и студентски политики проф. д-р Цветана Стоянова и директорът на дирекция „Кабинет на ректора“ г-жа Гергана Кирилова

   

Галерия снимки от УНСС с „Академичен Оскар" за висше училище с най-висока институционална акредита ...