УНСС посрещна рекорден брой участници в Националното състезание по финанси и счетоводство на Асоциацията на икономическите училища в България

събота, 16 декември 2023 17:40

В УНСС се проведе най-голямото и най-старото национално състезание, организирано от Асоциацията на икономическите училища в България (АИУБ), с повече от 20-годишна история – Националното състезание по финанси и счетоводство. Състезаваха се рекорден брой ученици – над 260 състезатели от 23 професионални гимназии, членове на АИУБ, от цялата страна.

В продължение на 2,5 астрономически часа учениците решаваха сложни казуси в областта на финансите и счетоводството.

Проф. д-р Даниела Фесчиян, председател на АИУБ, откри националното състезание и представи официалните лица.

На откриването присъстваха проф. д-р Цветана Стоянова, зам.-ректор по институционално и бизнес сътрудничество и студентски политики на УНСС, проф. д-р Даниела Фесчиян, председател на АИУБ, г-жа Емилия Иванова, зам.-председател на АИУБ и директор на Националната търговско-банкова гимназия, г-жа Мая Гешева, член на Координационния съвет на АИУБ и директор на Националната финансово-стопанска гимназия (НФСГ), д-р Руси Русев, зам.-директор на НФСГ, г-жа Лилия Велинова, представител на спонсора Coca-Cola Hellenic Bottling Company, г-жа Рая Петрова, спонсор на състезанието, председател на Управителния съвет на Асоциация на счетоводителите и счетоводните предприятия (АССП) и възпитаник на УНСС, Константин Стоянов, член на Управителния съвет на другия спонсор на състезанието АССП и възпитаник и преподавател в УНСС, г-жа Гергана Кирилова, директор на дирекция „Кабинет на ректора“.

Г-жа Гергана Кирилова, г-н Константин Стоянов, г-жа Рая Петрова, проф. д-р Даниела Фесчиян, проф. д-р Цветана Стоянова, г-жа Емилия Иванова, г-жа Мая Гешева, д-р Руси Русев, г-жа Лилия Велинова (от дясно наляво)

Приветствие към състезателите за тяхната мотивация и кураж отправи проф. д-р Даниела Фесчиян, председател на Асоциацията на икономическите училища в България: „Днес показваме един триумф на знанието и мотивираността на младите хора да се борят, за да заслужат достойното си място в голямото академично семейство на Университета за национално и световно стопанство. Ние ви благодарим за това, че въпреки метеорологичните условия, в този снежен ден дойдохте от цялата страна“, каза проф. д-р Даниела Фесчиян и допълни, че средношколците, които днес се явяват на състезанието, за разлика от техните съученици, които избират рационалното, подготвят се за държавния зрелостен изпит, правят нещо изключително, защото от 9 клас се готвят и решават тестове и задачи по две фундаментални икономически дисциплини – финанси и счетоводство. „Това се оценява и от ректорското ръководство на УНСС, и от бизнеса. Ние изградихме мост между средното образование, Университета и бизнеса. Асоциацията на икономическите училища в България се гордее, че този мост става все по-мощен и доказателство за това е днешното присъствие на двама успели възпитаници на УНСС – г-жа Рая Петрова, която е завършила специалност „Счетоводство“ в УНСС и г-н Константин Стоянов, завършил специалност „Финанси“ в УНСС, които се обърнаха към председателството на АИУБ с желание да подкрепят Университета, който ги е подготвил, за да постигнат елита в професията си. Г-н Константин Стоянов участва в учебния процес по дисциплината „Управление и организация на счетоводната дейност“, като същевременно е създател на първия в България счетоводен софтуер с използването на изкуствен интелект, чрез който се преминава от хартиени към електронни документи. Следователно с приема си в УНСС вие попадате в най-големия и най-елитния икономически университет в България – университетът, в който работи и преподава бизнесът. Завършвайки УНСС вие ставате най-добрите сред най-добрите, защото „Пътят на успеха минава през УНСС“, подчерта проф. д-р Даниела Фесчиян.

Проф. д-р Даниела Фесчиян

„Изключително ми е приятно, че със силната ви мотивация и с желанието ви за изява, днес сте тук и съм сигурна, че ще покажете най-доброто, на което сте способни“, обърна се към средношколците зам.-ректорът по институционално и бизнес сътрудничество и студентски политики на УНСС проф. д-р Цветана Стоянова и подчерта: „Надявам се също  с една голяма част от вас да се видим в първи курс през септември месец, защото Националното състезание по финанси и счетоводство дава едни от най-добрите ни студенти, за това говори и обучението, което получавате в гимназиите, от които идвате. За нас като преподаватели е изключително удоволствие да преподаваме на такива студенти като вас. Искам да изкажа своите най-искрени благодарности както на проф. д-р Даниела Фесчиян, така и на цялата Асоциация на икономическите училища в България за усилията, които полагат през годините, защото това е най-мащабното и най-силното състезание, което УНСС има, и от него излизат най-добрите ни студенти. Искам да благодаря и на представителите на бизнеса, които осигуриха наградите за най-добрите от вас. Поздравления и адмирации за всичко, което правите!“

Проф. д-р Цветана Стоянова

„Поздравявам ви с решението да се явите на състезанието по финанси и счетоводство. Университетът инвестира немалък ресурс във вас, в своето бъдеще и в бъдещето на нашата страна. Аз съм много горда, че тук има такива ученици, чиято вътрешна мотивация е толкова голяма и имат желание и воля да заслужат място в УНСС, показвайки най-доброто, на което са способни“, каза г-жа Емилия Иванова.

Г-жа Емилия Иванова

„Днес за пореден път, най-големият бизнес университет в България даде сериозно доказателство, че връзката между средното и висшето образование е реален факт, който има своята история и дълбок смисъл и съдържание благодарение на настоящото ректорско ръководство на УНСС и благодарение на вдъхновението и посланията, които отправя към образователната общност лично проф. д-р Даниела Фесчиян, председател на Асоциацията на икономическите училища в България“, подчерта г-жа Мая Гешева.

Г-жа Мая Гешева

„Много ми хареса това, което каза  проф. д-р Даниела Фесчиян, за моста между средното образование, Университета и бизнеса. Мостът ни помага да трупаме практика, практиката води до едни много добри резултати, а резултатите ни показаха, че когато сме близо един до друг и заедно, нещата се получават“, каза г-жа Лилия Велинова, представител на спонсора Coca-Cola Hellenic Bottling Company и допълни, че участникът, класирал се на първо място ще получи 1000 лв., на второ място – 800 лв., на трето място – 500 лв. и предложение за стаж в компанията. Тя подчерта, че всичките девет стажанти, лауреати от миналогодишното състезание на АИУБ, които са били на стаж в Coca-Cola Hellenic Bottling Company, през тази година са получили предложение да останат в екипа на компанията.

Г-жа Лилия Велинова

„Изключително съм щастлива да бъда днес тук. Нашата асоциация съществува вече 20 години и е сдружение, което има за цел да защитава интересите на счетоводната гилдия. АССП много добре осъзнава, че трябва да бъде близо до вас, когато някой ден решите да се занимавате професионално със счетоводство и тогава ще имаме възможност да се подкрепяме взаимно, вие с нови сили и ентусиазъм, а ние с опит и ноу-хау“, подчерта представителят на другия спонсор на състезанието АССП - г-жа Рая Петрова, и отбеляза, че Асоциацията, ще награди участника, класирал се на първо място с 500 лв., на второ място – с 300 лв., на трето място – с 200 лв.

Г-жа Рая Петрова и г-н Константин Стоянов

На състезанието присъстваха и учителите по счетоводство, които са подготвили учениците за участие в надпреварата - г-жа Симона Кирилова от Професионална гимназия по икономика (ПГИ) - Перник, и г-жа Петя Тенева от Професионална гимназия по транспорт и транспортен мениджмънт - Казанлък (на снимката долу от ляво надясно).

 Участници в състезанието

Победителите в Националното състезание по финанси и счетоводство на Асоциацията на икономическите училища в България можете да видите ТУК.

    

Галерия снимки от УНСС посрещна рекорден брой участници в Националното състезание по финанси и сче ...