Ректорът откри изложба по случай 20 години сътрудничество между УНСС и Икономическия и социален съвет на Република България

понеделник, 11 декември 2023 18:03

На официална церемония в централното фоайе ректорът проф. д-р Димитър Димитров откри изложба „Университетът и гражданският парламент на България“ по случай 20 години сътрудничество между УНСС и Икономическия и социален съвет (ИСС).

Ректорът на УНСС проф. д-р Димитър Димитров, проф. д-р Лалко Дулевски, председател на ИСС (17.09.2003 – 24.01.2021) и председател на Общото събрание на УНСС, Зорница Русинова, председател на ИСС, д-р Пламен Димитров, член на ИСС и президент на Конфедерацията на независимите синдикати в България (КНСБ), д-р Богомил Николов, член на ИСС и председател на Асоциация „Активни потребители“ (от дясно наляво)

С тази изложба искаме да отбележим успешното ни сътрудничеството с ИСС и ролята на нашия университет за създаването и развитието на Съвета, който на 10 декември навърши 20 години и е създаден именно тук в УНСС. ИСС е институция, която е символ на гражданското общество на България. През тези години ИСС безспорно изигра много важна роля за развитието на конструктивния обществен диалог и стана място за консенсус във времена на дълбоки и динамични промени в страната ни. Като орган, който е натоварен с мисията да е гражданският парламент на България и да осигурява широко представителство в обществения и икономическия живот на страната, Икономическият и социален съвет в най-чист вид реализира принципите на правовата държава“, каза ректорът проф. д-р Димитър Димитров.

„Благодаря много за тази инициатива, защото в рамките на тази 20-годишнина няма как да не отчетем ролята, която има съвместното партньорство между УНСС и Икономическия и социален съвет не само поради факта, че първият дом на ИСС е бил в сградата на Университета. Голяма част от настоящите и в исторически план членове на организацията са преподаватели или възпитаници на УНСС. Аз също съм завършила магистратура и по настоящем съм докторант в Университета и за мен е огромна чест“, подчерта Зорница Русинова, председател на ИСС и допълни: „Това има обяснение, при необходимостта от експертен и научен потенциал в ИСС, съвсем нормално е най-големият икономически университет да има сериозен принос за неговите кадри“.

„Много съм щастлив в този момент, защото тази изложба е част от институционалната памет на УНСС, която нашият университет поддържа повече от 100 години. Защото ИСС дори е регистриран в УНСС, факт, който не всички знаят. Ние се постарахме да видим в първия и в последния мандат колко от преподавателите и възпитаниците на Университета са членове на ИСС и ще кажа, че аз лично съм много впечатлен, при основаването на Съвета, те са 16 човека, а през настоящия мандат са 17. Това говори не само за мащаба на Университета, но и за качеството на неговите кадри и преподаватели. Аз наистина се радвам, че успяхме да покажем приноса на УНСС за развитието и утвърждаването на ИСС“, каза проф. д-р Лалко Дулевски, председател на ИСС (17.09.2003 – 24.01.2021) и председател на Общото събрание на УНСС и подчерта: „В исторически план искам да отбележа, преди нас, няма страна в Европейския съюз, в която гражданският парламент да е възникнал в най-чистата, свободна среда – академичната.  България е първата от новите 12 страни  членки на Европейския съюз, в която ИСС бе създаден по модела на Европейския икономически и социален комитет като нов тип институция, напълно независима от законодателната и изпълнителната власт“.

„Тази изложба наистина носи институционална памет и това е много важно за идните поколения. Фактът, че УНСС роди гражданския парламент е малко известен, което е уникално като събитие в сравнение с всички останали държави  членки на Европейския съюз, затова е добре това да се изтъква и показва както у нас, така и на международно ниво“, каза д-р Пламен Димитров, член на ИСС и президент на Конфедерацията на независимите синдикати в България (КНСБ) и отбеляза: „Много хора се съмняваха при създаването на Съвета дали той ще може да работи конструктивно, но тези 20 години от историята на ИСС доказаха, че този скептицизъм не е бил оправдан и това, което правим и в момента, и през всичките тези години, наистина е достойно и експертизата му е достатъчно висока“.

Изложбата представя хронологично историята на ИСС и сътрудничеството му с УНСС.

Ректорът връчи на д-р Пламен Димитров голямата статуетка „Проф. Стефан Бобчев – основател и първи ректор на УНСС“ и почетна грамота за принос в развитието на сътрудничеството между УНСС и Икономическия и социален съвет (ИСС) и издигане авторитета на българското висше образование и наука.

Проф. д-р Димитър Димитров награди с възпоменателен медал „Проф. Стефан Бобчев – основател и първи ректор на УНСС“ Зорница Русинова за принос в развитието на сътрудничеството между Университета и ИСС и за утвърждаване доброто име и авторитет на Университета за национално и световно стопанство.

Ректорът проф. д-р Димитър Димитров връчи възпоменателен медал „Проф. Стефан Бобчев – основател и първи ректор на УНСС“ на проф. д-р Лалко Дулевски за принос в развитието на сътрудничеството между Университета и ИСС и за утвърждаване доброто име и авторитет на Университета за национално и световно стопанство.

На събитието присъстваха ректорското ръководство в лицето на проф. д-р Матилда Александрова, зам.-ректор по учебната дейност, доц. д.н. Михаил Мусов, зам.-ректор по научноизследователска дейност и международно сътрудничество, доц. д-р Росен Кирилов, зам.-ректор по дигитализация и киберсигурност, настоящи и бивши членове на ИСС, преподаватели, служители и студенти.


Икономическият и социален съвет (ИСС) на Република България е създаден със Закон за Икономически и социален съвет на България (обн. в ДВ бр. 41/2001 г.). ИСС (наричан също така и „Съвет“) е юридическо лице на бюджетна издръжка със седалище в София и е второстепенен разпоредител с бюджетни средства към Народното събрание на Република България.

ИСС е „консултативен орган, изразяващ волята на структурите на гражданското общество по икономическото и социалното развитие”.

Мисията на ИСС на България е да бъде не само партньор в управлението на държавата, но и мощен двигател на организираното гражданско общество, задвижван от съгласие, аргументи, компромиси, но винаги насочен към напредък и справедливост.

Със създаването на ИСС като нова институция на гражданския диалог у нас започна и нов етап в развитието на организираното гражданско общество.

Като действащ орган Съветът е конструиран с провеждането на първата му пленарна сесия на 10 декември 2003 г. На 25 януари 2021 г. той започна четвъртия си четиригодишен мандат.

България е първата страна от т. нар. „нови” страни  членки в ЕС, която създава свой Икономически и социален съвет със специален закон и без участието на държавата в него. Самото създаване и съществуване на ИСС промени както политическата среда в България, така и социално-икономическите и индустриалните отношения, защото Съветът е платформа за постигане на съгласие между работодатели, синдикати и неправителствени организации с различни интереси.

Създаването на такава демократична институция на гражданското общество бе един от ангажиментите на страната ни в процеса на присъединяване към Европейския съюз, който тя реализира успешно.

С пълноправното й членство в ЕС от 1 януари 2007 г. ИСС бе изправен пред нови предизвикателства и отговорности. Днес той е сред националните съвети на страните  членки на Общността, който получава висока оценка, признание и уважение от европейските институции за работата си по утвърждаването и развитието на нови форми на гражданския диалог в България.


   

Галерия снимки от Ректорът откри изложба по случай 20 години сътрудничество между УНСС и Икономиче ...